NavMenu

U Vrdniku definisani uslovi za izgradnju kuća za odmor i turističko-rekreativnog kompleksa - Moguća i gradnja žičare

Izvor: eKapija Utorak, 02.08.2022. 11:26
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Nenad Nedomacki)
Plan detaljne regulacije zone kuća za odmor u Vrdniku nalazi se na javnom uvidu, a cilj izrade je je stvaranje planskog osnova za uređenje i izgradnju kompleksa kuća za odmor i uslova za izgradnju turističko-rekreativnog kompleksa.

Ukupna površina područja obuhvaćenog okvirnom granicom obuhvata Plana iznosi oko 25,84 ha.

Područje obuhvaćeno Planom nalazi se na građevinskom zemljištu izvan građevinskog područja naselja, severno od naselja Vrdnik, odmah uz Nacionalni park Fruška gora, sa njegove južne strane.

Veći deo posmatranog područja je neizgrađeno građevinsko zemljište, obraslo samoniklim travama, šibljem i rastinjem.

Na posmatranom području ima izgrađenih objekata visokogradnje, u središnjem delu područja obuhvata Plana (sa kućama za odmor i pomoćnim objektima).

Prostor koji se nalazi u obuhvatu (površine rezervisane za izgradnju kuća za odmor) je ispresecan sa nekategorisanom - atarskom putnom mrežom, bez izgrađenih sadržaja saobraćajne infrastrukture. Osim atarske putne mreže obuhvaćeni prostor je u stočnom delu presečen sa potokom Ugore.

Za područje obuhvata Plana data su pravila uređenja i izgradnje za direktnu primenu ovog Plana, osim za planiranu žičaru, za koju je obavezna izrada odgovarajućeg urbanističkog plana, navedeno je u dokumentaciji.

Realizacija izgradnje žičare/gondole, kao posebnog sistema za transport putnika, je uslovljena izradom planske i projektno-tehničke dokumentacije. Izrada dokumentacije mora biti u skladu sa zakonskom i podzakonskom regulativom i tehničkim propisima koji bliže regulišu ovu problematiku. Do donošenja urbanističkog plana za planiranu žičaru, zabranjena je izgradnja u bezbednosnom i zaštitnom pojasu žičare, dodaje se.

Prostor u obuhvatu Plana podeljen je na dve karakteristične celine:

- površine za javne namene i
- površine za ostale namene.

U odnosu na pretežnu namenu, urbanističke i druge pokazatelje izdvojene su četiri karakteristične zone:

- zona javnih saobraćajnih površina;
- zona potoka;
- zona kuća za odmor;
- zona turizma i rekreacije.

Žutim površine za izgradnju kuća za odmor, ljubičastim površine za izgradnju turističko-rekreativnog kompleksa, zelenim linijama levo označena žičara (Foto: Print screen / PDR / JP Zavod za urbanizam Vojvodine)Žutim površine za izgradnju kuća za odmor, ljubičastim površine za izgradnju turističko-rekreativnog kompleksa, zelenim linijama levo označena žičara

Zona kuća za odmor namenjena je izgradnji kuća za odmor na pojedinačnim građevinskim parcelama i njima pratećih pomoćnih objekata.

Glavni objekat:

- objekat za odmor i povremeno stanovanje (kuća za odmor);
- poslovni objekat iz oblasti ugostiteljstva (samo ugostiteljski objekat za smeštaj: kuća, apartman, soba, etno kuća, vila);
- pored osnovne funkcije - odmor i povremeno stanovanje, deo objekta za odmor i povremeno stanovanje (kuća za odmor) može se koristiti i za poslovanje i to samo za tihe uslužne delatnosti (iz oblasti ugostiteljstva: usluge smeštaja-soba, trgovina na malo i zanatstvo).

Pomoćni objekat:

- pomoćni objekat je u funkciji glavnog objekta i gradi se ako na parceli postoji glavni objekat ili je započeta izgradnja glavnog objekta;
- pomoćni objekti su: garaže za putničko vozilo, ostave, letnje kuhinje, nadstrešnice, vrtna senila, dvorišni kamini, bazeni, ograde, potporni zidovi i infrastrukturni objekti (bunari, vodomerni šaht, vodonepropusne betonske septičke jame, transformatorske stanice i sl.);
- na građevinskoj parceli je dozvoljena izgradnja po jednog pomoćnog objekta od svih napred navedenih, osim potpornih zidova.

Poslovne delatnosti koje se mogu dozvoliti u okviru osnovne namene su iz oblasti ugostiteljstva i to samo ugostiteljski objekat za smeštaj (kuća, apartman, soba, etno kuća, vila), trgovina na malo i zanatstvo (tihe uslužne delatnosti).

Zabranjena je izgradnja drugih stambenih objekata, nepomenutih poslovnih objekata, proizvodnih, skladišnih, ekonomskih i infrastrukturnih objekata, kao i drugih pomoćnih objekata koji nisu navedeni.

Zona turizma i rekreacije namenjena je izgradnji turističko-rekreativnog kompleksa.

Unutar kompleksa planirana je izgradnja:

- kolsko-manipulativnih i parking površina, pešačkih staza i platoa, dečijeg igrališta i sl.;
- sportsko-rekreativnih terena i bazena;
- ugostiteljskih objekata za smeštaj;
- ugostiteljskih objekata za ishranu i piće;
- garaže i radionice;
- infrastrukturnih mreža i objekata

Glavni objekat je:

- ugostiteljski objekat za smeštaj i
- ugostiteljski objekat za ishranu i piće.

Pomoćni objekat je:

- u funkciji glavnog objekta i gradi se ako na parceli postoji glavni objekat ili je započeta izgradnja glavnog objekta,
- pomoćni objekti su: sportsko-rekreativni tereni, bazeni, garaže i radionice, ostave, letnje kuhinje, nadstrešnice, vrtna senila, dvorišni kamini, ograde, potporni zidovi i infrastrukturni objekti (bunari, vodomerni šaht, vodonepropusne betonske septičke jame, transformatorske stanice i sl).

Zabranjena je izgradnja stambenih objekata, nepomenutih poslovnih objekata, proizvodnih, skladišnih, ekonomskih i infrastrukturnih objekata, kao i drugih pomoćnih objekata koji nisu navedeni.

Nosilac izrade plana je Opština Irig, a obrađivač JP Zavod za urbanizam Vojvodine.

A. K.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.