NavMenu

Vidikovac na Gardošu - Rekonstrukcija Zemunske tvrđave počinje 2012.

Izvor: eKapija Ponedeljak, 08.11.2010. 12:39
Komentari
Podeli

Zemunska tvrđava na Gardošu trebalo bi da od 2012. godine, kada se očekuje početak rekonstrukcije ovog srednjevekovnog spomenika kulture, postane jedan od centara turizma Srbije. Arheološka istraživanja Zemunske tvrđave završena su prošle nedelje, a Zavod za zaštitu spomenika kulture planira da uskoro uradi projekat rekonstrukcije utvrđenja.

- Iskopavanja su završena, dobili smo osnovne podatke konstrukcije bedema i kula, koje se nalaze u samom utvrđenju, što nam je bilo potrebno da bismo imali informacije koje su potrebne za restauraciju utvrđenja. Već možemo da počnemo sa izradom projekta, iako očekujemo još jednu fazu istraživanja kojom ćemo dobiti podatke o kapiji i pragu ulaza utvrđenja sa severne strane - rekao je za "eKapiju Zoran Simić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Za izvođenje iskopa na arheološkim istraživanjima na lokalitetu Zemunska tvrđava bila je zadužena firma "Velug".

Simić napominje da je ceo prostor na Gardošu izuzetno kulturno nasleđe i da bi trebalo da postane kulturno-turistički centar, a napredak rekonstrukcije će zavisiti pre svega od novčanih sredstava.

- Osim utvrđenja, na ovom prostou je značajna Milenijumska kula, groblje na kojem se nalaze pojedinačni spomenici kulture kao što je npr. Hariševa kapela, Gardoška i Sinđečićeva ulica kao i Nikolajevska crkva. Ovde se nalaze ostaci iz praistorije, antike, srednjeg veka. Posle rekonstrukcije ovde bi mogao da se stvori interesantan ambijent za turiste – navodi Simić.

Kako je ranije najavljivano, zakupac Milenijumske kule umetnik Đorđe Čubrilo trebalo bi da otvori umetnički atelje, besplatnu školu fotografije, vidikovac sa pet durbina za posmatranje panorame u punom krugu.

Zemunska tvrđava

Tvrđava predstavlja najstariji objekat u Zemunu, koji se pominje još u 9. i 11. veku. Današnji ostaci se vezuju za 15. vek. U sredini utvrđenja nalazi se Milenijumska kula.

Kula na Gardošu je jedna od pet monumentalnih obeležja koja su Mađari podigli 1896. godine da bi obeležili hiljadugodišnjicu boravka u Panoniji. Zbog toga se često naziva "milenijumska kula", a podignuta je na najistaknutijem delu brda Gardoš u ruševini srednjovekovne tvrđave od koje su danas ostale samo ruševine odbrambenih zidina i ugaonih kula. U vreme kada je nastala, Zemun je bio najjužniji grad u posedu ugarske krune tako da su kulu projektovale mađarske arhitekte, eklektički u mešavini istorijskih stilova sa naglaskom na romanskim elementima. Gradnja je završena 5. avgusta 1896. godine, a svečano je otvorena 15 dana kasnije. Kao osmatračnicu su je dugo koristili i zemunski vatrogasci.

Ovaj spomenik, visok 36 metara, bio je ozbiljno oštećen 1914. godine u sukobu srpske i austrougarske vojske, ali su oštećenja sanirana posle rata. Kula je poslednji put preuređena 1962. godine i u njoj je radila jedna od prvih diskoteka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.