NavMenu

Izmene Zakona o planiranju i izgradnji i ukidanje propisa - Održan okrugli sto u organizaciji NALED-a

Izvor: eKapija Sreda, 16.06.2010. 15:25
Komentari
Podeli

Oliver DulićOliver Dulić

Okrugli sto na temu "Izmene Zakona o planiranju i izgradnji i regulatorna reforma" na kom se diskutovalo o oživljavanju građevinske industrije održan je danas (16. jun 2010. godine) u organizaciji Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

- U okviru različitih inicijativa za olakšavanje administrativnog okvira za poslovanje u našoj zemlji, Ministarstvo životne sredine je od samog donošenja zakona u avgustu 2009. godine pratilo sva pitanja vezana za njegovu primenu i aktivno učestvovalo u stvaranju uslova za što je moguću efikasniju primenu zakona. Ovo između ostalog uključuje i veliki broj podzakonskih akata, uputstava i zvaničnih mišljenja vezanih za primenu ovog zakona. Nažalost, zahvaljujući i tome što je predlog zakona pretrpeo i određene amandmanske izmene u Narodnoj skupštini, postoje određeni problemi u primeni zakona koje nije moguće potpuno prevazići bez izmena u samom tekstu zakona. Kampanja sveobuhvatne regulatorne reforme je odličan okvir da se u okviru nje sprovedu i ove izmene koje pre svega imaju cilj da lokalnim samoupravama, investitorima i građanima olakšaju određene procedure vezane za primenu zakona - rekao je na skupu Oliver Dulić, ministar za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja.

On je rekao da je Vlada Srbije čvrsto opredeljena da sve suštinske reforme sadržane u novom zakonu neće biti dovedene u pitanje najavljenim izmenama Zakona o planiranju i izgradnji jer od njihovog sprovođenja zavisi konkuretnost srpske ekonomije i uvođenje urbanističkog reda u narednim godinama.

Osim pomoćnika ministra za životne sredine i prostornog planiranja Aleksandre Damnjanović-Petrović i Nebojše Janjića, na temu zakona o planiranji i izgradnji i ukidanja propisa diskutovali su i generalni direktor "Lafarge", Kostin Bork, direktor misije USAID-a za Srbiju, Majkl Harvi i Đorđe Vukotić, rukovodilac pravnog tima Jedinice za sveobuhvatnu pravnu reformu (SRP).

- Kao vodeći snabdevač građevinske industrije Srbije, "Lafarge", beočinska fabrika cementa, snažno podržava svaku inicijativu koja doprinosi oživljavanju građevinske industrije, koja je jedna od najznačajnijih jer pokreće čitav niz privrednih aktivnosti, a jedan od prioriteta za stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta jeste odgovarajuća pravna i institucionalna regulativa – izjavio je Kostin Bork, generalni direktor "Lafarge".

U cilju sprovođenja što brže reforme pravne regulative i eliminisanju suvišnih i zastarelih administrativnih procedura, NALED je 2008. godine pokrenuo projekat "Iz lavirinta". Kao rezultat akcije, objavljena je "Siva knjiga" koja sadrži predloge za izgradnju odgovornije i transparentnije javne uprave, a NALED od formulisanja nacrta zakona o planiranju i izgradnji posvećeno prati i podstiče dijalog na ovu temu od interesa za sve članove NALED-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.