Izvor: Glas Šumadije | Utorak, 10.05.2022.| 10:26
Izdvojite članak Odštampajte vest

Na Jezeru Bubanj moguća gradnja stambeno-poslovnog kompleksa - Urbanistički projekat čeka stav Ministarstva

PDR Park Jezero Bubanj
PDR Park Jezero Bubanj (Foto: Print screen / Elaboran za rani javni uvid PDR )
Jezero Bubanj bi ipak moglo da dobije stambeno-posloni kompleks. I to na površini od 52 ara. Tačnije, moglo bi konačno da se započne sa gradnjom 27 hiljada kvadrata (bruto), koliko je kompanija Just natural d.o.o. planirala prvobitnim planom. Tako bar tvrde iz pomenute kompanije.

Ovakav razvoj situacije, usvajanjem novog Plana detaljne regulacije Parka Jezero Bubanj od 25. marta ove godine (2022.), malo ko je očekivao. Prema novom PDR-u, planirana je gradnja sportskih i rekreativnih terena, ali i hotela na mestu sadašnjeg "kostura" kao i restorana.

Ipak, "pravni vakum" koji je nastupio od trenutka donošenja novog PDR-a pa do njegovog objavljivanja u Službenom glasniku (kada i zvanično počinje da važi), kompanija Just natural iskoristila je da ponovo podnese svoj, gore pomenuti, Urbanistički projekat.

- Mi (smo) po tom starom planu predali Urbanistički projekat ponovo na stručnu kontrolu i imali smo komisiju na kojoj su se svi članovi jednoglasno glasali da se pošalje pitanje Ministarstvu građevinarstva, da oni odlučuju po kom planu će ceniti. Da li po planu na dan predavanja, kada je predat zahtev za usvajenje Urbanističkog projekta ili na osnovu novog palana koji je kasnije stupio na snagu, kaže vlasnik Just naturala - Milan Konstantinović.

Glavni gradski urbanista, Ivan Radulović, potvrdio je za Glas Šumadije da je Just natural-a ponovo podneo svoj Urbanistički projekat.

- Urbanistički projekat je na stručnoj kontroli, još uvek zvanično ne mogu reći da li će se to desiti (da li će gradnja stambeno-poslovnog kompleksa krenuti ), dok se Komisija ne izjasni o tome i dok Organ uprave, a po predlogu Komisije, ne potvrdi ili odbije urbanistički projekat - odgovara Radulović.

Tokom "pravnog vakuma" na snazi je bio stari Plan detaljne regulacije kojim je gradnja stambeno-poslovnog kompleksa bila dozvoljena. Ovaj vakum je bio moguć jer su nadležni, umesto da prvobitno donesu odluku o zabarani primene Plana generalne regulacije (PGR) do usvajanja novog PDR-a, zabranu doneli na godinu dana.

Dakle, u toku 8 dana od dana proglašenja PDR-a izglasanog 25. marta 2022. istekla je i zabrana gradnje, te je na snazi bio Plan detaljne regulacije Jezera Bubanj, koji dozvoljava gradnju stanova.

- Kako ne bismo doveli Komisiju i gradsku Upravu u situaciju da krše član 63 Zakona o planiranju izgradnji, o arbitraži planskog odnosa, u dogovoru svih članova Komisije, obratili smo se nadležnom ministarstvu (Ministarstvu građevinarstava). Moj lični stav je da je u skladu sa članom 63 Zakona, kod stručne kontrole Urbanističkog projekta, važiće onaj plan koji je na snazi u momentu stručne kontrole, a to je PDR Park Jezero Bubanj - kaže Radulović.

Ministarstvu građevinarstva je Urbanistički projekat kompanije Just natural dostavljen pre 5-6 dana. A iz kompanije očekuju da će za 10-ak dana Ministarstvo za njih imati dobre vesti.

- Ako se bude poštovao zakon, ja sam siguran da će od Ministarstva građevinarstva stići pozitivno mišljenje za mene, jer i Ustav Srbije i svi zakonski akti i podakti tako kažu. Da su imali bilo kakve šanse (grad), oni bi odbili to odmah na ovoj sednici Komisjie - samouvereno poručuje Konstantinović.

(Foto: Aleksandar Parezanović)


Ako bi Just nautralu nakon svega bila dozvoljena gradnja stambeno-poslovnog kompleksa, postavlja se pitanje ko je kriv? Odnosno, zašto je bilo potrebno više od godinu dana da se uradi i donese novi PDR Park Jezero Bubanj i to neposredno pred isticanje zabrane primene prethodnog PDR-a.

Glavni gradski urbanista, Ivan Radulović odgovara da je, što se njega tiče, insistirao kod JP Urbaizama, da što pre počne sa izradom novog PDR-a, upravo kako se ne bi probili rokovi zabrane. Prema njegovim rečima JP Urbanizmu je odgovorio predajom Elaborata za rani javni uvid tek u decembru.

- Svaki feedback moj lično i Komisije za planove kojom predsedavam i kojim sam procesuirao stručnu kontrolu Elaborata za RJU, i Nacrta plana, kao i obavljeni rani javni i javni uvid (što je podrazumevalo 4 Komisije za planove, 15 dana ranog javnog, 30 dana javnog uvida i sav period koji je potrebno da se oglase javni uvidi, organizuju Komisije za planove i pripreme izvestaji, a koji su išli "na dan" uz maksimalni napor Komisije, nadležne uprave i moj lično), rezultirali su da poslednja Komisija kojom se Nacrt plana upućuje u dalju proceduru donošenja, održi 17. marta, a Skupština koja je donela plan (po skraćenoj proceduri) 25. marta - objašnjava Radulović.

Zašto je pak Urbanizamu bilo potrebno 7-8 meseci da prizvede Elaborat za rani uvid, Radulović odgovara, to je pitanje za Obrađivača (JP Urbanizam), a možda i nadležnu upravu koja direktno ugovara poslove izrade planski dokumenata".

Odgovor Ministarstva građivanrstva, saznaćemo u narednih par nedelja, a kakav god odgovor da bude, vlasnik Just naturala i ovaj put naglašava da gradu svakako sledi tužba.

- Znate kako, ja ću u suštini, sagraditi tih 1.000 kvadrata koliko su mi dozvolili (novim PDR), a tužiću i naplatiću kao da sam zidao za 3,4,5, godina nije ni bitno. Samo neko treba da sagleda i činjenicu da ćemo to mi svi kao građani Kragujevca da platimo. A zbog čega - zaključuje Konstantinović.Pogledajte lokaciju
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE