Izvor: eKapija | Petak, 29.10.2021.| 09:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

Modernizacija radne zone Sobovica-Lužnice kod Kragujevca - PDR za železničku prugu

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Arts Illustrated Studios/shutterstock.com)
Prema ranijim planskim dokumentima, za modernizaciju radne zone "Sobovica-Lužnice" u planu je izgradnja železničke pruge Sobovica-Lužnice-krak Batočina, kako bi se potencijalnim investitorima pružila mogućnost da koriste prednosti železničkog saobraćaja.

Pošto su nedavno predstavljeni predlozi dopuna i izmena plana za radnu zonu, Grad Kragujevac je objavio plan detaljne regulacije za železničku prugu koji će zvanično biti predstavljen građanima 1. novembra u saradnji sa Javnim preduzećem Urbanizam.

Prema objavljenom planskom dokumentu, područje plana obuhvata površinu od 488,44 hektara. Planom je definisan prostor izgradnje mešovite pruge širine 200 metara i dužine 13,9 kilometara, zatim prostor oko industrijskog koloseka dužine oko 1 kilometar i prostor oko test pruge dužine oko 1,70 kilometara koji je podeljen u 5 karakterističnih celina.

Celina 1 "Cvetojevac" obuhvata površinu od oko 106,44 hektara gde će se graditi pruga u dužini od 3,90 kilometara. Na ovom području u delu ukrštanja sa opštinskim putem Cvetojevac-Jovanovac planirana je izgradnja železničkog stajališta. Takođe, u ovoj celini nalazi se deo planirane zone privređivanja radne zone Cvetojevac i delovi postojećih stambenih i poslovnih zona naselja.

Celina 2 "Novi Milanovac" obuhvata površinu od oko 85 hektara i na ovom delu će se graditi pruga dužine oko 4,20 kilometara. I u ovoj celini planirano je železničko stajalište u zoni vezivanja nekategorisanog puta sa Opštinskim putem br. 301 čija trasa prolazi neposredno uz prugu.

Celina 3 "Desimirovac-Resnik" obuhvata manji deo radne zone Sobovica 1 i u ovoj celini nema ukrštanja pruge sa putnim pravcima. Na prostoru površine 67 hektara u planu je izgradnja pruge dužine oko 3,30 kilometara.

Celina 4 "Cerovac-Lužnice" obuhvata površinu od oko 62 hektara i prostire se do kompleksa radne zone Sobovica-Lužnice. Ova celina ujedno predstavlja i završetak trase železničke pruge pa se ovde planira izgradnja stanične zgrade, kolosek za prijem i otpremu putničkih vozova i kolosek za teretne vozove. Takođe, za opsluživanje putnika gradiće se peron. Stanična zgrada predstavlja i granicu pruge koja se u nastavku Celine 5 neće biti namenjena za javni saobraćaj već isključivo kao industrijski kolosek.

Poslednja, Celina 5 "Lužnice", obuhvata površinu od oko 168 hektra u okviru koje se nalazi deo radnog kompleksa Sobovica-Lužnice gde će se graditi pomenuti industrijski kolosek pruge u dužino od oko 1,30-1,40 kilometara, kao i test pruga dužine 1,66 kilometara.

Na svim celinama, kako se navodi u dokumentaciji, preovlađuje poljoprivredno zemljište koje će biti pretvoreno u zemljište javne namene. U planu je da se pruga gradi na površini od oko 104,50 hektara dok će ostatak biti opredeljen za izgradnju neophodne železničke infrastrukture i drugih sadržaja. Na površini od 31,77 hektara biće moguća izgradnja stambenih objekata (6 hektara), a na 25,77 hektara predviđeno je za izgradnju komercijalnih sadržaja u službi železničke infrastrukture koji će biti dalje definisani kroz izradu urbanističkih projekata.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE