Izvor: eKapija | Četvrtak, 30.12.2010.| 10:19
Izdvojite članak Odštampajte vest

Usvojena Studija visokih objekata Beograda

Buduća najviša kula u Beogradu, "PSP Farman"

Skupština grada Beograda usvojila je na jučerašnjoj sednici Studiju visokih objekata Beograda.

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove poverio je Urbanističkom zavodu Beograda izradu posebne studije visokih objekata, kao rezultat stručne i javne rasprave izmena Generalnog urbanističkog plana Beograda 2021. godine. Osnovni razlog za izradu studije su ograničenja visinske regulacije Generalnog plana Beograda 2021, odnosno potreba da se utvrde zone moguće izgradnje visokih objekata u Beogradu.

– Ovo je izuzetno važna studija za Beograd, pravljena skoro godinu i po dana. Izmenama Generalnog urbanističkog plana Beograda 2021. godine predviđeno je da u zonama visokih objekata spratnost nije ograničena, ali planom nisu predviđene i zone u kojima mogu da se grade takvi objekti. Ova studija nema karakter planskog dokumenta i ne predstavlja osnovu za izdavanje bilo kakve lokacijske ili druge dozvole ili izgradnje, ali daje osnovu za izradu planova detaljne regulacije – rekao je član Gradskog veća Oliver Glišić.

Studijom su zaštićena i prirodna dobra isključena kao potencijalni prostori za izgradnju visokih objekata, osim u devet centralnih blokova Novog Beograda. Najpovoljnije lokacije za izgradnju visokih objekata su one koje pokrivaju svi saobraćajni sistemi, a prednost treba da imaju lokacije koje su na trasama masovnog i kapacitetnog javnog prevoza.

Objekti visoki do 50 metara mogu da se grade u Novom Beogradu (između ulice Pariske Komune, Bulevara Mihaila Pupina, Save i Tošinog bunara), uz važne gradske saobraćajnice, kao što je Bulevar kralja Aleksandra, i na dunavskom priobalju, predviđenom za totalnu urbanu transformaciju.

Objekti do 100 metara uglavnom mogu da se grade u Novom Beogradu, kao i na južnom obodu centralne zone i uz autoput. Jedina zona za izgradnju objekata do 150 metara je novobeogradski Blok 42.

Studijom je zaključeno i da u Beogradu ne treba planirati ekstremno visoke objekte, više od 150 metara.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.