NavMenu

Turistički centar Brzeće na Kopaoniku imaće do 10.000 ležajeva, ali i omladinski i sportski centar, etno zone - U planu gradnja puta i železnice oko Nacionalnog parka

Izvor: eKapija Utorak, 15.11.2022. 12:04
Komentari
Podeli
Površine za stanovanje i privredne delatnosti (Foto: Printscreen/PGR/Arhiplan)Površine za stanovanje i privredne delatnosti
Opština Brus je raspisala rani javni uvid povodom izrade izmene dela plana generalne regulacije za naselje Brzeće Kopaonik i to za celinu 5 (istočna turistička zona) i dela celine 4 (južna turistička zona). Obrađivač plana je Arhiplan iz Aranđelovaca, a u njemu se navodi da će sekundarni turistički centar Brzeće, zajedno sa obližnjim Gočmancem, svoj razvoj zasnivati na turizmu, poljoprivredi i maloj privredi u integraciji sa TC Kopaonik.

U odnosu na funkcije Nacionalnog parka, Brzeće predstavlja glavnu istočnu stanicu Nacionalnog parka, ispred koje je, u sklopu naselja, predviđen autokamp. U funkciji turizma na području Nacionalnog parka i okruženja, u sastavu kompleksa Brzeće/Gočmanci predviđeni su sadržaji turističkog smeštaja i naseljskih javnih službi, servisa, rekreacije i sporta, kao i smeštaj za deo zaposlenih u TC Kopaonik . Specifičnost naselja predstavlja polivalentni omladinski centar (Junior ) - ističe se u planu.

Brzeće/Gočmanci se naslanja na sektore 5. i 6. alpskog skijališta sa planiranim kabinskim žičarama Brzeće - Bregovi – Srebrnac i Bela reka - Karaman greben - Suvo Rudište (sa FIS poligonom "Bela reka") i dve planirane žičare - naspram "Juniora" i "Struga".

Sekundarni turistički centar Brzeće sa Gočmancem na teritoriji opštine Brus utvrđuje se sa sledećim kapacitetima i sadržajima:
 • 10.000 turističkih ležaja - 8.000 u Brzeću i 2.000 u Gočmancu, sa preporukom sadržaja i odgovarajućom raspodelom kapaciteta na sledeći način: hoteli, turistički apartmani, omladinski centar (Junior), odmarališta, pansioni/vikend kuće, privatan smeštaj;
 • javni servisi i službe u funkciji turizma - parkinzi i garaže, trgovina, ugostiteljstvo, tehnički servisi u funkciji smeštajnih, javnih i sportsko- rekreativnih sadržaja, polivalentna sala, uređena etno-zona starih vodenica sa etno-klubom i eko-klubom, omladinski centar sa sportskim kampovima, kongresnim sadržajima i drugo, turistički klub, turistička organizacija, recepcija TC Kopaonik i drugo;
 • od sportsko-rekreativnih sadržaja predviđeni su: sportsko-rekreativni centar sa polivalentnom sportskom salom, solarijumom, otvorenim klizalištem, terenima za male sportove (mali fudbal/rukomet, košarka, odbojka, tenis) i sportskom klubovima (klizački, tenis i drugo), sportski kompleks omladinskog centra (otvoreni tereni za male sportove i klizalište) i disperzovani rekreativno-zabavni sadržaji organizovani u klubovima (safari, konjički, biciklistički, ski/roler i drugo).
(Foto: Printscreen/PGR Brzeće)
U planu se navodi da je alpsko skijalište koncipirano kao jedinstven, povezani sistem žičara i ski-staza, od Đorđevića, Crne Glave i Krive Reke na severu, do Lisine i Belog Brda na jugu, odnosno od Jošaničke Banje na zapadu, do Brzeća i Paleža na istoku, na teritorijama opština Raška, Brus i Leposavić.

Prostornim planom potvrđuje se plansko rešenje kojim se rezerviše potencijalni koridor kružnog puta oko granice NP Kopaonik u visinskoj zoni od oko 1000 do 1200 m n.v., koji će nastati povezivanjem postojećih šumskih, opštinskih i DP IIa reda, a manjim delom izgradnjom novih deonica. Za planirani kružni put izradiće se odgovarajuća tehnička i planska dokumentacija kojom će se utvrditi njegova trasa.

Pored planiranog kružnog puta mreža postojećih puteva biće upotpunjena izgradnjom novih deonica i to na Jarmu, planirana je izgradnja saobraćajnice do lokaliteta "Crni jelak" u funkciji planiranih sportskih i turističkih sadržaja dužine od oko 1,1 km, i od Brzeća/Mramora do Duboke/polazište žičare "Krčmar" dužine od oko 4,5 km.

Planirana trasa električne zupčaste-planinske kružne železnice oko područja NP Kopaonik, koja se najvećim delom nalazi u koridoru planiranog kružnog puta imala bi dve glavne stanice u: Krivoj Reci i Jošaničkoj Banji.

Realizacija kružne železnice sa vozom na električni pogon oko područja NP Kopaonik će omogućiti dostupnost području u svim vremenskim uslovima, smanjenje automobilskog saobraćaja, povezivanje sela, turističkih naselja i centara sa ulazima u skijalište, čime će se značajno unaprediti kretanje preko teritorije NP "Kopaonik" bez ugrožavanja životne sredine i prirodnih vrednosti.

U kategoriji sekundarni opštinski centri planirani su Jošanička Banja kao tradicionalno naselje i sekundarni turistički centar, i Suvo Rudište kao novi, specifični visokoplaninski centar u sklopu TC Kopaonik u opštini Raška i Brzeće kao novi sekundarni turistički centar u opštini Brus.

Područje Plana generalne regulacije je podeljeno na šest prostornih celina:
 • CELINA 1 - prostorna celina sever – stanovanje u severnom delu plana (oko 40 ha);
 • CELINA 2 – severna turistička zona (oko 14 ha);
 • CELINA 3 – centralna zona turizma Bela reka (oko 13 ha);
 • CELINA 4 – južna turistička zona (oko 51 ha);
 • CELINA 5 – istočna turistička zona (oko 10 ha);
 • CELINA 6 –zona skijališta (oko 1,3 ha);

Celina četiri obuhvata prostor južno od centra Bela reka uz put Brzeće – Kneževo. Površina ove zone je oko 51 ha. Izgrađeno je oko 10 ha. U okviru ove zone je i hotel Junior. Planirana je izgradnja turističko ugostiteljskih namena.
Turistički kapaciteti su hotelskog tipa, sa velikim učešćem sporta i rekreacije kao prateće namene. Ovo je zona "mirnijeg" turizma, sa velikim slobodnim površinama. Vikend stanovanje, stanovanje sa poslovanjem su postojeće namene i stečene obaveze u okviru ove celine.

Celina pet obuhvata prostor istočno od centra Bela reka. Površina ove celine je oko 10 ha, i osim par objekata vikend stanovanja, potpuno je neizgrađena i infrastrukturno nopremljena. Prostor celine 5 je možda najpovoljnij prostor za izgradnju na području plana sa povoljnom orijentacijom i ne prevelikim nagibom terena. Započeta parcelacija na osnovu ranije planske dokumentacije uslovila je planiranje vikend naselja u ovoj zoni. Ostali deo celine je turističko ugostiteljske namene. U ovoj celini je planirana i površina uslužne namene. Struktura i način korišćenja prostora su slični planiranom načinu za celinu 4, dodaje se u izmenama koje su na javnom uvidu.

Posebni ciljevi izmena i dopuna plana detaljne regulacije su sledeći:
 • stvaranje uslova za razvoj širokog spektra turističkih delatnosti, kao vodeće privredne grane održivog razvoja sekundarnog turističkog centra u okviruNacionalnog parka "Kopaonik";
 • stvaranje uslova za nastavak izgradnje povezanog sistema alpskog skijališta (koje treba da se razvija i u okviru dela naselja koje je u obuhvatu ove Izmene i dopune Plana prema planskom dokumentu šireg područja);
 • obezbeđenje adekvatne zaštite životne sredine, u skladu sa režimom zaštite III stepena u Nacionalnom parku "Kopaonik";
 • obezbeđenje prostornih uslova za odgovarajuću saobraćajnu infrastrukturu - drumsku, železničku (električna zupčasta-planinska kružna železnica) i za sredstva vertikalnog transporta – žičare, a prema smernicama iz planske dokumentacije šireg područja;
 • obezbeđenje adekvatne komunalne, infrastrukturne opremljenosti prostora, uskladu sa planiranom namenom zemljišta.
Rani javni uvid će trajati do 28. novembra.

S. T.
Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.05.2024.  |  Energija

Izraelska kompanija Nofar Energy u Adi počela gradnju najveće solarne elektrane u Srbiji - Projekat vredan 25 mil EUR

Nofar Energy postavio je kamen temeljac za najveću solarnu elektranu u Srbiji. Projekat je vredan 25 mil EUR sa procenom godišnje proizvodnje električne energije od 33.150.000 kWh. Danas je izraelska kompanija Nofar Energy postavila kamen temeljac za dve solarne elektrane kapaciteta 26 MW. Po ukupnom kapacitetu, ovo je najveći solarni park koji bi trebalo da bude priključen na mrežu do kraja godine. Ovim činom počinje izgradnja dve

27.05.2024.  |  Vesti

Na prodaju imovina preduzeća IMT Knjaževac

27.05.2024.  |  Vesti

28.06.2023.  |  Agro

Da li se isplati tov pilića?

28.06.2023.  |  Agro

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.