Izvor: eKapija | Četvrtak, 22.09.2022.| 09:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Planovi za bivši kompleks Rodić u Novom Sadu - Razdvajanje postojećih objekata i dalje uređenje

Započeta gradnja
Započeta gradnja (Foto: Print screen / Google maps)
Planom generalne regulacije prostora za poslovanje na uglu Temerinskog puta i Državnog puta A1 (E-75) u Novom Sadu obuhvaćen je prostor u severnom delu građevinskog područja Novog Sada, uz petlju Centar koja predstavlja ukrštanje dva državna puta.

Planom je obuhvaćen bivši kompleks Rodić sa megamarketom i pivarom, te prostor južno od ovog kompleksa.

Kompleks Rodić danas čine dva odvojena preduzeća - Heineken Srbija d.o.o. Zaječar (13,61 ha) i Mercator-S d.o.o. (8,22 ha) koji imaju potrebu za razdvajanjem. Kompleksi su izgrađeni i u funkciji su proizvodnje i distribucije piva (28.869,11 m2), odnosno trgovine na malo – megamarket (25.231,11 m2).

Uz glavne objekte u funkciji osnovnih delatnosti, realizovani su i drugi pomoćni objekiti i sadržaji (skladištenje, prerada otpadnih voda, manipulativne i parking-površine). U zapadnom delu kompleksa započeta je izgradnja prodajnog objekta, a realizovana je nepotpuna konstrukcija betonskih stubova (18.340,05 m2).

Pristup kompleksu je sa Temerinskog puta. Na severnom delu kompleksa realizovan je parking-prostor koji je u funkciji korisnika, ali i zaposlenih.

Cilj izrade Plana je razgraničenje unutar bivšeg kompleksa Rodić, kao i dalje uređenje poslovnih kompleksa. U tom smislu planiraće se javna saobraćajnica - ulica kojom će se omogućiti razdvajanje postojećih poslovnih subjekata, a na prostoru oko planirane ulice, omogućiće se formiranje novih poslovnih sadržaja.

Planom će se preispitati mogućnost izgradnje na postojećim kompleksima i definisati uslovi izgradnje za nove komplekse. U planu je da se realizuju poslovni sadržaji tercijarnog sektora kao što su oblast trgovine, uslužnog zanatstva, ugostiteljsko-turističke delatnosti, saobraćajno-transportne delatnost i slično.

Na delu kompleksa Merkator-S d.o.o. planirana je jedna nezavisna parcela veličine oko 2000 m2.

Pristup kompleksu Heineken Srbija d.o.o. Zaječar planiraće se i sa istočne strane preko planirane saobraćajnice koja će se realizovati zacevljenjem dela otvorenog kanala Ada koji su van obuhvata ovog plana.

U odnosu na postignute parametre na postojećim kompleksima Merkator S d.o.o. neće moći graditi nove sadržaje, osim započetih, jer je indeks zauzetosti preko dozoljenog od 50 %. Ako se postojeća konstrukcija koja predstavlja započetu izgradnju ukloni, kompleks se može izgraditi do dozvoljene zauzetosti.

Heineken Srbija d.o.o. Zaječar će u odnosu na planirane parametre moći proširiti kapacitete unutar svog kompleksa.

Planirani poslovni kompleksi će se realizovati na kompleksima minimalne površine 3.000 m2, sa dozvoljenim indeksom zauzetosti do 50 %. Dozvoljena spratnost u zoni poslovanja na ulaznim pravcima je do P+2 (pov. 3) pri čemu je povučen treći sprat dozvoljen samo kad je kompleks/parcela namenjen delatnosti iz oblasti trgovine (tržni centri, distributivni centri, megamarketi i sl.).

Postojeće zelenilo na prostoru u obuhvatu Plana je veoma oskudno. Neophodno ga je obogatiti prostor novom, prevashodno visokom lišćarskom vegetacijom, a na mestima gde nema dovoljno prostora za sadnju visoke vegetacije, neophodno je primeniti parterno ozelenjavanje. Obodom planiranih kompleksa neophodna je postavka zelenog zaštitnog pojasa od visoke i srednje visoke lišćarske vegetacije, minimalne širine 10 m.

Za plan je zaduženo JP Urbanizam iz Novog Sada.

A.K.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE