NavMenu

Na pojedinim lokacijama u Nišu dozvoliće se gradnja zgrada sa 15 spratova

Izvor: N1/ Beta Četvrtak, 02.09.2021. 08:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: creator12/shutterstock.com)Ilustracija
Sve je izvesnije da će na pojedinim lokacijama u Nišu biti dozvoljena gradnja stambenih zgrada sa 15 spratova, umesto sadašnjih maksimalno sedam, jer je Komisija za planove na sednici saopštila da su odbačeni zahtevi građana da se izmenama Generalnog urbanističkog plana ne menja maksimalna spratnost stambenih objekata.

Odbačeni su, međutim, i zahtevi građevinskih firmi i investitora da se gradnja zgrada sa 15 etaža dozvoli na čitavom području grada Niša.

Direktor Zavoda za urbanizam Miroljub Stanković je na sednici Komisije za planove rekao da Nacrt trećih izmena Generalnog urbanističkog plana predviđa da se spratnost menja u pojedinim zonama grada, uglavnom na periferiji.

- Naša ambicija je da dozvolimo gradnju zgrada ‘racionalne visine’ na periferiji, na neizgrađenom prostoru. Time bi taj prostor učinili atraktivnijim za investitore od prostora u centru grada - izjavio je Stanković.

On je rekao da se trećim izmenama Generalnog urbanističkog plana centar Niša uopšte "ne tretira", osim jedne lokacije u zoni tržnog centra Delta planet.

- Izmenama GUP-a obezbeđuje se u zonama obuhvaćenim izmenama gradnja kompleksa sa nekoliko zgrada, koji će imati i objekte za snabdevanje, obdanište, prostor za sport i rekreaciju. Više zgrade znače i više slobodnog zemljišta za različite namene - objasnio je Stanković.

Prema njegovim rečima, izmenama GUP-a ne dozvoljava se da određene zelene površine budu pretvorene u gradsko građevinskog zemljište, iako je bilo i takvih zahteva investitora.

Vlasnik firme Šampion Bratislav Stanković rekao je na sednici Komisije za planove, da investitori u Nišu zahtevaju da se gradnja zgrada sa 15 spratova dozvoli na čitavom području grada i da se svim investitorima obezbede ravnopravni uslovi za rad.

- Vi ne znate koliki je pritisak na Niš kao univerzitetski centar. Svi traže stanove, a mi ne možemo da proizvedemo toliko sa ograničenjima koja sada postoje - izjavio je Stanković.

On je podsetio da su se i u Nišu nekada gradili soliteri i istakao da više zgrade obezbeđuju i više zelenila, jer se zemljište ne opterećuje objektom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.