NavMenu

Čardak u Sremskoj Kamenici mogao bi da dobije stambeno-poslovni kompleks, predškolske ustanove, skver zonu...

Izvor: eKapija Petak, 27.01.2023. 10:20
Komentari
Podeli
(Foto: Print screen / PDR / JP urbanizam)
Planom detaljne regulacije prostora Čardaka u Sremskoj Kamenici obuhvaćeno je područje u jugoistočnom delu, na uzvišenju južno od naselja.

Osnovna namena prostora je porodično stanovanje, kojim dominira tip slobodnostojećih objekata na parceli. Planirani prostori za proširenje namene porodičnog stanovanja pružaju mogućnost za razvoj različitih tipologija i oblika, kao što su terasasto stanovanje, stanovanje u zatvorenim stambenim kompleksima i slično.

Višeporodično stanovanje se planira u zoni centra Čardaka, u severnom delu obuhvata Plana.

Za namenu višeporodičnog stanovanja planiraju se tri građevinske parcele planirane za višeporodično stanovanje srednjih gustina, u bloku okruženom ulicama Sonje Marinković, Dr Ketrin Mekfeil, Novom 1 i Novom 2.

Na parceli "A" se planira jedan stambeno-poslovni objekat spratnosti 2Su+P+3+(4.pov). Na parcelama "B" i "V", planiraju se stambeni kompleksi objektima spratnosti Su+P+3+(pov.4)

Na parceli "A", pored namene višeporodičnog stanovanja, prizemlje objekta je planirano za namenu poslovanja (pošta, banka, biblioteka i druge poslovne i uslužne delatnosti lokalnog nivoa), kompatibilne sa funkcijom stanovanja.

Moguća je izgradnja sportsko-rekreativnih kompleksa, u okviru namene porodičnog stanovanja, sa sportskim terenima na otvorenom i pratećim sadržajima.

Pored namena stanovanja planiraju se i ostali komplementarni sadržaji, kao što su opštegradski centar, javne službe (kompleks doma za penzionere i stara lica - gerontološki centar, zdravstvena ustanova) i lokalnog nivoa opsluživanja (predškolske ustanove i osnovna škola).

U okviru opštegradskog centra planira se stambeno-poslovni kompleks. Objekati su spratnosti 4Po/Su+P+3+ (4.pov).

Cela prizemna etaža je namenjena poslovanju (tržni centar, banka, pošta, vrtić i sl.). Ostale etaže se namenjuju višeporodičnom stanovanju. Na povučenom četvrtom spratu se planira penthaus stambeni prostor sa ozelenjenim krovom i bazenom. Parkiranje se planira u suterenskoj i podrumskim etažama.

Planiraju se dve predškolske ustanove - u zoni centra, u severnom delu i druga u južnoj zoni. Мaksimalni kapacitet za kombinovane dečije ustanove je 240 dece. Maksimalna spratnost objekata predškolskih ustanova je P+1. Moguće je planirati objekte spratnosti P+1+Pk ali tako da u okviru potkrovne etaže budu isključivo sadržaji administracije ili pomoćne prostorije.

Planira se područna osnovna škola u istočnom delu prostora obuhvaćenog Planom. Kapacitet je utvrđen za očekivani broj dece osnovnoškolskog uzrasta nižih razreda, prema projekcijama rasta broja stanovnika. Prema normiranim vrednostima, po jednom učeniku planira se 7,5 m² površine objekta, odnosno 25 m² površine kompleksa. Spratnost objekta je do P+1+Pk.

Zdravstvena ustanova je planirana u objektu nekadašnje "Englesko-jugoslovenske dečije bolnice" u Ulici dr Ketrin Mekfeil broj 39, na parceli broj 5761. Objekti su deo Кliničkog centra Vojvodine. Detaljnije delatnosti objekta je
moguće naknadno utvrditi, u okviru namene zdravstva.

Objekat je zaštićen kao kulturno dobro ‒ Spomenik kulture.
Spratnost glavnog objekta je do Su+P+Pk, a pomoćnog objekata je P+T. Pored postojećeg glavnog i pomoćnog objekta (nekadašnje vešernice), nije planirana nova izgradnja objekata na parceli. Moguća je rekonstrukcija postojećih objekata.

Neizgrađeni deo parcele se planira kao hortikulturno uređen prostor.

Parkiranje korisnika je planirano na parceli, uz južni ili severni obod, u jednom nizu.

Kompleks objekata gerontološkog centra je planiran uz severnu granicu obuhvata Plana. Planirana parcela je približne površine 0,25 ha. Planirani objekti su spratnosti do P+1+Pk.

Parkiranje za potrebe svih korisnika je planirano na parceli kompleksa, prema parametru jedno parking-mesto na pet kreveta, ili jedno parking-mesto na 70 m2 neto površine objekata kompleksa.

Zelene površine su namenjene za zelene skverove i zaštitno zelenilo. Zaštitno zelenilo se planira u zonama sa izrazito nepovoljnim uslovima za izgradnju (veliki nagibi terena, teren nepovoljan za izgradnju, nemogućnost saobraćajnog pristupa) i slično.

Osim prostora ulica, planira se parterno i hortikulturno uređenje prostora raskrsnice ispred objekta zdravstvene ustanove, nekadašnje "Englesko-jugoslovenske bolnice". Ovaj mali urbani prostor, osim za namenu stanice javnog gradskog prevoza, ima potencijal da postane skver zone centra Čardaka za manja okupljanja stanovnika. Prostor treba da bude popločan i opremljen urbanim moblijarom po obodu prostora. Hortikulturno uređenje treba da bude pojedinačnim visokim solitarnim stablima.

Veza Čardaka sa Sremskom Кamenicom ostvarena je produžetkom Ulice Sonje Marinković koja je, nadvožnjakom iznad Državnog puta IB-21, povezana sa Ulicom majora Tepića. Veza sa Novim Sadom i Petrovaradinom ostvarena je Državnim putem IB-21.

A. K.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.