Izvor: eKapija | Četvrtak, 07.10.2021.| 12:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Na Vračaru u planu stanovi za novih 350 stanovnika, prostor za više od 100 zaposlenih, skver...

(Foto: Print screen / Izmene i dopune PDR / Angosta)
Europian Engineering naručilac je Plana detaljne regulacije za područje između ulica Vojvode Šupljikca, Radivoja Koraća, Mileševske, Mate Vidakovića, Daničareve, Jovana Rajića, Todora od Stalaća i Žičke, blok 63, na Vračaru, čije se izmene i dopune nalaze na javnom uvidu do 4. novembra.

U okviru obuhvata Plana zastupljene mreža saobraćajnica i površine za stanovanje. Višeporodični objekti imaju u prizemlju poslovanje. Evidentan je nedostatak parking površina.

U okviru granice obuhvata Plana, nalazi se spomenik kulture - Kuća Popovića, u Ulici Radivoja Koraća 5, izgrađena za porodicu vojvode Vuka Vojina Popovića, proslavljenog vojskovođe u Balkanskim i Prvom svetskom ratu, komandanta u legendarnim bitkama na Čelopeku, Kumanovu, Bregalnici, Prilepu i Bitolju, i njegovog brata Gligorija, člana Uprave grada Beograda. Planira se zadržavanje postojeće zone zaštite okoline spomenika kulture u okviru planirane urbanističke celine S1.1.

Planirano je novih 1.101 m2 za porodično stanovanje, kao i 7.000 m2 za višeporodično stanovanje. To podrazumeva oko 128 novih stanoca, površine 60 m2, za gotovo 350 novih stanovnika. Planira se oko 27 dece za boravak u dečijim ustanovama i oko 37 učenika uzrasta od 7-15 godina. Za meštovite gradske centre u zoni više spratnosti planirano je novih 1.578 m2. Očekuje se nešto više od 100 novozaposlenih.

Započeta izgradnja višeporodičnih objekata uz glavnu glavnu gradsku saobraćajnicu - Mileševsku ulicu, planira se i u produžetku ovog bloka. Transformacijom postojećeg urbanog tkiva duž Mileševske ulice planira se formiranje linijskog centra uz glavne gradske saobraćajnice koji se nastavlja i duž ulice Cara Nikolaja.

Svaka građevinska parcela mora da ima nezavistan kolski ulaz sa javne saobraćajne površine. Planirane kolske prilaze parceli uskladiti sa pozicijom stabala u drvoredima.

Potreban broj parking mesta obezbediti na pripadajućoj parceli izvan površine javne saobraćajnice.

Za zelenu površinu - skver formira se nova građevinska parcela GP.1 na kojoj nije dozvoljena izgradnja objekata suprastrukture. Dozvoljeno je parterno uređenje površine na kojoj minimalni procenat zelenih površina u direktnom kontaktu sa tlom iznosi 60%. Obavezno sačuvati postojeći drvored.

Obrađivač plana je Angosta iz Beograda. Javni uvid moguće je obaviti na sajtu Grada, kao i u zgradi Gradske uprave grada Beograda.

A.K.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE