Izvor: eKapija | Sreda, 27.10.2021.| 12:34
Izdvojite članak Odštampajte vest

Evo kako bi mogao da izgleda prostor između Slavije i parka Manjež - Kompanija Dejana Stankovića gradiće nove zgrade u centru Beograda (FOTO)

Prvonagrađeno rešenje
Prvonagrađeno rešenje (Foto: AKVS arhitektura)
Društvo arhitekata Beograda i kompanija Maison royal objavili su rezultate urbanističko-arhitektonskog konkursa za područje između Slavije i parka Manjež.

Prva nagrada u iznosu od 15.000 EUR dodeljena autorima AKVS arhitektura, koju čine Anđela Karabašević Sudžum, Vladislav Sudžum, Ana Petrović, Marija Matijević, Aleksa Bekić i Zoja Milić.

Druga nagrada od 10.000 EUR dodeljena je autorskom timu koji čine Alen Gvozdenović iz Studija Marguery, Dušan Milovanović, Đorđe Avramović, Gregory Pasquier-Studio Marguery, kao i saradnici Studija Marguery: Ljiljana Bogićević, Pavle Nikolić, Neda Markovski, Isidora Čalija, Kornelija Mamužić, Petar Šarčev – saradnik - 3D animacija i Tijana Mačkić, saradnik 3D vizualizacija.

Druga nagrada
Druga nagrada (Foto: Studio Marguery i saradnici)
Treća nagrada nije dodeljena.

Dva jednakovredna otkupa od po 2.500 EUR dodeljena su radovima urađenim u okviru firmi ARHINOVA d.o.o., Beograd i NORMOTIC Beograd.

(Foto: ARHINOVA doo)
Autorski tim u okviru firme ARHINOVA d.o.o čine Sanja Ćirić, Danica Gačević, Mihailo Mandić, Draško Nikolić, Đorđe Petković i saradnik za 3D vizuelizaciju XZZI Studio.

Autor projekta u okviru NORMOTIC Beograd je Zoran Dmitrović, a autorski tim čine Nikola Abramović, Nenad Blagojević, Marija Radojlović, Marija Bjelić. Projektanti su Tamara Nešić i Jelena Milenković.

(Foto: NORMOTIC Beograd)

Šta je u planu na Slaviji?

Prema elaboratu koji je izradila firma Stefial d.o.o, a koja je u vlasništvu fudbalera i sadašnjeg trenera Crvene zvezde Dejana Stankovića, namena za ovo područje je da se ono razvije u novi, polifunkcionalni centar grada.

Kako je u konkursu navedeno, stanovanje, tradicionalno zastupljeno na ovom prostoru, u skladu sa aktuelnim statusom lokacije u tkivu grada, treba planirati u kategoriji višeg nivoa stanovanja, uključujući i apartmansko i luksuzno stanovanje. Ulazni, holski prostor dimenzionisati i koncipirati u skladu sa karakterom višeg standarda stanovanja i sadržajima koje ovaj prostor podrazumeva, uključujući i "radno mesto" portira.

Predviđena struktura stanova treba da obuhvati dvosobne stanove (oko 15%), trosobne stanove (oko 35%), četvorosobne stanove (oko 35%) i petosobne stanove (oko 15%), pri čemu dvosoban stan podrazumeva površinu od oko 60 m2, trosoban oko 100 m2, četvorosoban oko 140 m2 i petosoban stan površinu od oko 200 m2. Na poslednjoj etaži predvideti isključivo stanove višeg kapaciteta – strukture četvorosobnih i petosobnih, a svaki stana obavezno uključuje terasu, lođu ili balkon.

Uzevši u obzir poziciju bloka koja omogućava veze sa parkovskom celinom Manjež i pjacetom trga Slavija, kao i potencijal njihovog međusobnog povezivanja, preporučuje se organizacija parternog uređenja - otvorenih prostora, pešačkih tokova i zelenih površina bloka, kao otvorenog gradskog prostora u režimu javnog korišćenja. Poželjno je planirati pasaže kojima će se omogućiti komunikacija i javno korišćenje unutarblokovskog prostora.

Kolske pristupe kompleksu, uključujući i ulaz/izlaz u podzemnu garažu predvideti isključivo iz ulica Svetozara Markovića i Kralja Milutina.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE