Izvor: eKapija | Utorak, 31.08.2021.| 15:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Deo između Temerinske, Kisačke i Dostijeve ulice postaje novo urbano jezgro Novog Sada - U planu izgradnja 5 stambeno-poslovnih kompleksa, muzeja Mileve Marić Ajnštajn, javne garaže

Ilustracija
Ilustracija (Foto: ah_fotobox/shutterstock.com )
Skupština grada Novog Sada usvojila je plan detaljne regulacije za bloka između Temerinske, Kisačke i Dositejeve ulice sa ciljem da se u ovom već postojećem urbanom bloku obezbede uslovi za dodatni razvoj infrastrukture i izgradnju novih sadržaja.

Područje obuhvata površinu od 5,84 hektara, na kome već postoje zgrade i poslovni objekti namenjeni višeporodičnom stanovanju srednjih i visokih gustina. Kako se navodi u planu, postojeća namena se neće menjati, ali se novim regulacionim dokumentom želi otovoriti prostor za unapređenje infraskturne opremljenosti prostora i izgradnju novih objekata, pretežno orijentisanih ka stambeno-poslovnoj nameni.

Prostor definisan planom podeljen je na 4 urbanističke celine

Urbanistička celina 1 obuhvata prostor uz ulice Karađorđevu i Dositejevu na površini od oko 0,90 hektara. Parcele na ovom prostoru namenjene su za višporodično stanovanje srednjih gustina, spratnosti od P+2+Pk do P+4.

U ovoj ulici na brojevima 13, 15 i 17 planira se izgradnja dva stambeno-poslovna objekta ili isključivo poslovnog kompleksa. Jedan objekat biće strukture Po+P+3+Ps orijentisan ka ulici Dositejevoj, a drugi objekat biće spratnosti Po+P+2 koji će biti orijentisan ka novoj parkovskoj površini koja će se graditi u unutrašnjosti urbanog bloka.

Urbanistička celina 2 namenjena je za izgrdnju opštegradskog linijskog centra. Obuhvaata protor uz Kisačku i Temerinsku ulicu na površini od oko 2,90 hektara.

Prema planu, na ovom prostoru planira se izgradnja tri stambeno-poslovna kompleksa, garaža za javno korišćenje i muzej posvećen životu Mileve Marić Ajnštajn.

U blizini Temerinske pijace (Temerinska ulica broj 15 i 17) formiraće se nova građevinska parcela na kojoj će biti izgrađen stambeno-poslovni komplekst spratnosti Po+P+4, pri čemu je obaveza budućeg investitora da podzemnu etažu i prizemlje predvidi kao prostor za smeštaj komercijalnih sadržaja (tržni centar sa različitim ugostiteljskim sadržajima). Dodaje se i da budući objekat mora funkcionalno biti povezan sa pijacom.

Takođe u blizini Temerinske pijace, kod brojeva 21 i 23 formiraće se nova parcela za izgradnju stambeno poslovnog kompleksa orijentisanog ka pijaci. I za ovaj objekat predviđena je obaveza da prizemne etaže budu planirane za poslovne sadržaje koji će funkcionalno biti povezani sa pijacom.

Nešto dalje od pijace, uz Temerinsku ulicu, planira se izgradnja dva stmbeno-poslovna kompleksa spratnosti Po+P+4 i Po+P+3+Ps u dvorišnom delu parcele zbog čega je predivđeno povlačenje etaže od minimum 2 metra. I za ovaj objekat obaveza je da poslovni sadržaji budu smešteni u prizemlju.

Pošto je na ovom prostoru od ranije zastupljen veliki problem sa parkiranjem, novim planom predviđena je izgradnja javne garaže od spratnosti Po+P+1 do Po+P+3 kapaciteta 55 parkin mesta po etaži. Kako je predviđeno, krov buduće garaže planira se kao ozelenjena površina koja će biti u interakciji sa okolnim parkom uz izgradnju dodatnih sportskih sadržaja, dok se na poslednjoj etaži planiraju komercijalni i poslovni sadržaji.

U okviru ove celine, u Kisačkoj ulici broj 20, u planu je da se porodična kuća Mileve Marić Ajnštajn utvrdi kao spmenik kulture gde će se u njenoj blizini graditi novi objekat strukture P+1+Pk u kome se planiraju različiti sadržaji.

Želja je da se ovaj prostor formira kao jedinstveni kulturni kompleks gde će biti moguće organizovati različite radionice, učionice za edukaciju, sale, galerije i ostale sadržaje koji odgovaraju osnovnoj nameni.

Urbanistička celina 3 nalazi se u unutrašnjosti bloka sa izlazom na Kisačku ulicu. Obuhvata površinu od 0,79 hektara na kojoj se planira izgradnja parka. Predviđeno je da budući park bude namenjen pasivnoj rekreaciji za starije sugrađane i aktivnoj rekreaciji za decu kroz izgradnju brojnih dečijih igrališta. U planu se navodi da će park imati tematkse delove posvećene poznatim ličnostima Novog Sada - Milevi Marić Ajnštajn i slikaru Pavlu Simiću.

Poslednja, Urbanistička celina 4 obuhvata saobraćajne površine ulice Kisačke, Temerinske, Dositejeve i Karađorđeve na površini od 1,24 hektara. Namena ove celine u potpunosti je orijentisana ka razvoju saobraćajne infrastrukture gde se pored unapređenja stanja već postojećih saobraćajnica planira izgradnja novih trotoara, biciklističkih i pešačkih stza.

Nikola IgnjatovićUnos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE