NavMenu

U Užicu u planu izgradnja dečjeg kulturnog centra u okviru kompleksa GKC

Izvor: eKapija Sreda, 12.07.2023. 11:55
Komentari
Podeli
(Foto: Grad Užice/Idejno rešenje/Biro za projektovanje i inženjering MIU Arhitekti Zlatibor/Screenshot)
U okviru Gradskog kulturnog centra u Užicu u planu je izgradnja multifunkcionalnog objekta čiji je investitor Grad Užice.

Površina buduće građevinske parcele na kojoj je planirana izgradnja iznosi 25 ari i 88 m2, a predmetna parcela nalazi se u ulici Slanuška 2.

Urbanističkim projektom obuhvaćen je širi prostor, koji čine katastarska parcela na kojoj su izgrađeni objekti Gradskog kulturnog centra, bina GKC-a, objekat nekadašnje streljane koji nije u funkciji, Gradska galerija na susednoj parceli i stambeno-poslovni objekat.

U okviru multifunkcionalnog objekta planiran je izložbeni prostor za umetničku keramiku u suterenu objekta u nivou bašte GKC-a, sa pripadajućim depoom u podrumu. U izložbeni prostor može se ući direktno iz bašte GKC-a ili preko unutrašnjeg stepeništa kojim su povezane sve etaže. Ulaz u objekat je u prizemnoj etaži, jedan iz Slanuške ulice i jedan sa javne površine prema skveru Slanuša, kako bi se eventualno omogućilo korišćenje ovog prostora nezavisno od ostalog dela objekta. Sprat i potkrovlje objekta planirani su za dečji kulturni centar, koji bi radio u sklopu Gradskog kulturnog centra, tako da nije projektovan prostor za administraciju.

(Foto: Grad Užice/Idejno rešenje/Biro za projektovanje i inženjering MIU Arhitekti Zlatibor/Screenshot)
Dečji kulturni centar predstavlja glavni sadržaj novoprojektovanog objekta, koji se provlači kroz sve etaže objekte.

Glavni prostori dečjeg kulturnog centra su smešteni na prvom spratu i u potkrovlju i predstavljaju višenamenske programske prostore koji se mogu koristiti pojedinačno ili zajedno. Prostor DKC sastoji se od glavne višenamenske sale koja je smeštena na prvom spratu i ima stepenasto sedenje (tribine), duple je spratne visine, odnosno pripada joj i vazdušni prostor potkrovlja. Ovaj višenamenski prostor može se koristiti za održavanje performansa, književnih večeri, tribina, radionica, promocija, stučnih skupova, predavanja… Preko stepenastih klupa povezuje se sa gornjom salom, koja je smeštena u potkrovnoj etaži, i zajedno sa njom može se objediniti u veliki prostor za zajedničko korišćenje, ili nezavisno koristiti.

Na prvom spratu smeštena je zatvorena višenamenska učionica/radionica koja se može koristiti za likovne, književne i druge radionice, predavanja, kurseve, škole, manje projekcije i sl. U delu potkrovlja iznad velike višenamenske sale, projektovana je učionica - prostor sa radnim stolovima i računarima, namenjen grupnim radionicama, radu u grupama i sl. Prostori holova i komunikacija namenjeni su i za izlaganje dečjeg stvaralaštva, privremenog ili stalnog karaktera.

Kako je iskazana potreba da se u Gradskoj galeriji povežu sve etaže, novoplanirani objekat je nivelaciono tako rešen, da ga je moguće povezati sa objektom Galerije, u cilju zajedničkog korišćenja vertikalne komunikacije.

Novoprojektovani objekat sa ulične strane predstavlja arhetipsku formu kuće, svedene arhitektonske forme i savremenog arhitektonskog izraza, navedeno je u idejnom rešenju.

Predviđena spratnost objekta je Po+Sut+Pr+1Spr+Pot.

Ukupna BRGP objekta (podzemno + nadzemno) iznosi 1.019,48 m2.

Obrađivač urbanističkog projekta, koji se nalazi na javnoj preznetaciji na zvaničnom gradskom sajtu je JP Užice razvoj, dok je idejno rešenje izradio Biro za projektovanje i inženjering MIU Arhitekti Zlatibor.

S.M.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.03.2024.  |  Saobraćaj

U planu rekonstrukcija železničke pruge od Rume do granice sa BiH - Država traži konsultantsku firmu

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je tender u kome traži konsultantsku firmu za izradu prostornog plana, studije izvodljivosti sa idejnim projektom i studije o proceni uticaja na životnu sredinu za rekonstrukciju i modernizaciju železničke pruge Ruma - Šabac - Donja Borina - državna granica. Kako je navedeno, Srbija je dobila zajam od 102 mil EUR (od Međunarodne banke za obnovu i razvoj 51 mil EUR i isto

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.