NavMenu

Predloženo potpuno rušenje niškog TC Kalča i izgradnja novog STC Zonina kula

Izvor: Niške vesti Utorak, 23.11.2021. 15:26
Komentari
Podeli
Nova zgrada na mestu sadašnjeg TC Kalča (Foto: Twitter/screenshot/ Igor Novaković)Nova zgrada na mestu sadašnjeg TC Kalča
Zamenik predsednika Skupštine grada Niša i funkcioner Socijalističke partije Srbije Igor Novaković, predložio je na poslednjoj sednici gradskog parlamenta, kako je sam rekao, radikalne načine za povećanje budžeta, ali i"novu sliku grada Niša". Ono što je možda izazvalo najveću pažnju je njegov predlog rušenja TC Kalča i izgradnja potpuno novog modernog STC Zonina kula u čijem mezaninu bi bila popularna Kalča, ali u novom ruhu.

Rušenje Kalče i izgradnja novog tržnog centra u samom centru Niša je projekat koji prema Novakovićevim rečima može odmah da se realizuje, ma koliko to sada izgledalo nemoguće. Kalča je već zastareo tržni centar i morao bi da se radi od početka, što je potpuno normalno u svim razvijenim zemljama sveta. U Nemačkoj se, kako kaže, "menjaju tržni centri na dvadesetak godina". Prema njegovom mišljenju ni vlasnici lokala neće imati ništa protiv, čak će im odgovarati da njihovi lokali budu u tržnom centru koji će imati posetioce.

- Koji je taj vlasnik lokala koji ne želi da iz postojećeg stanja, gde mu lokal ne posluje dobro, ne može ni da ga izda, dođe do lokala u modernom tržnom centru kvadrat za kvadrat sa pozicijama koje sada imaju. O tome ne odlučuju vlasnici lokala, već Skupština Kalče, a zbog velikog broja poslovnog prostora koji je u vlasništvu Grada, on može da obezbedi većinu - objašnjava Novaković Niškim Vestima.

Novaković podseća da Grad Niš nema veliku površinu zemljišta u centru grada u svom vlasništvu, a Kalča se prostire na skoro hektar zemljišta. U vreme kada je Niš dobio ovaj tržni centar gradilo se prema određenoj tehnologiji, koja je danas prevaziđena. Njegova ideja predviđa i podzemnu garažu sa više nivoa što bi značajno rešilo problem sa parking prostorom u centru grada.
TC Kalča (Foto: Google Maps/screenshot)TC Kalča
- Tehnologija gradnje je napredavala, tako da vi imate sada u vašem najbližem okruženju građevine koje idu duboko u zemlju. U građevini su se pojavili materijali koji štite od probaja vode. Tu možemo da dobijemo šest nivoa garažnog prostora, što je oko pet hektara. Trebalo bi napraviti novi tržni centar u skladu sa vremenom u kojem živimo. Kalča je danas disfunkcionalna. U centru grada rade lokali koji su u Obrenovićevoj ulici i eventualno nekoliko lokala u prizemlju Kalče. U interesu svih je da Kalča funkcioniše, jer se nalazi u najprometnijoj ulici u Nišu - ističe Igor Novaković.

Njegov predlog podrazumeva potpuno novi izgled biznis centra, koji će imati novi mezanin, odnosno moderan centar za 21. vek u koji bi se vratili lokali vlasnicima, a da se u sklopu toga izgradi zgrada koja će imati 20 spratova. Novi tržni centar gradio bi potencionalni invenstitor, a Novaković kaže da bi verovatno bilo interesovanje veliko, jer je reč o najatraktivnijoj lokaciji. Sa druge strane, Grad bi dobio još 164.000 kvadrata stambeno-poslovnog prostora, sa visokom cenom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.