NavMenu

Šta će se graditi na Novom naselju - Plan pred građanima Novog Sada

Izvor: Radio 021 Utorak, 16.03.2021. 13:39
Komentari
Podeli
(Foto: Josue Isai Ramos Figueroa/unsplash)
Plan kojim se predviđa da se uz Bulevar Evrope, pored pruge ka staroj Ranžirnoj stanici u Novom Sadu, grade stambeni blokovi sa poslovnim soliterima do 20 spratova, nalazi se na ranom javnom uvidu.

Plan detaljne regulacije blokova uz Bulevar Evrope pokriva prostor od 21,5 hektara između Detelinare i Novog naselja. Kako se navodi, ovaj prostor je predviđen za višeporodično stanovanje, opšte gradske i linijske centre, predškolsku i osnovnu školu, ozelenjeni trg i saobraćajne površine.

Prostor obuhvata uglavnom prugu koja vodi ka staroj Ranžirnoj. Kako su naveli urbanisti, pruga može da se zadrži kao deo istorijskog nasleđa i kao sastavni deo parternog uređenja planiranih stambeno-poslovnih i drugih blokova uz Bulevar Evrope.

Pomenimo da su viši urbanistički planovi predviđali gradnju objekta do 13 etaža, uz mogućnost gradnje prostornih repera od 18 ili maksimalnih 20 spratova, kao i da bi najveći deo prostor trebalo da se realizuje na osnovu urbanističkih konkursa i da se i ovaj plan detaljne regualcije oslanja na ove smernice.

Prostor koji se obrađuje planom je podeljen na šest blokova.

U prvom bloku, predviđen je kompleks stambenih zgrada koji će graditi Republika Srbija. One će biti visine od osam spratova sa povučenim još jednim spratom.

Uz kružni tok nalazi se drugi blok i tu su predviđene stambeno-poslovne zgrade od šest do maksimalnih 20 spratova. U planu se kaže da će treći blok biti isti kao i blok dva.

Nalazi se prekoputa njega, na drugoj strani kružnog toka i ide do planiranog nastavka Ulice Đorđa Nikšića Johana, odnosno naslanja se na stambeni kopleks koji je trenutno u izgradnji. U ova dva bloka planira se da stanovanje i obuhvata 30 odsto ukupne površine zgrada.

U blokovima četiri i pet, koji s jedne strane imaju Bulevar Evrope, a sa druge park čija je gradnja u toku, predviđa se stambena izgradnja do osam spratova, verovatno kao lokacija za još stanova koje će graditi Republika.

Ova dva bloka razdvaja zelena površina od oko 4.300 kvadrata, otprilike na mestu gde bi bio nastavak Ulice Koste Racina i deo je šire biciklističke rute koja počinje zapadno na Novom naselju.

Uz Radomira Raše Radujkova je blok šest. Planirano je da ima zgradu do tri sprata namenjenu za poslovanje, sport ili kulturu, dok je ostatak parcele, posle pružnog prelaza u pravcu Novog naselja, namenjen za školu za 350 dece i vrtić za smeštaj 200 mališana.

Urbanisti nisu objasnili zašto se planiraju vrtić i škola na ovom mesta, s obzirom na to da se u blizini već nalazi vrtić, ali i parcela namenjena za srednju školu, te lokacija za osnovnu školu, koja je sada zauzeta sa nekoliko nelegalnih objekata.


Unutar blokova gradiće se podrumske ili suterenske garaže uz ozelenjavanje sa urbanim mobilijarom, kao i sportskim terenima i dečijim igralištima.

Prostor iznad ukopanih garaža treba da ima zeleni krov, staze, mobilijar i rasvetu, a predviđeni su i krovni vrtovi sa dečijim igalištima, teretanama i sportskim terenima. Maksimalna zauzetost po blokovima je od 35 do 40%.

Sem zelenog trga od 4.300 kvadratnih metara, na prostoru od 215.000 metara kvadratnih ne planiraju se druge zelene površine, iako je trenutno ovaj prostor velika zelena livada uz prugu.

U nekoliko rečenica u planu se samo napominje da bi zelene površine trebalo da se predvide u okviru stambenih blokova i obrazovnih ustanova i saobraćajnica, ali nema ni jednog numeričkog podatka koliko to treba da iznosi.

Plan detaljne regulacije blokova uz Bulevar Evrope je na ranom javnom uvidu i može da se pogleda na sajtu Urbanizma ili u prostorijama ovog preduzeća na Bulevaru cara Lazara 3, kao i u prostorima mesnih zajednica "Gavrilo Princip" (Bulevar Jovana Dučića 3), "Bistrica" (Braće Dronjak 11) i "Jugovićevo" (Tarasa Ševčenka 1).

Primedbe i sugestije na plan mogu da se pošalju Upravi za urbanizam i građevinske poslove u Školskoj 3, do 26. marta, kada je kraj ranog javnog uvida.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.