Izvor: Beta | Subota, 26.06.2010.| 11:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počela izrada studije o prekoračenju visine objekata u beogradu

(Foto: b)

Studija na osnovu koje će se utvrditi zone i pojedinačne lokacije u kojima će se moći graditi soliteri, odnosno prekoračiti pripisani limiti visine gradnje, biće završena do septembra, rečeno je agenciji Beta u Urbanističkom zavodu grada Beograda.

Direktorka Zavoda Žaklina Gligorijević rekla je agenciji Beta da se studija bazira na iskustvima drugih evropskih gradova - Barselone, Beča, Dablina, Varšave, Praga - a koji su prema velični ili karakteru slični Beogradu.

- Studija će sadržati u prvoj fazi prikaz beogradskih lokacija i izgradjenih visokih objekata u prethodnom periodu, prikaz dokumenata kojima se rukovode slični evropski gradovi, predlog zona u kojima nije dozvoljena izgradnja viših objekata i onih u kojima je to pod
određenim uslovima moguće - kazala je Gligorijevićeva.

Ona je dodala da će na kraju biti predložene procedure prema kojima će se vrednovati i odobravati izgradnja objekata viših od propisanih Generalnim planom.

Veliki privatni projekti koji predviđaju izgradnju solitera, odnosno zgrada koje prelaze 12 spratova, ne mogu da počnu da se grade dok ne bude završena izrada Studije. Među njima su i izgradnje kule kod hotela "Jugoslavija" i solitera u Bloku 65 u Novom Beogradu.

Visina objekata u Beogradu propisana je Generalnim planom grada Beograda do 2012. godine. Tim aktom je propisana visina objekata koji se mogu graditi i to prizemlje i šest spratova za stambene zgrade, prizemlje i osam spratova za poslovne zgrade u starom Beogradu i Zemunu i prizemlje i dvanaest spratova za poslovne zgrade na Novom
Beogradu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.