Izvor: eKapija | Utorak, 17.01.2023.| 10:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Planovi za Ledince i Stare Ledince - Zeleni koridor, sportsko-rekreativni kompleks, turističko-rekreativne površine...

(Foto: fotos1992/Pixabay)
Ledinci i Stari Ledinci su novosadska naselja, smeštena na desoj obali Dunava, između Sremske Kamenice i Beočina. Na javnom uvidu je Konceptualni okvir plana generalne regulacije ovih mesta, a odnosi se na površinu od gotovo 1.862 ha.

Ovaj prostor deli se na atar i građevinsko područje.

U prostoru atara planirano je da se izmesti asfaltna baza i drobilica kamena, koja se trenutno nalazi izmešu Dunava i puta za Beočin. U planu je i zeleni koridor - zelena staza, na bivšoj trasi železničke pruge Beočin - Petrovaradin, u dužini od približno 17 km. Ovde se posebno planira afirmacija biciklističkog saobraćaja.

Građevinsko područje namenjeno je dodatnoj izgradnji porodičnih zgrada, na površini od 36 ha, prvenstveno u Ledincima. Starim Ledincima nedostaju područna osnovna škola, zdravstvena stanica i kulturni centar.

Specifične prirodne karakteristike lokacije usmeravaju razvoj ovih naseljenih mesta u izrazito rezidencijalne, sa velikim potencijalima za razvoj turizma. Deo prostora uz obalu Dunava pretežno će se razvijati kao turističko-rekreativno područje, dok će se u okviru građevinskih područja, naročuto u Starim Ledincima, planski favorizovati razvoj lokalnih turističkih sadržaja kako bi se približilo i olakšalo korišćenje prirodnih bogatstava NP Fruška gora.

Razvoj privrednih delatnosti pretežno se usmerava na zone uz značajne saobraćajnice, odnosno uz put za Beočin i na prostor ulazne zone u Ledince.

Zadržava se plan rekultivacije kamenoloma i uređenja u turističke svrhe.

Uslovi za rast zaposlenosti postoje u svim oblastima privrede. Namena stanovanja u kojoj će se stimulisati veće učešće poslovanja predviđa se na ulazom pravcu sa puta Novi Sad - Beočin ka Starim Ledincima, uz zadržavanje manjih privrednih pogona i rasadnika.

U naseljima će se predvideti i prostor za nove komplekse predškolskih ustanova, osnovnih škola, zdravstvenu stanicu i multifunkcionalni prostor za sadržaje iz oblasti kulture.

U planu su i novi pokriveni i otvoreni sportski tereni i uređeni prostori za rekreaciju. U zapadnom delu atara , uz Stare Ledince, planira se sportsko-rekreativni kompleks, dok se u zoni priobalja planiraju veće turističko-rekreativne površine.

Donošenjem ovog plana očekuje se povećanje komfora stanovanja u ova dva naselja, ali i privredni razvoj i ekonomsko jačanje stanovnika, navedeno je u dokumentaciji.

A. K.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE