NavMenu

Andrićev grad "niče" u junu - Milorad Dodik i Emir Kusturica najavili početak gradnje kamenog kompleksa posvećenog velikom Nobelovcu

Izvor: Novosti Utorak, 01.03.2011. 12:15
Komentari
Podeli

Dah novog života, stigao je u Višegrad, u varoši našeg literarnog genija, gde u junu počinje izgradnja Andrićevog grada! Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i reditelj Emir Kusturica najavili su u ponedeljak da će kameno zdanje sa više od 50 objekata na ušću Belog Rzava u moćnu Drinu, nadomak čuvene ćuprije Mehmed paše Sokolovića, biti zbir istorije i kulture balkanskih naroda - i najvažniji poduhvat jedne epohe.

Kako je Kusturičin san o podizanju više od pedeset građevina u osiromašenoj varoši postao stvarnost, u ponedeljak je objasnio predsednik RS.

Emira znam godinama, a kada mi je nedavno predstavio na prvi pogled neizvodljivu ideju, bio je pun entuzijazma i dečačke energije, kao da je ovako veliki poduhvat sitnica. Ubrzo sam shvatio da neću moći da ga se otarasim, ali sam mislio: umoriće se Kusturica, odustaće. Ali nije! Evo nama Andrićevog grada i novog stanovnika Višegrada, Emira Kusturice, još jednog velikog stvaraoca koji će za veke vekova ovde ostati - rekao je Dodik, dok je sa proslavljenim rediteljem šetao Andrićevom varoši.

Prisećajući se kako je u Višegradu na početku rata, srušen

Andrićev spomenik i da su za to rušitelju obećana dva dućana u Sarajevu, Kusturica je rekao kako je bilo dosta rušenja i da je došlo vreme da se gradi:

- Siguran sam da pobornici Andrićevog viđenja Balkana danas dele našu radost, ispred nas su veliki posao i četiri dramatične godine.

Za Dodikom i Kusturicom u ponedeljak je koračao - ceo Višegrad. Dok je u sali Doma kulture prezentovan projekat neobičnog grada, početnu nevericu, zamenilo je oduševljenje. Kusturičine ideje i energiju da stvar dovede do kraja, Višegrad je nagradio dugim aplauzima. Sada svi iščekuju početak posla, poduhvat će, nema sumnje, zauvek promeniti živote Višegrađana.

- Neka moji filmovi "izvine", ali Andrićev grad je najveći, najspektakularniji projekat u mom životu. Kao neko ko je "ovde" rođen, potrudiću se da sav depozit mog života bude uzidan u kamene ulice, kapije i kule, u bioskop i pozorište, marinu, gimnaziju, zanatske radionice, hotel, sportske terene, u "višegradske bliznakinje" (nove zgrade višegradske opštine), ulice, zidine tvrđave, u galerije i crkvu, u rekonstruisani kameni han koji se nekada nalazio na ovom poluostrvu. Sve to staće u Andrićev grad - kaže Kusturica.

Dodik i Kusturica su obelodanili da će Andrićev grad biti izgrađen u javno-privatnom partnerstvu. Kusturica će biti najveći finansijski nosilac projekta, a deo novca obezbediće i Vlada Republike Srpske. Opština Višegrad će obezbediti lokaciju i infrastrukturu, Elektroprivreda će dovesti struju. Koštaće izgradnja Andrićevog grada između 20 i 25 miliona konvertibilnih maraka, a gradnja će trajati četiri godine.

- Tokom izgradnje biće angažovano oko dve hiljade radnika, a kada otvorimo kapije Andrićevog grada, stalni posao će dobiti oko 150 Višegrađana - ističe Kusturica.

- Siguran sam da će Višegrad biti tesan za sve koji će želeti ovde da dođu. Mnogi nisu verovali da će Drvengrad postati to što danas jeste, ja znam da će i Andrićev grad postati mesto na koje će rado dolaziti najveći umetnici današnjice.

Andrićeva gimnazija

Aandrićev grad će biti izgrađen na polouostrvu, na ušću Rzava u Drinu, među brojnim kamenim zdanjima naći će se i zgrada nove Andrićeve gimnazije.

- Ova gimnazija možda neće biti najveća, ali će sigurno biti elitna - govorio je Dodik o magičnom okruženju koje, baš kao u Drvengradu, stvara Kusturica.

Konzulat

Razgovoravao sam pre nekoliko dana sa predsednikom Borisom Tadićem o izgradnji Andrićevog grada, on takođe podržava ovu ideju - rekao je Dodik, a onda je ozbiljnu konstataciju zamenila šala:

- Ne bi bilo loše da Tadiću kroz neki vid partnerstva "uvalimo" jednu građevinu u Andrićevom gradu, može i za konzulat!

(Napomena:tekst je preuzet iz lista "Novosti" od 1.3.2011.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.