NavMenu

Mikrostanovi novi trend na tržišu - Cena za kvadrat nije ispod 3.000 EUR

Izvor: Blic Petak, 13.01.2023. 09:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ah_fotobox/shutterstock.com)Ilustracija
Kada posmatramo tržište nekretnina u Srbiji, stiče se utisak da je ono do te mere "zagrejano", da je potražnja toliko velika da se prodaje bukvalno sve. Tako su u poslednje vreme učesnicima na tržištu "za oko zapali" takozvani mikrostanovi, površine do 30 kvadrata, i koji se prodaju po osetno većim cenama od prosečnih za lokaciju na kojoj se nalaze, ne ispod 3.000 EUR po kvadratu, gde god da se nalaze u širom centru grada.

Ipak, ovde se i pored neuobičajenosti ponude, radi o svetskom trendu. Domaće tržište nekretnina, pogotovo u prestonici, sve više liči na tržišta svetskih metropola.


Kako izgledaju mikrostanovi?

Mikrostanovi, kao i oni obični, imaju sve što je potrebno, doduše u manjoj varijatni. Mikrostanom se računa svaka nekretnina površine od 15 do 30-ak kvadrata, koja u sebi sadrži prostor za spavanje, sedenje, kuhinju (uglavnom tzv. "čajnu") i kupatilo.

Kako bi se sve to spakovalo u mali prostor u nemalom broju slučajeva ovi stanovi su, makar u svetu, namešteni od rasklopivog nameštaja, ili čak u nekim luksuznijim vaijantama opremljeni su posebno dizajniranim nameštajem.


Cene mikrostanova u Beogradu

Prema akutelnoj ponudi na sajtu Nekretnine.rs, u Beogradu je oglašeno 40-ak stanova koji potpadaju u kategoriju "mikro".

Tako je jedan potpuno namešten mikrostan, površine 19 m2 u blizini Poštanske štedionice, oglašen na prodaju po ceni od 70.000 evra, tj. oko 3.684 EUR po kvadratu. Takođe, oglašen je i jedanu samom centru grada površine od 18 kvadrata po ceni od oko 4.889 EUR po kvadratu, tj. za 88.000 EUR.

Jedan takav stan prodaje se i u okolini Vukovog spomenika i ceni se na oko 63.000 EUR, tj. 3.316 EUR po kvadratu (i ovo je jedan od retkih ovakvih stanova da se prodaje po ceni koja liči na tržišnu).


Kako su postali popularni?

Reč je o svetskom trendu, i on je počeo da "izbija" u svetskim metropolama u kojima se već decenijama traži "stan više". Pojedinačnih slučajeva je oduvek bilo, ali je izgradnja ovih nekretnina dobila zamaha u poslednjih 10 godina.

Tako je pre tačno 10 godina, u januaru 2013. godine Njujork dobio svoju prvu stambenu zgradu u kojoj su se isključivo nalazili mikrostanovi namenjeni za izdavanje. Prema tada oglašenoj ponudi, svi stanovi površine 23 kvadrata, sa zajedničkom kuhinjom su se izdavali po ceni od oko 2.000 USD mesečno. Tada je Gardijan pišući o ovom trendu istakao:

- Ova vrsta nekretnina nije nov koncept, ali genijalnost "poznog kapitalizma" je u tome da su postali primamljivi i onima sa višim primanjima.

Sa druge strane, pregledajući tržište mikrostanova u Aziji 2015. godine, Vol Strit Žurnal istakao je da se u Hong Kongu, takođe u uslovima ograničene ponude, nekretnine površine američkih garažnih mesta. Oni su tada istakli da je jedan takav stan površine 18 m2 prodat u Hong Kongu po ceni od pola miliona dolara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.