NavMenu

Zašto bi dobro bilo poslovati u VIG Plazi?

Izvor: eKapija Četvrtak, 17.06.2010. 08:59
Komentari
Podeli

Centrala "Wiener Stadtische" osiguranja za Srbiju se od ponedeljka, 14. juna, nalazi na novoj adresi - u poslovnoj zgradi VIG Plaza. U prelepi objekat, u novobeogradskom bloku 11 A, u Ulici trešnjinog cveta br. 1, ukupne površine oko 22.000 m2, "Vienna Insurance Group" uložila je oko 43 mil EUR.

Osim centrale "Wiener Stadtische" osiguranja, u ovoj zgradi će se nalaziti i Sektor za prijavu šteta, kao i beogradska filijala tog osiguranja, koji će zauzeti četiri sprata, dok je ostatak prostora namenjen iznajmljivanju i poslovnom životu.

Investicioni tim "eKapije" je pre nekoliko dana sa predstavnicima "Spiegelfeld Interantaionala", ekskluzivnog partnera VIG-a na ovom projektu, obišao poslovnu zgradu VIG Plaza, želeći da sazna da li je (i zašto je) ona jedinstvena i atraktivna, ne bi li u ime korisnika dobili odgovor na pitanje - Zašto bi bilo lepo svoju kompaniju smestiti u prostorije poslovne zgrade VIG Plaza?

Radivoje NijemčevićRadivoje Nijemčević

Domaćini su nam bili Radivoje Nijemčević, generalni direktor "Spiegelfelda" u Srbiji, kao i Sofija Vojnović, properti menadžer, a ovog puta ćemo izdvojiti odgovore vezane prvenstveno za tehnološku opremljenost zgrade. Podelili smo ih na "razloge" zašto bi lepo bilo poslovati u VIG Plazi.

Sofija VojnovićSofija Vojnović

Razlog 1 - Pametna zgrada, sa sopstvetnim geotermalnim izvorom

Ovo je prva poslovna zgrada A klase u regionu koja je izgrađena sa sopstvenim izvorom geotermalne energije. Za korišćenje ovakvog energetskog potencijala iskopan je bunar koji će služiti za eksploataciju podzemnih voda, koji se nalazi neposredno uz objekat. Geotermalna toplotna pumpa će koristiti energiju zemlje i podzemnih voda za zagrevanje, odnosno hlađenje zgrade, a ovaj sistem godišnje može da proizvede ukupnu toplotnu energiju od oko 800 MWh. Naravno, korišćenje obnovljivih izvora energije je u potpunosti u skladu sa svetskim tendencijama, a Beograd je prvi grad u regionu koji poseduje ovakav objekat i realizovanu ideju.

Inače, visok nivo automatizacije ovu devetospratnicu svrstava u red tzv. "pametnih zgrada". Upravljanje preko centralnog upravljačkog sitema sa fokusom na energetsku efikasnost će obezbediti sigurno i komforno radno okruženje. Osim uštede energije, sistem će značajno smanjivati zagađenja, koga obično nismo svesni, a koje zgrade inače emituju u životnu sredinu.

Razlog 2 – Dobra rešenja klimatizacije, grejanja, izolacije, protivpožarne zaštite ...

Specifična dvoslojna fasada od stakla sa integrisanom zaštitom od sunca, kao i najsavremeniji sistem klimatizacije trebalo bi da obezbedi zakupcima maksimalan komfor.

Sistem ventilacije je rađen po sistemu rashladnih greda, koji ne izduvavaju vazduh kao kada radi klima uređaj. Ovde vazduh samo zrači kroz prostoriju, tako da se stvara prijatan osećaj, bez uobičajenog šuma i direktnog izduvavanja.

Protivpožarna zaštita je je prisutna na svim spratovima, garaži, pa čak i u server sobama.

S obzirom na to da će najveći deo prostora zauzimati osiguravajuća kuća, tako su, po sistemu "profesionalne deformacije" prvo sebe osigurali – kroz šalu kažu za "eKapiju" naši sagovornici iz kompanije "Spiegefield International".

Ceo sistem je automatizovan, regulacija temeperature, osvetljenja i žaluzina vrši se preko displeja, "tač skrina". Zakupac svake jedinice (minimum 200 m2) može da podešava te parametre po svojoj volji, dok je u svakoj kancelariji, kada je o temperaturi reč, moguće podešavanje na +-2 stepena.

Razlog 3 - Osvetljenje, agregatsko napajanje, "facility management"

Kompanija zadužena za "facility management" baviće se održavanjem zgrade, pružati obezbeđenje 24 h, voditi računa o kontroli pristupa, zajedničkim prostorijama...

Za osvetljenje se pobrinula kompanija "Zumtobel", a jačinu svetla je takođe moguće podešavati preko displeja u kancelariji.

Ukoliko nestane struje, nećete ni delić vremena ostati zaglavljeni u liftu, niti će vaše poslovanje stati. VIG Plaza poseduje dva agregata, koji će omogućiti da nesmetano funkcionišu lifovi, rasveta i server soba.

Razlog 4 – IT infrastruktura

Kako zakupodavac napominje za naš portal, u pitanju je "sedma kategorija IT infrastrukture". Već su izrađene i maksimalno uklopljene u prostor sve potrebne instalacije, a na zakupcu je samo da izabere provajdera. "Wiener Stadtische" se odlučilo za "Telekom Srbije", što nije obavezujuće za bilo kog zakupca. Ono što je primetno je da su podne kutije tako dobro upakovane da nigde neće biti česte "dekoracije" - nepotrebnih kablova koji štrče po zidovima i podovima firmi po Srbiji.

Razlog 5 – Unutrašnja organizacija prostora

Poslovni prostor je projektovan i izveden na bazi "open space" organizacije prostora. Za organizovanje prostorija obezbeđena je potpuna fleksibilnost. Podela prostora je moguća po svakoj osovini prozora, uz mogućnost podele u pojedinačne, kombinovane ili grupne kancelarije - tako da njihov razmeštaj najbolje odgovara svrsi. Izvedene instalacije su u potpunosti podešene tako da se u svakom trenutku mogu prilagoditi zahtevima i potrebama krajnjih korisnika po pitanju kancelarija, kabineta i pratećih prostorija.

Prostor je uslovno podeljen na nekoliko jedinica. Svaka poslovna jedinica ima od oko 200 do 500 m2. Kompanija može da se odluči i na zakup više jedinica ili ceo sprat.

Standardnoj opremi pripadaju i "Knauf" pregradni zidovi i etisoni, čija je boja opet prilagodljiva željama zakupca.

Svaka poslovna jedinica ima i dva potpuno opremljena toaleta, sa po dve kabine, čajnu kuhinju sa priključcima i server sobu sa rek ormanom.

Razlog 6 – Parking

VIG Plaza poseduje podzemnu garažu na dva nivoa, sa ukupno 131 parking mestom.

Pored toga, na spoljnom parkingu obezbeđen je prostor za još 24 automobila. U garaži se nalaze i vidno obeležena mesta za parkiranje osoba sa posebnim potrebama, čije je kretanje i rad u celoj zgradi obezbeđeno po poznatim evropskim standardima.

Razlog 7 – Ko su "susedi"

Od ukupno 6.200 m2 prostora, koliko je predviđeno za izdavanje, oko 70% je već zauzeto. U VIG Plazi će se naći poslovna sedišta nekih od vodećih evropskih banaka i renomiranih internacionalnih kompanija iz različitih oblasti.

Kako nam je rečeno, o izboru zakupaca veoma se vodi računa. Cilj je da elitne kompanije budu na jednom mestu, kako bi svi zajedno bili ponosni što rade u ovakvom objektu, ali i među susedima - kompanijama čija imena svima znače.

Pogled sa terase budućeg restoranaPogled sa terase budućeg restorana

Razlog 8 – Kafe, restoran, konferencijska sala, koktel terasa...

Zakupcima u VIG Plazi na raspolaganju će biti i moderno opremljen kafe bar, kao i restoran, u čije opremanje se prilično investiralo.

Konferencijska sala, kapaciteta oko 200 mesta biće dostupna zakupcima, ali i kompanijama sa strane.

Atraktivna terasa na 7. spratu, sa koje se pruža pogled ka Dunavu, biće mesto okupljanja mnogih. Određene kompanije već su pokazale interesovanje da baš tu obeleže svoje bitne datume i organizuju proslave.

Ima još razloga zašto bi dobro bilo poslovati u Vig Plazi ...

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.