NavMenu

Vranje dobija novu urbano-poslovnu zonu - Oko gradskog stadiona predviđena izgradnja najsavremenijih objekata namenjenih stanovanju, privredi, turizmu, kulturi...

Izvor: eKapija Četvrtak, 03.06.2021. 14:37
Komentari
Podeli
(Foto: mighty chiwawa/shutterstock.com)
Šapranački rid, prigradsko naselje u Vranju na kojem se nalazi gradski stadion i gradsko groblje, treba da postane nova urbana zona na kojoj će biti izgrađeni brojni rezidencijalni i komercijalni sadržaji koji će u potpunosti transformisati sliku ovog naselja.

Odeljenje za urbanizam i izgradnju objavilo je danas javni uvid u nacrt izmena i dopuna plana generalne regulacije za zonu 2 u Vranju, koje obuhvata i naselje Šapranački rid.

Kako se navodi u dokumentaciji plana, potreba za izmenama i dopunama usledila je zbog toga što prvobitni dokument, donet 2019. godine, nije u potpunosti pokrio sve aspekte urbanog razvoja ove oblasti. U međuvremenu, brojne strategije i zakonske promene višeg reda, stvorile su potrebu za novom regulacijom koja bi u potpunosti iskoristila sve raspoložive potencijale. Naglasak je posebno stavljen na razvoj urbanih naselja sa rezidencijalnim, komercijalnim i sportskim sadržajem, kao i na definisanju prostora za izgradnju objekata u kojima će se odvijati poslovna aktivnost.

Plan obuhvata katastarske opštine Vranje 1, Bunuševac, Ribnice i Soderc, ukupne površine 408 ha. Prostor koji je obuhvaćen regulacijom predviđen je za izgradnju zona stanovanja velike gustine (na 22,39 ha), poslovno proizvodne zone (na 21,80 ha) i zone sa poslovno-uslužnim sadržajima (na 50,07 ha).

Donosioci plana naveli su da urbana obnova ovog dela Vranja predstavlja strateško opredeljenje. Kroz izgradnju stambenih zona cilj je obogatiti tržišnu ponudu nekretninama, kroz formiranje harmoničnih i funkcionalnih celina. Povećati raznovrsnost stambenih nekretnina kroz koje će biti zadovoljene sve potrebe budućih stanovnika.

Formiranje posebne zone poslovno-uslužnih sadržaja ima za cilj stvaranje uslova za razvoj tercijarnih delatnosti, naročito trgovine, turizma, i usluga raznih vrsta, a posebno ugostiteljstva. Kako je pojašnjeno u dokumentaciji, ova zona namenjena je izgradnji objekta za trgovinu na veliko i malo, restorana, izložbeno-prodajnih salona, turizma, poslovnih prostora u kojima će biti smeštene firme koje obavljaju informatičku delatnost, različitih objekata za zabavu i prezentovanje kulturnih sadržaja.

Regulacijom je predivđeno da postojeći sportski objekti (gradski stadion) ostanu, ali i da im se tokom vremena priključe novi sadržaji. U planu je izgradnja novih saobraćajnica, vodovodne i telekomunikacione infrastrukture koja će Šapranački rid spojiti sa centrom grada. Takođe, nisu zapostavljene ni zelene površine koje će oplemeniti ovu buduću urbano-industrijsku gradsku celinu.

N. Ignjatović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.