NavMenu

U okviru Opšte bolnice "Studenica" u Kraljevu planira se izgradnja dijagnostičkog centra - Objekat će imati magnetnu rezonancu, radiologiju, ambulante i laboratorije

Izvor: eKapija Subota, 25.02.2023. 09:34
Komentari
Podeli
(Foto: screenshot/Grad Kraljevo/Idejno rešenje/Quiddita Beograd)
U Kraljevu je u planu izgradnja dijagnostičkog centra spratnosti Po+Pr+1 u okviru Opšte bolnice "Studenica". Za izradu urbanističkog projekta koji se od 17. februara nalazio na javnoj prezentaciji, zadužen je Biro za projektovanje, inženjering i izvođenje građevinskih radova Studio Arhiteton iz Vrnjačke Banje.

Predmetna lokacija nalazi se u ulici Jug Bogdanovoj, a izgradnja dispanzera planirana je u centralnom delu kompleksa Zdravstvenog centra Studenica, na mestu gde se trenutno nalazi parking.

Ukupna površina parcele iznosi 35.669 m2, dok je je planirana bruto izgrađena površina novog objekta 4.271,80 m2.

Objekat je postavljen tako da se nalazi uz postojeći objekat u kome je trenutno radiologija, zatim sa severozapadne strane je uz postojeći tunel (ispod postojećeg parkinga) koji trenutno spaja polikliniku, internističku bolnicu i hirurški blok. Ostvarena je topla veza u podrumu novog objekta i postojećeg tunela. Novi objekat u podrumu i prizemlju ima toplu vezu sa radiologijom, poliklinikom i hirurškim blokom.

U objektu nije predviđen smeštaj ležećih pacijenata.

Od sadržaja, na nivou podruma će se nalaziti magnetna rezonanca, radionice, magacini i garderoba osoblja.

(Foto: screenshot/Grad Kraljevo/Idejno rešenje/Quiddita Beograd)
Magnetnu rezonancu čine prostorija za snimanje magnetom, komandna soba, garderoba pacijenata i tehnička prostorija MR-a. Prostorija magnetne rezonance će biti urađena u tzv. "Faradejevom kavezu". Ispred ulaska u prostoriju za snimanjem magnetnom rezonancom predviđen je prijemni sestrinski pult i čekaonica pacijenata sa toaletom. Ulaz u prostor magnetne rezonace je omogućen direktno iz glavnog koridora, čime je obezbeđeno da i pacijenti iz poliklinike, kao i oni sainternističkih odeljenja i stacionara mogu da pristupe ovoj vrsti snimanja, navodi se u idejnom rešenju.

Na nivou prizemlja planirano je interno prijemno odeljenje i radiologija. Odmah uz spoljašnji ulaz predviđene su prostorije za reanimaciju i trijažu, kao i nekoliko ambulanti: internistička ambulanta, ambulante neurologije, ambulanta pulmologije, ambulanta psihijatrije i ambulanta sa ultrazvukom za funkcionalno ispitivanje. Uz intenističku i ambulantu neurologije predviđene su i prostorije opservacije pacijenata sa po tri, odnosno dva kreveta. Predviđena je i jedna prostorija infektivne ambulante i jedna ambulanta za izolaciju pacijenata. U okviru radiološke službe biće omogućeno snimanje pacijenata na jednom od dva rendgen aparata, jednom skeneru, jednom mamografu ili na jednom od tri ultrazvučna aparata.

(Foto: screenshot/Grad Kraljevo/Idejno rešenje/Quiddita Beograd)
Na spratu je predviđena centralna laboratorija, arhiva i mašinska podstanica. Predviđeno je da pacijenti liftom ili stepeništem dolaze na sprat gde pristupaju laboratoriji. Predviđeno je nekoliko laboratorijskih prostorija za analiziranje uzoraka: dve biohemijske laboratorije, hematološka laboratorija, imunohemijska laboratorija, laboratorija za analizu urina i genetička laboratorija. Postojaće i prostorija sa mikroskopima i prostorija za centrifugiranje. Predviđena je i prostorija za pranje i sterilizaciju laboratorijskog posuđa, prostorija magacina, prostorija za skladištenje hemikalija i reagensa, kao i prostorija sa frižiderima i zamrzivačima (hladna soba).

Idejno rešenje izradila je firma Quiddita iz Beograda.

S.M.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.