NavMenu

Staro gradsko jezro Čačka postaje muzejski kompleks - U planu završetak obnove Narodnog muzeja i Arhiva, gradnja Muzeja košarke...

Izvor: Morava Info Ponedeljak, 11.10.2021. 15:36
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/krsmanovic)
Status prestonice kulture Srbije za 2023. godinu, osim više od 50 programa iz različitih oblasti umetničkog stvaralaštva, trebalo bi, prema najavama predstavnika lokalne samouprave, gradu da donese i značajna infrastrukturna ulaganja.

Planiran je završetak rekonstrukcije zgrade Okružnog načelstva u kojoj su smešteni Narodni muzej i Međuopštinski istorijski Arhiv. Biće formirana Nova stalna postavka, konzervatorske radionice, depoi i kancelarijski prostor, radiće se na realizaciji parternog uređenja u kompleksu dvorišta Narodnog muzeja sa izgradnjom lapidarijuma, novom istorijskom postavkom u Konaku gospodara Jovana Obrenovića i letnjom scenom, etno-objektima i suvenirnicom.

Projekat podrazumeva osnivanje i izgradnju objekta Muzeja košarke na lokaciji sadašnjeg sokolskog doma. U planu je i revitalizacija "Virerove kuće" za potrebe nove multimedijalne postavke o Velikom ratu, kao i parterno povezivanje sa dvorištem muzeja. Takođe, biće rekonstruisana i opremljena zgrada u Ulici Cara Dušana 8. (sada zgrada Policijske uprave Čačak) za potrebe Stalne postavke i depoa za adekvatan smeštaj zbirke Umetničke galerije "Nadežda Petrović".

Kako se navodi, navedeni infrastrukturni projekti vode ka formiranju starog gradskog jezgra, oko crkve Vaznesenja Gospodnjeg, spomenika kulture od velikog značaja, u ogroman muzejski kompleks, koji bi postao nezaobilazna tačka prilikom posete gradu Čačku.

– Najuspešniji rezultat za Grad Čačak koji je donela titula Prestonice kulture Srbije biće vidljiv kroz novo brendiranje Grada i sveukupnu modernizaciju lokalne samouprave koja bi se uz pomoć kulture transformisala u savremeno dinamično gradsko središte. Ove nove promene pratila bi i nova kulturna politika koja bi uz Strategiju kulturnog razvoja dugoročno dala dobre osnove za kontinuirani napredak i održivi razvoj. Želimo da u godini Prestonice kulture Srbije na poseban način naglasimo da Čačak može biti izdvojen kao novi relevantni nacionalni centar razvoja kulture u Srbiji i da sa ovom titulom postane još važnije mesto na kulturnoj mapi, ne samo naše zemlje, već i šireg regiona. Ovo je samo najava jednog, možemo slobodno reći kulturnog procvata Čačka, ali i razvoja u svakom drugom smislu. Događaji koji predstoje, a na kojima rade vredni ljudi iz ustanova kulture i gradskih uprava, sigurno će nas sve učiniti još više ponosnima što smo Čačani – naveo je ovim povodom gradonačelnik Čačka Milun Todorović.


Podsetimo, Radna grupa za pripremu i sprovođenje programa "Prestonica kulture Srbije". donela je odluku da će prva nacionalna prestonica kulture 2023. godine biti Grad Čačak.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.