NavMenu

Širi se Čukarička padina - U planu stanovi za 2.000 stanovnika

Izvor: Novosti Ponedeljak, 12.04.2021. 12:06
Komentari
Podeli
(Foto: Vedrana Džudža)
Do 27. aprila javnosti je dostupan uvid u Nacrt plana detaljne regulacije za područje između osam ulica na Čukarici, inače deo naselja Čukarička padina. Mesec dana kasnije biće održana i javna sednica, a u zavisnosti od epidemiološke situacije i broja zainteresovanih građana, organizovaće se nekoliko sastanaka, saopštio je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove.

Pomenuti plan detaljne regulacije odnosi se na područje između Čamdžijine, Radničke, Brdovite, Ulica Lazara Kujundžića, Stanka Opsenice, Lješke, Vinodolske i Petra Mećave. Ova zona prostire se na 13 hektara, a planirano je da se regulacijom broj stanova u ovom delu Čukarice "podigne" sa 1.089 na 1.706. To bi značilo da će broj stanovnika u ovom području biti veći za skoro 2.000.

- Cilj izrade Plana je preispitivanje planskih rešenja datih Detaljnim urbanističkim planom "Čukarička padina", definisanje površine javne i ostale namene, u skladu sa namenama i urbanističkim parametrima Plana generalne regulacije građevinskog područja - stoji u dostupnoj dokumentaciji.

Prema podacima iz Plana, lokacija se nalazi u površinama namenjenim za stanovanje, komercijalne sadržaje, zelene površine i mrežu saobraćajnica. Radnička ulica, koja tangira granicu Plana sa zapadne strane, ostaje u rangu ulice drugog reda. Ulice unutar predmetnog područja su deo sekundarne ulične mreže i služe za pristup konkretnim sadržajima. Kolsko-pešačke staze koriste se tako da je pešački saobraćaj favorizovan u odnosu na motorni. Ove ulice su sa umirenim saobraćajem i nemaju funkciju povezivanja unutar mreže, već je njihova uloga pristup objektima unutar bloka.

- Poslednjih 30 godina najveći deo padine je gusto urbanizovan idividualnim i objektima kolektivnog stanovanja . Zaravan uz Radničku ulicu predstavlja stabilan teren. Na objektima nema tragova nestabilnosti od klizanja i povećanog i neravnomernog sleganja. Najveći broj višespratnih objekata na padini temeljen je u krečnjacima, tako da i posle nadogradnje za dve ili tri etaže ili dogradnje celom visinom, nema spolja vidljivih naprslina - piše u dokumentaciji.

Na ovom području planirano je ukupno 127 parking mesta, a najveći broj stajališta za automobile nalazi se u regulaciji Ulice Lazara Kujundžića.

Inače, na ovom prostoru neće biti dozvoljena izgradnja koja bi narušila karakter postojećeg otvorenog bloka, niti će moći da se obavljaju delatnosti koje ugrožavaju kvalitet životne sredine.

Svakog radnog dana od 9 do 18 sati sugrađani će moći da pogledaju Nacrt. Predstavnik obrađivača Plana davaće informacije utorkom i četvrtkom od 12 do 18 sati, u zgradi Gradske uprave. Tokom javnog uvida, zainteresovani mogu da dostave svoje primedbe, u pisanom obliku, nadležnom Sekretarijatu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.