Izvor: eKapija | Ponedeljak, 31.10.2022.| 09:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izmenama i dopunama PDR za kompleks nekadašnje fabrike Bukulja na Zvezdari predviđena gradnja oko 230 stanova

(Foto: Printscreen/Urbanistički projekat)
Na ranom javnom uvidu izložene su izmene i dopune Plana detaljne regulacije nekadašnjeg kompleksa fabrike Bukulja na Zvezdari.

Iako se još od 2005. godine pominje rušenje oronulih delova nekadašnje fabrike i gradnja stambenih blokova, toga do danas ipak nije došlo, pa su sada na ime investitora kompanije Publik iz Valjeva pred javnošću našle izmene i dopune PDR, koje jednako kao i prehodni planovi predviđa gradnju višeporodičnih stambenih blokova sa određenim, kompatibilnim, komercijalnim sadržajem.

Prostor obuhvaćen granicom plana nalazi se na teritoriji Gradske opštine Zvezdara, u Učiteljskom naselju. Veći deo predmetnog prostora se nalazi u privrednim površinama koje su u ranijem periodu bile u funkciji kompleksa fabrike "Bukulja". Na lokaciji postoje dva objekta - hale sa pratećim pomoćnim objektima, čija je spratnost definisana postojećom visinom fabrike "Bukulja". Usled dužeg nekorišćenja postojeći objekti su urušeni, a prostor značajno devastiran.

Na manjim delovima katastarskih parcela na severu, postoje delovi bespravno izgrađenih stambenih objekata sa susednih katastarskih parcela, navodi se u dokumentu koji je izradio MN Group iz Beograda.

Predložene planirane namene površina su: mreža saobraćajnica i površine za stanovanje, S5 zona višeporodičnog stanovanja u formiranim gradskim blokovima u centralnoj i srednjoj zoni.

U skladu sa planiranom prenamenom kompleksa, predviđene su i izmene vodovodne, kanalizacione i toplovodne mreže, kako bi se obezbedilo uredno snadbevanje korisnika.

Prema pravilima građenja u zoni višeporodičnog stanovanja u formiranim gradskim blokovima u centralnoj i srednjoj zoni grada- zona (S5) sa višeporodičnim stanovanjem su kompatibilni komercijalni sadržaji iz oblasti trgovine, administracije i uslužnih delatnosti koje ne ugrožavaju životnu sredinu i ne stvaraju buku.

Površina plana iznosi 9.989 m2, od čega BRGP stanovanja iznosi 16.400 m2 a BRGP komercijalnih sadržaja je 2.600 m2. Predviđeni broj stanova iznosi 234, stanovnika 675 a broj zaposlenih 32 m2.

Očekivani efekti planiranja su:
- povećanje atraktivnosti područja;
- formiranje novih stambenih površina za realizaciju potreba za višeporodičnim stanovanjem, u skladu sa prostornim mogućnostima;
- olakšavanje i ubrzavanje procesa realizacije planiranih sadržaja;
- adekvatno opremanje predmetnog područja primarnom saobraćajnom i infrastrukturnom mrežom i objektima;
- unapređenje stanja životne sredine kroz racionalnije korišćenje prirodnih resursa i smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu primenom energetski efikasne izgradnje.

Rani javni uvid će trajati do 16. novembra.

S. T.
Pogledajte lokaciju
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE