Izvor: eKapija | Sreda, 16.02.2011.| 13:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

Turizam Beograda - stanje i mogućnosti

Kalemegdan
Kalemegdan (Foto: b)

Rešenjem Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja ( broj: 300.332-01-00592/2010-18 ), krajem 2010. godine Grad Beograd je proglašen za turističko mesto I kategorije, sa važnošću od tri godine.

Sledeći preporuke Strategije razvoja Beograda o značaju turizma za razvoj i promociju grada, donošenju odluke predhodio je ogroman rad Urbanističkog zavoda Beograda, Sekretarijata za privredu i nadležnih gradskih institucija na prikupljanju i evidentiranju turističkih potencijala Beograda. Rezultati su sumirani i objavljeni u Elaboratu - Kategorizacija Beograda kao turističkog mesta.

Kalemegdan
Kalemegdan (Foto: b)
(Karneval brodova)

Beograd – Grad otvorenog srca

Poslednjih godina ostvaren je vidan napredak i značajno je unapređen kvalitet turističkih proizvoda, a Beograd je postao atraktivna destinacija, na turističkoj mapi Evrope i sveta.

Turisti koji posete Beograd, opisuju ga i preporučuju kao ``Grad otvorenog srca``, nezaboravne zabave i noćnog života, grad koji živi 24 časa, topao i gostoprimljiv, kosmopolitski i evropski orjentisan, usmeren na razvoj i napredak.

Kalemegdan
Kalemegdan (Foto: b)

Šta to Beograd čini turističkom destinacijom odnosno ciljem turističkog putovanja?

Pre svega prirodni resursi : povoljan geografski položaj - zahvaljujući ukrštanju dva od deset Evropskih koridora (VII I X) sa kracima X1 i pravcem E-70 otvara se perspektiva povezivanja Beograda sa mrežom dunavskih i drugih evropskih metropola; dve velike reke Sava i Dunav i brojni površinski tokovi, jezera (Ada Ciganlija, Markovačko, Rabrovačko, jezero Duboki potok...), široke doline, pitomi brdoviti tereni sa vrhovima Avala i Kosmaj, brojni termalni izvori pogodni za razvoj banjskog turizma (Mladenovc, Koraćica, Obrenovac) i mnogo drugog.

Kalemegdan
Kalemegdan (Foto: b)

Brojna znamenita mesta, spomenici, prostorne kulturno – istorijske celine, arheološka nalazišta deo su bogate kulturne baština, daju autentičan identitet ljudima i prostoru i kao takav predstavljaju okosnicu turizma ( Beogradska tvrđava, Hram Svetog Save, Trg Republike, Knez Mihailova ulica i Kosančićev venac, Skadarlija, Topčiderski park, Ada Ciganlija, Gardoš, Dvorski kompleks, Arheološko nalazište Vinča).

Kalemegdan
Kalemegdan (Foto: b)
(Markovačko jezero)

Beograd je jedan od najzelenijih evropskih gradova koji ulaže u očuvanje svojih zelenih površina. Avala i Kosmaj, Topčider, Košutnjak, Bojčinska, Lipovička, Zvezdarska šuma, uređena šetališta na obalama reka, dobijaju sve više na atraktivnosti.

Srbija intenzivno radi na jačanju turističke ponude na Dunavu. U tom smislu formiran je Dunavski centar za kompetenciju. Cilj Centra je podsticanje i promocija turističke ponude regiona Srednjeg i Donjeg Podunavlja i zastupanje interesa turističkih subjekata iz Srbije, Hrvatske, Bugarske, Rumunije, Ukrajine i Moldavije.

Kalemegdan
Kalemegdan (Foto: b)

Kulturni događaji

Građanima i turistima su dostupni vrhunski kulturni događaji, domaća ostvarenja i gostovanja stranih umetnika.

Potpuno su reafirmisane stalne kulturne manifestacije: Međunarodni filmski festival – FEST, Beogradski letnji festival - BELEF, Beogradski festival kratkometražnog i dokumentarnog filma, Beogradski internacionalni teatarski festival - BITEF i dr. Obnovljen je Beogradski džez festival, održana prva godišnja konferencija Evropske mreže teatara IETM, započeo projekat Beton hala, a Noć muzeja u Beogradu privlači izuzetno veliki broj posetilaca.

Kalemegdan
Kalemegdan (Foto: b)

Beograd je svetski poznat po uspešnim sportistima i međunarodnim takmičenjima Pokazao se kao izuzetan domaćin i organizator velikih evropskih i svetskih takmičenja, značajnih skupova – Evropskog prvenstva u košarci 2005. godine, Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj, Evropskog letnjeg olimpijskog festivala mladih 2007.godine, Eurosonga i 25. Univerzijade 2009. godine.

Ugostiteljstvo i smeštajni kapaciteti

Po svojoj raznovrsnosti, bogatoj gastronomskoj ponudi i noćnom životu nadaleko su čuveni brojni restorani, naročito na reci i u priobalju.

Turistička suprastruktura dobila je nove smeštajne kapacitete. Izgrađeni su novi hoteli, renovirani zapušteni objekti, proširena ponuda izgradnjom brojnih hostela i privatnog smeštaja. Sve je više objekata i u prigradskom području u prirodi gde gosti mogu da uživaju u lepotama krajolika, u sigurnoj okolini i lokalnoj gastronomiji.

Kalemegdan
Kalemegdan (Foto: b)

Turističke organizacija Beograda je aktivnostima i raznovrsnim promotivnim štampanim i video materijalima, osmišljenim nastupima na domaćim i inostranim sajmovima turizma, doprinela promeni imidža čitave Srbije, članstvu u mnogim asocijacijama, osvajanju brojnih novih tržišta, razvoju gradskih manifestacija (Gradski doček Nove godine, Ulica otvorenog srca, Leto u Beogradu, Karneval brodova, Beer fest...)

Regulativa

Osim toga zakonima i propisima potpuno je uređena oblast turizma. Donet je Zakona o turizmu i Strategija razvoja turizma Srbije, a u toku je izrada Strategije razvoja Beograda, Strategija razvoja turizma Beograda, Pravilnik o kategorizaciji turističkih mesta, Pravilnik o određivanju delatnosti za čije obavljanje se plaća turistička naknada, razvrstavanju delatnosti u grupe po stepenu povezanosti, načinu plaćanja turističke naknade i uslovima za oslobađanje od plaćanja turističke naknade, Pravilnikom o sadržini i načinu izrade planskih dokumenata kao i studije opravdanosti za proglašenje turističkog prostora i dr.

Kalemegdan
Kalemegdan (Foto: b)

Grad budućnosti južne Evrope

Na takmičenju koje organizuje časopis ``Financial Times``, Beograd je 2006. godine proglašen za ``Grad budućnosti južne Evrope``. Nagrada predstavlja i preporuku najpoznatijeg ekonomskog lista na svetu za privlačenje direktnih stranih investicija i lokacije u koje treba ulagati.

Međunarodna turistička patrola ``Sacen international-a`` izabrala je Beograd za najbolje turističko mesto u jugoistočnoj Evropi. U okviru akcije "Birajmo najuspešnije u turizmu jugoistočne i centralne Evrope u 2009. godini", turistička patrola je obišla 14 zemalja - Tursku, Rumuniju, Bugarsku, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Crna Goru, Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Albaniju, Kipar, Tunis, Maltu i Grčku i dodelila priznanja najboljima u 16 kategorija.

Kalemegdan
Kalemegdan (Foto: b)

Da je i Evropa spremna da pruži podršku razvoju turizma govori i Projekat "Podrška sprovođenju Nacionalne strategije razvoja turizma" iz februara 2011. godine, koji je prvi projekat koji sa 1 mil EUR finansira Evropska unija.

U uslovima posrnule privrede Beograda a naročito industrije kao njenog najvažnijeg dela, kada je prisutan veliki broja nezaposlenih, u nedostatku jasnih proizvodnih programa i nosilaca razvoja koji bi bili sposobni da povuku razvoj privrede, turizam je jedna od najbezbolnijih razvojnih šansi Beograda i šansa za privlačenje investitora.

Potencijali razvoja turizma

Prostori sa veliki potencijalom za razvoj turizma su: Jezero Duboki potok kod Barajeva, Lipovačka šuma u neposrednoj blizini Beograda, zaštićeno prirodno dobro Kosmaj i izletište Trešnja, Bojčinska šuma, Selters i Koraćička banja, Gročanska čaršija, Belo brdo Vinča i dr.

Kombinovanjem potencijala i usmerenih aktivnosti, moguć je intezivniji razvoj turizma na tim lokacijama. Predhodnica su izrada jasnih i detaljnih studija opravdanosti za proglašenje turističkog prostora izrađenih uz pomoć odgovornih ljudi u nadležnim institucijama. Jedna je svakako Urbanistički zavod Beograda registrovan za izradu nacrta i planova projekata i urbanističko i prostorno planiranje i projektovanje krajolika.

Na nama je da odlučimo, hoćemo li te prostore što pre da aktiviramo, da ih pokažemo u svoj svojoj lepoti i autentičnosti i nešto zaradimo ili ćemo da čekamo da to učini konkurencija u okruženju.

Biljana Mihailović

Urbanistički zavod Beograda

Firme:
Grad Beograd
Urbanistički zavod Beograda
Gradska uprava -Sekretarijat za privredu Beograd
JP Beogradska tvrđava Beograd
Patrijaršija srpske pravoslavne crkve Spomen Hram Svetog Save
Belef centar Beograd
Bitef teatar Beograd
Beogradska Kulturna Mreža
Sacen International Novi Beograd
Tagovi:
Strategija razvoja Beograda
turistički potencijali Beograda
Kategorizacija Beograda kao turističkog mesta
Grad otvorenog srca
Koridor VII
Koridor X
Koridor 7
Koridor 10
Sava
Dunav
Ada Ciganlija
Markovačko jezero
Rabrovačko jezero
jezero Duboki potok
Duboki potok
Avala
Kosmaj
termalni izvori
banjski turizam
Koraćica
Trg Republike
Knez Mihailova
Kosančićev venac
Skadarlija
Topčiderski park
Gardoš
Dvorski kompleks
Arheološko nalazište Vinča
Topčider
Košutnjak
Bojčinska šuma
Lipovička šuma
Zvezdarska šuma
Dunavski centar za kompetenciju
Kalemegdan
FEST
Beogradski letnji festival
Beogradski festival kratkometražnog i dokumentarnog filma
Beogradski internacionalni teatarski festival
Beogradski džez festival
IETM
Beton hala
Noć muzeja
Gradski doček Nove godine
Ulica otvorenog srca
Leto u Beogradu
Karneval brodova
Beer fest
Zakon o turizmu
Strategija razvoja turizma Srbije
Strategije razvoja Beograda
Strategija razvoja turizma Beograda
Pravilnik o kategorizaciji turističkih mesta
Pravilnik o određivanju delatnosti za čije obavljanje se plaća turistička naknada
Financial Times
Grad budućnosti južne Evrope
Selters
Koraćička banja
Gročanska čaršija
Belo brdo Vinča
Biljana Mihailović
Podelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE