Izvor: eKapija | Petak, 05.11.2010.| 11:40

Sportska dvorana za rođendan - Počela gradnja hale u OŠ "Preljina"

Osnovna škola u Preljini kod Čačka, koja ove godine slavi 140 godina postojanja, dobiće do sredine maja 2011. svoju prvu fiskulturnu salu. Izgradnja sportska dvorane površine 2.500 m2 i kapaciteta 500 gledalaca, počela je u septembru, a investiciju vrednu 60 miliona dinara finansira Grad Čačak.

Prostorije stare školske zgrade, koje su u zimskim uslovima bile u funkciji sportske hale, sada se adaptiraju za potrebe vrtića za smeštaj dece pedškolskog uzrasta iz Preljine i okolnih naselja.

Nove sportske hale u protekle dve godine izgrađene su na teritoriji grada u osnovnim školama u Slatini i Zablaću. Prema rečima člana Saveta za društvene delatnosti grada Čačka i direktora osnovne škole u Slatini Lazara Čikiriza, namera grada je da se škole na seoskom i gradskom području izjednače u pogledu uslova rada. Buduća sportska hala u OŠ "Preljina" ispunjavaće sve usvojene standarde i opremu za izgradnju takvog objekta, a biće prepoznatiljiva po svom modernom dizjanu i enterijeru.

Autor idejnog rešenja iz firme "Projektni biro" iz Čačka Vasilije Bralović, kaže za "eKapiju" da će se sportska sala nalaziti neposredno uz postojeći školski objekat, sa njegove severne strane.

- Objekat je slobodnostojeći sa toplom vezom ostvarenom sa postojećim objektom. Pešački i kolski pristup ostvaren je preko internih saobraćajnica u okviru parcele, oko objekta je obezbeđen protivpožarni put kao i dovoljan broj parking mesta. Sportski teren odgovara potrebama rukometnog igrališta, a u delu tople veze sa postojećim školskim objektom predviđene su dve učionice – kabineta. Prateće prostorije sadrže četiri manje svlačionice sa sanitarnim čvorovima, kancelariju za profesore i sudije, teretanu i sanitarni deo za gledaoce- objasnio je Bralović.

Konstrukcija objekta je dimenzija 45h33m visine 12m i obuhvata dve celine- armirano betonsku skeletnu konstrukciju tribinskog dela I čeličnu konstrukciju sa krovnim nosačima rešetkama raspona 32.5 m. Fasada objekta je do visine tribina standardna "demit fasada", a iznad su aluminijumski sendvič paneli.

Podovi u svim pratećim prostorijama i komunikacijama su od granitne protivklizne keramike. Na terenu je predviđen sportski pod od PVC-a. Na tribinama je predviđen betonski pod. Spoljna stolarija je od AL profila, zastakljena niskoemisionim staklom.

Aleksandar Parezanović, direktor "Proinvest"-a koje je glavni izvođač radova, kaže da izgradnja hale napreduje prema očekivanju.

- U prvom mesecu završeni su radovi na izradi temelja i armirano betonske skeletne konstrukcije tribina. Čelična konstrukcija je u fazi fabričke izrade i njena montaža se očekuje sredinom novembra. Cilj nam je da objekat pokrijemo do kraja godine i da iskoristimo zimski period za instalaterske i unutrašnje radove. Rok za završetak hale je 26. maj 2011.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.