NavMenu

Koliko će u 2023. godini koštati vikendice?

Izvor: Blic Ponedeljak, 09.01.2023. 14:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleksandar Parezanović)Ilustracija
S početkom pandemije korona virusa tržište vikendica je ekspolodiralo. Vreme izolacije mnoge je nateralo da svoj život premeste van grada. To je guralo i tražnju i cene, pa smo smo došli i do cifre od 600.000 EUR, za koliko je prodata, zvanično, najskuplja vikendica u Srbiji, na Kopaoniku. Stručnjaci su sada sigurni u jedno.

Milić Đoković, procenitelj i stručnjak za nekretnine za Blic Biznis kaže da će u 2023. godini doći do stabilizacije ovog tržišta.

- Pokazatelji su da je glavni pik prošao još pre dve godine. Tržište je tokom 2020. godine eksplodiralo, sada je već potražnja manja, samim tim i nema naznaka da može doći do novog poskupljenja. Ne mogu sa sigurnošću da tvrdim da će doći do pada cena, ali stabilizacija je sigurna - kaže Đoković.

Govoreći generalno o tržištu nekretnina, sagovornik Blic Biznisa pak očekuje stagnaciju, ali uz blagi rast, imajući u vidu očekivanu inflaciju, tražnju i pad broja građevinskih dozola u 2022.

- Očekujemo stagnaciju cena i blagi rast, i to su to okolnosti koje dolaze kao posledica rasta inflacije. Svi parametri koje smo testirali pokazuju tendenciju blagog nastavka rasta cena. To znači da neće biti naglog rasta i trenda koji smo prethodno gledali, već da će povećanje pratiti inflaciju. Koliko će to povećanje iznositi zavisi od kretanja inflacije - kaže Milić Đoković.

Trenutno, tržište nekretnina, uključujući i vikendice, posle višemesečnog rasta, miruje, cene su stabilne i ne beleže velike oscilacije.

Na portalu za oglašavanje nekretnina, nekretnine.rs trenutna ponuda vikendica je vrlo bogata. Cene variraju od 16.000 pa sve do 350.000 EUR. Na primer, vikendica u blizini Niša od 80 m2 košta 16.000 EUR. Takođe jedna od vikendica koja se nalazi u Banji Slankamen iznosi 37.000 EUR, a njena kvadratura je 43 m2. Vikendica u blizini Kragujevca košta 8.500 EUR i to za 32 m2, ali tu je potrebno još najmanje toliko za renoviranje.

Jedna od najskupljih vikendica nalazi se na Zlatiboru. Površine je 100 m2, a cena 350.000 EUR.


Inđija na vrhu liste

Tradicionalno, Srbi vikendice traže na planinama, u banjama, a poslednjih godina vrlo je važna i blizina velikim gradovima Beogradu i Novom Sadu. Tako su popularni Kosmaj, Fruška gora, Divčibare. Vojvodina beleži najveći broj prodatih vikendica i nesumnjivo je omiljena lokacija većine stanovništva. Na prvom mestu po broju prodatih nekretnina bila je Fruška gora, gde su kupce godišnje nalazile i po 800 vikendica, dok ih je u ostatku zemlje prodavanoo po oko 600 tokom godine. U odnosu na predpandemijsku godinu to je na godišnjem niovu bilo i do 60 odsto više.

U opštini Inđija je u prvom polugodištu 2022. prodato najviše vikendica, odnosno njih 87, zaključuje se na osnovu izveštaja Republičkog geodetskog zavoda o stanju na tržištu nepokretnosti. Odmah iza je Novi Sad sa upola manje, odnosno 43 prodate vikendice. Treće mesto dele Beočin, Zrenjanin i Irig sa 33 prodate nekretnine.

U ukupno 15 opština, koje su obuvhaćene izveštajem, u prvoj polovini godine je prodato 408 vikendica.

Cena vikendica u Inđiji kretala se do 68.000 EUR. Iako ostaje prva, po broju prodatih vikendica, beleži pad. U Beočinu je najskuplja koštala 78.000 a najjefitnija 5.000, dok je u Zrenjaninu maksimalna cena 74.000. U Sremskim Karlovcima je prodato 26 vikedica, a cena nije prelazila 49.000.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.