Izvor: eKapija | Petak, 21.01.2022.| 13:09
Izdvojite članak Odštampajte vest

U planu kompletna rekonstrukcija Zrenjaninskog puta - Šest traka kroz banatski deo grada

Tamno Rozim označene površine za komercijalne sadržaje, rozim biciklistička staza
Tamno Rozim označene površine za komercijalne sadržaje, rozim biciklistička staza (Foto: Print screen / PDR / Urbicus)
Na javnom uvidu nalaze se Izmene i dopune Plana detaljne regulacije naselja Krnjača, opština Palilula, za zonu K1 u delu Bloka 80 i Bloku 81, na inicijativu preduzeća Energy net iz Beograda.

Cilj izrade Plana je korekcija saobraćajnog rešenja i usklađivanje sa izdatom građevinskom dozvolom na osnovu koje je izgrađen objekat na parcelama broj 141/1 i 142/2 КO Krnjača, od kojih je formirana katastarska parcela 141/1.

Povod izrade Plana je potreba investitora da se planskim rešenjem omogući nesmetano korišćenje legalno podignutog poslovnog kompleksa, navedeno je u dokumentaciji.

Teritorija koja se razmatra nalazi se u banatskom delu opštine Palilula, desno od Zrenjaninskog puta, a površine je 5,98 ha.

Područje Plana oslanja se na saobraćajnicu Zrenjaninski put. S obzirom na to da je u postojećem stanju Zrenjaninski put magistralna saobraćajnica, koja je usled neplanske zgradnje postala nebezbedna i nekomforna sa čestim prekidima saobraćajnih tokova, planirana je kompletna rekonstrukcija ovog putnog pravca.

Nakon razmatranja više varijanti, Planom detaljne regulacije naselja Krnjača planirana je trasa sa profilom koji sadrži dva kolovoza od po 9,5m sa po tri saobraćajne trake, razdelno ostrvo od 4 m, obostrane pešačke staze od po 2,5 m i obostrane biciklističke staze od po 1,5 m. Na pozicijama stajališta JGP širina pešačkih platoa iznosi 3 m.

Granicom ovog Plana obuhvaćen je deo trase Zrenjaninskog puta na mestu priključka saobraćajnice Nova 61 na Zrenjaninski put. Neznatno je promenjena trasa saobraćajnice Nova 61 kako bi se omogućilo nesmetano korišćenje poslovnog objekta. Saobraćajno rešenje Nove 61 planira se sa regulacijom širine min 9 m, od čega je kolovoz širine 6 m i obostrani trotoar širine min 1,5 m.

Za pristup pojedinačnim ivičnim parcelama izvan regulacione linije Zrenjaninskog puta gde god je bilo prostornih mogućnosti planirana je pristupna saobraćajnica sa zadnjih strana parcela, a tamo gde nema mogućnosti pristupa se planira sa treće trake Zrenjaninskog puta.

U skladu sa projektom Evropske unije o uspostavljanju evropske mreže biciklističkih staza planirano je da dve staze prođu kroz Srbiju, koje bi se međusobno povezivale na terioriji Beograda. Jedan od koridora, koji se planiraju kao deo evropske biciklističke mreže, pruža se duž Zrenjaninskog puta. Staza je planirana kao obostrani jednosmerni koridor sa širinom od 1,5 m.

Prema urbanističkim parametrima, planirano je da na ovom području bude novih gotovo 8.600 m2 BRGP stanovanja, kao i gotovo 68.000 m2 komercijalnih sadržaja. Planirano je novih 11 stanova, 27 stanovnika i gotovo 1400 zaposlenih.

Javni uvid u Nacrt izmena i dopuna PDR naselja Krnjača održava se do 31. januara na sajtu Grada, kao i u zgradi Gradske uprave grada Beograda, u Ulici 27. marta.

Naručilac izrade plana je Energy net iz Beograda, nosilac izrade Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove, a obrađivač Urbikus doo.

A. K.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE