Izvor: Beta | Ponedeljak, 13.12.2010.| 12:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uskoro nov način dolaska do stana - Šta će doneti izmene Zakona o finansijskom lizingu?

Izmenama Zakona o finansijskom lizingu uvode se, pored ostalog, lizing nepokretnosti i fleksibilnije ugovaranje lizinga, izjavio je danas državni sekretar ministarstva finansija Slobodan Ilić.

Ciljevi izmena i dopuna su veća pravna sigurnost, otklanjanje problema u poslovanju finansijskog lizinga, pružanje adekvatnije zaštite, razvoj tržišta lizinga i sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, naveo je Ilić.

Nacrtom se predlaže proširenje predmeta lizinga na nekretnine i ukida minimalni rok od dve godine na koji mora da glasi ugovor o lizingu.

Ilić je na konferenciji za štampu posvećanoj predloženim izmenama kazao da su te dve promene bile naznačene kao neophodne i u izveštaju o sprovođenju Sveobuhvatne reforme propisa (SRP).

Takođe je predloženo povećanje minimalnog osnovnog kapitala lizing kompanije na 500.000 EUR sa 100.000 EUR sada.

Najmanji osnivački kapital za kompanije koje se bave lizingom pokretnosti bio bi 500.000 EUR dok bi za one koji se bave lizingom nepokretnosti minimum bio 5 mil EUR.

Kako je u obrazloženju predloženih izmena navelo ministarstvo, povećanje minimalnog osnovnog kapitala neće dodatno opteretiti postojeće lizing kompanije jer sve imaju daleko veći kapital od minimalno zahtevanog.

Navodi se da je ukupan kapital 17 lizinig kompanija u prvoj polovini godine bio oko 90 mil EUR, dok će predloženim povećanjem minimalni zahtevani kapital biti 8,5 miliona.

Ilić je podsetio da je Zakon o finansijskom lizingu donet 2003. godine dok njegove izmene datiraju iz 2005.

On je kazao da je, iako u evropskoj regulativi nije praksa da postoje posebni propisi o finansijskom lizingu, zakon donet zbog veće pravne sigurnosti, s obzirom da je zemlja u tranziciji.

Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskom lizingu treba da se nađe na Vladi do kraja godine a u Skupštini u prvom kvartalu 2011. godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.