NavMenu

Zašto graditi sportske hale i sale od betona – Aduti koji stižu iz kompanije "Napred"

Izvor: eKapija Ponedeljak, 13.09.2010. 14:34
Komentari
Podeli

U poslednje vreme smo svedoci dobrih trendova koje pokreću sportski klubovi, lokalna samouprava i predstavnici državne uprave zadužene za omladinu i sport, Nacionalni investicioni plan i prosvetu, a u vezi su sa izgradnjom sportskih sala i hala širom naše zemlje. Klubovi shvataju da je posedovanje sopstvene sale preduslov za prave sportske ambicije i održavanje kvaliteta, a predstavnici države se sve više trude da mlade sa ulice i od prekomernog korišćenja računara uvedu u sportske hale, kako ne bi sve dublje i dublje klizili na gradaciji stanja i zdravlja nacije.

Grade se (ili planiraju) uglavnom objekti gabarita rukometnog igrališta, sa teleskopskim tribinama koje mogu da prime 300-400 gledalaca, uz neophodni prostor za svlačionice, klupske prostorije, mali ugostiteljski objekat, teretanu, manju prostoriju za tzv. male sportove, uz zahteve da visina objekta zadovolji domaće standarde za odbojku i košarku.

To su dobri trendovi, ali ih često "pokvare" neznanje i kriterijum "najniže cene" po kome se obično raspisuju javne nabavke. Držeći se one izreke "Nisam dovoljno bogat da bih kupovao jeftine stvari", urednički tim eKapije je inicirao forum sa stručnjacima iz ove oblasti, želeći da budućim investitorima u sportske objekte pomognemo odgovorima na pitanja - o čemu bi sve trebalo da razmišljaju, kako se ne bi zavaravali samo inicijalnom cenom, već i da misle o tome šta ih čeka već narednog dana, kada počnu da stižu računi za energiju, popravke, zamenu materijala koji stari, održavanje, čišćenje i sl.

Zato su urednici eKapije pozvali poznate i priznate predstavnike firmi koji na tržištu Srbije već više godina nude i realizuju sportske hale primenom drvenih, čeličnih i betonskih konstrukcija. Zamolili smo ih da svojim odgovorima, slikama, eventualnim uporednim tabelama, dobrim i lošim primerima – pomognu investitorima da donesu odluku koja najviše odgovara njihovim planovima, ambicijama i finansijskim mogućnostima.

Sagovornici su bili vrlo raspoloženi za ovaj forum, pa smo iz razgovora sa njima do sada objavili pet tekstova, a serijal završavamo sa komentarima koje smo dobili od Đorđa Masalovića, glavnog inženjera projekta iz G.P. Napred. a.d. iz Beograda.

eKapija : Da li investitori dovoljno znaju koliki je značaj faze projektovanja u ukupnoj investiciji u novi sportski objekat ?

Preduslov da bi se danas izgradio kvalitetan sportski objekat jeste dobar projekat. Smatram da je nedovoljno sadržajan projekat najveća mana kod današnjih investicija u Srbiji. To ne znači da projekatanti loše rade svoj posao, naprotiv, već investitori vrlo često nisu dovoljno shvatili važnost samog projektovanja. Platiti dobro kvalitetan projekat znači, definitivno, uštedeti na samoj izgradnji.

Inače, sama cena sportskih objekata je relativan pojam i nije je dovoljno paušalno proceniti na osnovu gabarita terena i tipa konstrukcije. Potrebno je izvršiti detaljnu analizu, od izabira tipa konstrukcije do materijala koji ce se koristiti. Unapred određivanje tipa konstrukcije bez analize može dovesti do lošeg rešenja.

eKapija : "Napred", naravno, stoji iza rešenja sa betonskom konstrukcijom ...

Kod nas ima dosta podela na pristalice betonskih konstrukcija sa jedne i čeličnih, sa druge strane. Najveći nedostatak betonskih konstrukcija je sama sopstvena težina i masivnost elemenata, ali poslednjih godina razvojem novih tehnoloških procesa u proizvodnji betona postižemo da uz kombinaciju sa prednaprezanjem konstrukcije dobijemo solidne rezultate u pogledu arhitektonskog izgleda samih krovnih konstrukcija i smanjenju sopstvene težine.

Takođe, rasponi koje možemo postići betonskim krovnim konstrukcijama ne zaostaju mnogo za čeličnim.

Jedan od reprezentativnih objekata koju je "Napred" radio, Beogradska Arena, to dokazuje, gde je sistemom "roštiljskih" nosača u kombinaciji sa prednaprezanjem prevaziđen raspon od 130 m. Treba biti iskren i reći da je to opet učinjeno uz pomoć čeličnih kablova. Naime, najbolje ili bolje rečeno, najoptimalnije je rešenje kombinacija čeličnih i betonskih elemenata.

Takođe, poznato je da je jedna od glavnih prednosti betona vatrootpornost, za razliku od čelika, kome je potrebna zaštita u vidu premaza ili obloga koji ga dosta poskupljuju.

U bogatijim zemljama gde je brzina gradnje imperativ, ta brzina kod ovakvih konstrukcija se postiže povećanjem marke betona. Na primer: beton se napravi od marke 100, koja posle samo 24-48h dostiže marku 30, što omogućava oslobađanje oplate i nastavak izrade sledećeg elementa. Tu se pokaže da ke investitor napravio dobru kalkulaciju i da je imao viziju, jer, iako je platio više u nekim ranim fazama, značajno će profitirati na celokupnom projektu.

Naravno, brzina se postiže i montažnom gradnjom, koja je naročito prisutna kod manjih sportskih objekata. Montažna gradnja pojeftinjuje cenu objekta, a dobija se visok kvalitet, jer se elementi konstrukcije proizvode u kontrolisanim uslovima.

Uz to, kod montažne gradnje se na relativno jednostavan način ostvaruje modularna gradnja, tj. naknadno proširenjenje objekta.

Učesnici foruma

Drvo : Aduti koji dolaze iz firme LKV Centar i Piramida

Čelik : Aduti koji dolaze iz firme : Trimo inženjering i Lindab

Beton : Aduti koji dolaze iz firme : Napred i Deneza M

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.