Izvor: eKapija | Ponedeljak, 02.08.2021.| 09:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ribarska banja sprema se za investitore - U planu gradnja novih turističkih kompleksa, hotela, motela, pansiona...

(Foto: YouTube/screenshot/Vladimir Borisavljevic)
Ribarska banja, na obroncima Velikog Jastrepca, trebalo bi da dobije nove smeštajne kapacitete. Planom generalne regulacije predviđena je gradnja hotela, motela, pansiona, prenoćišta, konačišta, apartmana... Površina obuhvata plana je 523 ha.

Planom je definisana saobraćajna matrica, regulacija vodotokova i kompletno opremanje komunalnom infrastrukturom, a koncept uređenja zasnovan je, kako se navodi, na savremenim tržišnim kriterijumima potražnje zdravstvene i turističke ponude, u kontekstu aktuelnih trendova razvoja banjskog turizma i posebno interesovanja investitora za ulaganja u ovo područje.

- Centralni sadržaj namenjen je prevashodno zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti (kompleks Specijalne bolnice za rehabilitaciju Ribarska banja). Kompatibilna namena, pružanje turističkih usluga sa mogućnošću rekreacije i bavljenja sportom čine ovaj prostor dominantanim sadržajem područja, glavnim motivom posete i okosnicom preduzetništva okolnog stanovništva - navedeno je u planu.

Celokupni kompleks je planiran kao polivalentni sa naglaskom na zdravstveni i komercijalni turizam.

Sadržaji rekreacije i sporta, turističkih i komercijalnih sadržaja, javnih službi i usluga, kao i saobraćajne i tehničke infrastrukture, predviđeni su u visokom standardu.

Planirano je proširenje sadržaja banjskog kompleksa, medicinske rehabilitacije, i dodatno proširenje usluga kako zdravstveno-terapeutskih tako i pratećih rekreativnoh i sportskih sadržaja u okviru kompleksa.

Razvoj smeštajno-turističkih i komercijalno-uslužnih sadržaja planiran je uz glavnu saobraćajnicu (državni put II B reda br. 416 Ribare - Ribarska banja) kroz izgradnju hotela i podvrsta hotela (garni hoteli, apart hoteli), motela, pansiona, prenoćišta, konačišta, apartmana, soba i drugih objekata za pružanje usluge smeštaja, sa pratećim sadržajima kroz rekonstrukciju i unapređenje već izgrađenih objekata, kao i planiranom izgradnjom novih objekata.

Vikend stanovanje je planirano kao izdvojena mirnija zona u prirodnom okruženju uz proširenje već započete izgradnje na potezu Samar kroz rekonstrukciju i unapređenje već izgrađenih objekata, kao i planiranom izgradnjom novih objekata.

Porodično stanovanje je planirano u istočnom delu plana, na samom početku planskog područja i uz opštinski put (Ribare-Boljevac).

Postojeći objekti i površine namenjeni sportu i rekreaciji se zadržavaju, uz mogućnost revitalizacije, rekonstrukcije, dogradnje, infrastrukturnog opremanja, izgradnje objekata pratećih sadržaja i sl, sa ciljem osavremenjavanja i podizanja nivoa usluga. Sadržaji sporta i rekreacije planiraju se na više lokacija kao zimski i letnji sportovi.

Izgrađeni objekat predškolske ustanove Nata Veljković je planiran za revitalizaciju, rekonstrukciju, dogradnju, infrastrukturno opremanje.

Parkiranje je planirano neposredno pre ulaska u zonu specijalne bolnice kao proširenje već postojećeg parkinga i uz sadržaje sportsko-rekreativnog centra Samar i kao parkiranje uz smeštajno-turističke sadržaje i komercijalno-uslužne sadržaje.

Šume u građevinskom području planiraju se kao park-šume sa namenom za odmor i rekreaciju. Planirano je uređenje i formiranje biciklističkih, pešačkih i trim staza, kao i staza zdravlja sa pratećim mobilijarom, kao i njihovo obeležavanje.

Svi sadržaji su oslonjeni na glavnu saobraćajnicu (Ribare-Ribarska banja) koja čini saobraćajnu kičmu celokupnog prostora.

Područje Plana je podeljeno na dve urbanističke celine. Celina A (zapadni deo Plana) je kompleks Specijalne bolnice i deo naselja Ribare koji se nastavlja na Specijalnu bolnicu i sa njom je u neposrednom kontaktu. Celina B (istočni deo Plana) je preostali deo naselja Ribare.

Ribarska banja je inače, poznata specijalizovana ustanova za rehabilitaciju i lečenje koštano - zglobnih i degenerativnih ortopedskih oboljenja - Specijalna bolnica Ribarska banja sa dijagnostičkim i terapijskim blokom, modernim Wellnes-spa centrom i sportsko rekreativnim sadržajima.

Specijalna Bolnica za rehabilitaciju planira da sopstvenim sredstvima izgradi jedan hotel, a kako su ranije rekli za naš portal, nadaju se radovima već krajem godine.

Podsetimo, sredinom 2019. otvoren je turističko rekreativni kompleks Samar koji se sastoji od sportskih terena, akva-parka i bazena sa termalnom vodom. I ovaj kompleks finansiran je sopstvenim sredstvima Specijalne bolnice za rehabilitaciju u vrednosti od 100 miliona dinara, a detaljnije o tome šta sve sadrži, čitajte u posebnom tekstu.

I. M.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE