NavMenu

Milorad Ivanović, direktor "Carlton Invest" - Ulažemo 10 mil EUR u razvoj nekretnina u Srbiji

Izvor: eKapija Ponedeljak, 07.06.2010. 14:53
Komentari
Podeli

"Montevile" Herceg Novi"Montevile" Herceg Novi
(Milorad Ivanović)

Britanska kompanija "Renaissance plaza", koja je do sada u Srbiju uložila 22 mil EUR, planira da osnuje fond koji će u naredne četiri godine investirati još oko 10 mil EUR u razvoj nekretnina u našoj zemlji. Kako se bliži desetogodišnjica prisustva te finansijke grupacije u Srbiji i Crnoj Gori, razgovarali smo sa Miloradom Ivanovićem, direktorom " Carlton Investa", preduzeća za konsalting i menadžment iz Beograda.

eKapija: Kada i na koji način je "Renaissance plaza", koju "Carlton Invest" zastupa, počela poslovanje na našim prostorima?

- Dugogodišnje poslovanje investitora u oblasti finansijskog menadžmenta i prodaje, kroz osvajanje tržišta Ruske Federacije i jugozapadnog Balkana, uz prijateljske veze sa saradnicima kod nas, dovelo je posle promena 2000. do proširenja poslovanja u oblasti nekretnina u Srbiji i Crnoj Gori.

eKapija: Najdelotvorniji način organizovanja i kontrole investicija je bilo osnivanje "Special Purpose Vehicle" (SPV) preduzeća za pojedinačne objekte.

- Od Ministarstva finasija Vlade Republike Crne Gore kupljen je postojeći objekat "Renta vile" u Herceg Novom koji je postao vlasništvo novoosnovanog SPV preduzeća "Montevile". Postojeći objekat iz 1972. je preprojektovan, rekonstruisan i nadograđen kao eksluzivni stambeno-poslovni objekat i plasiran na tržištu sa 11 apartmana , 10 vila i 10 poslovnih prostora. Nalazi se na šetalištu "Pet Danica" iznad luke Škver. Novi vlasnici su postali deoničari kondominijum preduzeća za održavanje i obezbeđenje objekta u čijem sklopu je izgrađen i novi parking za vlasnike vila i apartmana. "Montevile" je nakon dve godine postojanja u sklopu garantnog roka objekta prestalo sa radom. Poslovanje u Beogradu smo počeli izgradnjom gradske vile u Krunskoj 73 (ambasada Evropske komisije u SCG do 2009 ), zatim poslovnog objekta u Bulevaru Milutina Milankovića na Novom Beogradu (prodat "Uniqa real estate") , stambenog objekta sa 24 stana i 29 garažnih mesta u ulici Jove Ilića 67 na Voždovcu...Ukupna tržišna vrednost izgrađenih objekata prelazi 22 mil EUR.

"Montevile" Herceg Novi"Montevile" Herceg Novi

eKapija: Na koji način finansirate svoje objekte?

- Prva dva objekta su finansirana sredstvima investitora. Razvoj bankarskog sektora u Srbiji, uvođenje projektnog finansiranja i stvaranje reference naše firme i menadžerskog tima u Beogradu i Londonu omogućio je uspešnu saradnju sa više poslovnih banaka (Raiffeisen, HYPO, KBC, Erste...) sa našim učešćem do 30% u pojedinačnim projektima. Ovaj način omogućio nam je disperziju investiranja i izuzetno važno poverenje klijenata u izvršenje dogovorenog kvaliteta, rokova i pravne sigurnosti do završetka projekata.

eKapija: Kako vidite razvoj Vaše kompanije u budućnosti?

Procena potencijala srpskog tržišta, obrazovne strukture radno sposobnog stanovništa, razvoja finansijskog sektora, turizma, saobraćajne i trgovinske povezanosti sa zemljama Balkana i Ruske federacije naveli su nas da razmišljamo o proširenju investicija formiranjem fonda čija bi baza bilo poslovanje "Carlton Invest" kao "majke kompanije" koja za svaki projekat osniva posebna SPV preduzeća u Srbiji. U tom smislu smo izvršili , zbog olakšanja uspostavljanja vlasništva nad zemljištem i objektima kao i poreskih usklađenosti , transfer vlasništva kompanije iz Velike Britanije na Kipar. Cilj je plasman do 10 mil EUR u tri godine počev od 2011. što bi predstavljalo osnov za odgovarajuće kreditiranje od strane poslovnih banaka.

eKapija: Kako je formirana upravljačka struktura "Carlton Investa" ?

- Opredelili smo se za dugoročnu saradnju sa vrhunskim konsultantima iz pojedinih oblasti (Advokatske kancelarije "Kosić", SGS , "Deloitte & Touche", "Kodeco" , "Consaldra"...) uz neposrednu kontrolu donošenja strateških odluka, finansijske realizacije, koordinaciju aktivnosti od strane stručnog tima iz Londona. Preduzeće posluje kao čista investiciona grupacija koja vrši project management uključujući kupovinu lokacija, formiranje urbanističkih uslova, marketinšku kampanju u svrhu prodaje ili rentiranja direktnim sklapanjem ugovora sa klijentima. Projektovanje, izgradnja, nabavka opreme i stručni nadzor instalaterskih radova vrši se ugovorima o izvođenju sa proverenim preduzećima iz Srbije i regiona. Ove delatnosti direktno obavlja 7 stalno zaposlenih inženjera, pravnika, ekonomista i računovođa u okviru "Carlton Investa" i SPV preduzeća.

eKapija: Kakvi su vaši planovi u narednom periodu?

- U toku je izgradnja stambenog objekata u Vojvode Savatija 17 u Beogradu uz projektno finansiranje Erste banke Novi Sad. Završetak i useljenje u objekat planira se za kraj novembra 2010. Već mesec dana traje izgradnja stambeno poslovnog objekta u Pančevu, a u narednih tri meseca predviđen je početak izgradnje još jednog objekta u Beogradu (tehnička dokumentacija predata za prijavu početka radova) što sve čini 47 stanova i 5 poslovnih prostora sa 52 garažna mesta. Ukupna investicija iznosi oko 4,5 mil EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.