NavMenu

Kako prodati zemljište koje ima više vlasnika?

Izvor: Blic Sreda, 01.02.2023. 12:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash / Patrick Federi)Ilustracija
Imajući u vidu konstantnu potražnju za stanovima, parcele pogodne za gradnju danas vrlo lako nađu kupca. Otežavajuća okolnost za investitora je kada kada parcela ima više vlasnika. Praksa pokazuje da se u takvim slučajevima teško dolazi do dogovora sa svim kupcima, pa ih zbog toga investitori izbegavaju.

Milić Đoković, procenitelj i stručnjak za nekretnine objašnjava za Blic Biznis da je prilikom kupovine građevinskog zemljišta za investitora najbolje da kupuje celinu, jer ako parcela ima više vlasnika i mora da kupuje deo po deo, može ga koštati i više novca ali i dovesti do niza problema.

- Za investitora je vrlo važno da on kupi celinu, a ako zemljište ima više vlasnika, da oni između sebe podele iznos prema vlasničkoj strukturi. Ukoliko investitor kupuje deo po deo, u praksi se pokazalo vrlo nezgodno. Dešava se da on najpre kupi 1/4 od jednog vlasnika, a zatim ga drugi ucenjuju i njihov deo mora da isplati i više nego što je platio prvom vlasniku - priča Đoković.

Sagovornik Blic Biznisa navodi i primer iz prakse gde investitor ne može godinama da započne gradnju objekta na veoma atraktivnoj lokaciji u Beogradu, jer samo jedan vlasnik ne želi da proda svoj deo i to osporava ceo projekat.

- Imamo primer gde je čovek kupovao zemljište u delovima, od svakog vlasnika po na osob. Problem je nastao kada jedan od njih ne želi da proda svoj deo. Čovek je u inostranstvu, nema nikakvo interesovanje za prodaju, ali zbog toga ceo projekat stoji već godinama i ne može da se počene sa gradnjom. To je za investitora veoma nezgodna situacija, jer je već dosta u to uložio. Zato ja savetujem svima da ovo izbegavaju - kaže Đoković.


Vlasniku do 30% sagrađenog objekta

Iako je za investitore najbolje da odabrano zemljište za gradnju pri kupovini isplate odmah, praksa pokazuje da kada to nisu u mogućnosti, oni se odlučuju za kompenzaciju, odnosno vlasniku parcele ponude određeni procenat izgrađenog objekta.

Milić Đoković objašnjava da se ovaj iznos kreće u zavisnosti od grada ali i lokacije.

- Za srednje gradske lokacije taj iznos je oko 20% od izgrađenog prostora. Za veće gradske lokacije je 25%, a za ekstra zonu 30%. U manjim sredinama taj iznos je dosta niži i kreće se oko 15%. Kada parcela ima samo jednog vlasnika, stambeni prostor koji on tom prilikom dobije je vrlo zadovoljavajući. Međutim, ukoliko ih je više, tu u većini slučajeva nastaju problemi, jer su među njima uglavnom loši odnosi i investitori neće da se u to upuštaju - kaže Đoković.

Sličnog mišljenja je i Dejan Milenković, investitor i izvođač radova. On za za Blic Biznis objašnjava da je razlog zbog koga investitori izbegavaju ovu vrstu kompenzacije sa više vlasnika uglavnom zbog toga što procenat kvadrature prilikom podele, obično ne ispunjava očekivanja svih vlasnika.

- Iznos koji investitor isplaćuje vlasniku u toj kompenzaciji je oko 25% od ukupne kvadrature izgrađenog objekta, i to na atraktivnim lokacijama i u Beogradu. U manjim gradovima je taj procenat je oko 15%. Kada se ta kvadratura podeli na sve vlasnike, što ih ima više, manje će kvadrata dobiti. U praksi se pokazalo da uvek neko nije zadovoljan i da očekuje da dobije veću kvadraturu. Tu teško dolazi do dogovora i poučeni takvim iskustvom, investitori danas gledaju da ovo u većini slučajeva izbegnu - kaže Milenković.

Iako je u poslednje vreme smanjena gradnja, podaci sa tržišta nekretnina pokazuju da je tražnja za stambenim objektima i dalje na veoma visokom nivou. To pokazuju i cene kvadrata, koje iz meseca u mesec idu i dalje uzlaznom putanjom.

Slična situacija je i sa građevinskim zemljištem, koji je zbog ogromne tražnje i dalje na ceni, a posebno one parcele koje se nalaze na atraktivnim lokacijama, blizu velikih centara i autoputeva. Cene ovih parcela dostižu cifre u milionima evra. Poslednji podaci pokazuju da u tome okolina Beograda prednjači, ali sve je veća tražnja i za građevinskim zemljištem po Vojvodini.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.