NavMenu

Porez na imovinu u Nišu poskupljuje 15%, objavljene nove osnovice i zone

Izvor: Beta Petak, 02.12.2022. 14:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ImageFlow/shutterstock.com)Ilustracija
Vlasnici nekretnina u Nišu plaćaće od januara naredne godine za oko 15% viši porez na imovinu, odlučeno je na poslednjoj sednici Skupštine grada, a na gradskom sajtu objavljene su nove prosečne cene nekretnina koje će biti korišćene kao osnovica za obračun poreza.

Odlukom Skupštine grada izmenenje su i zone za plaćanje poreza i dosadašnja druga zona je pripojena prvoj, a spisak zona sa novim granicama danas je takodje objavljen na gradskom sajtu.

Prema najnovijoj odluci gradske Skupštine, osnovica za obračun poreza na stanove kreće se u rasponu od 123.533 dinara, koliko iznosi u prvoj zoni, do 13.076 dinara, koliko iznosi osnovica u sedmoj zoni.

Prosečna cena kvadrata kuća za stanovanje u prvoj zoni je 74.785 dinara, a u sedmoj zoni 3.252 dinara.

Za obračun poreza na poslovni prostor u prvoj zoni koristiće se cena od 228.651 dinar po kvadratu, a u šestoj zoni 30.438 dinara.

Vršilac dužnosti zamenika načelnika Uprave za finansije Nina Ilić je na sednici Skupštine porast poreza na imovinu obrazložila usklađivanjem sa prosečnim cenama nekretnina koje se prodaju, a pripajanje druge zone prvoj time što su se te dve zone približile po komunalnoj infrastrukturi.

Ona je rekla da je rast poreza na imovinu "zanemarljiv u odnosu na rast cena u ovoj godini".

Prema njenim rečima, ukoliko je neko do sada plaćao godišnje 7.200 dinara za stan od 60 kvadrata na Bulevaru Nemanjića, sada će ga plaćati oko 9.000 dinara ili samo 1.800 dinara više.

Odbornici niške opozicije protive se rastu poreza na imovinu i ističu da povećanje nije malo i da svaki dinar u ovim kriznim vremenima gradjanim puno znači.

Prema podacima opozicije, prihod grada od poreza na imovinu 2012. godine bio je 340 miliona dinara, 2020. godine bio je 1,3 milijarde, a ove godine će verovatno biti 1,5 milijardi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.