Izvor: eKapija | Utorak, 01.06.2010.| 13:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za ljubitelje prirode i sportskog ribolova - U planu izgradnja turističko-sportskog centra u blizini Dimitrovgrada

Smilovska jezera

Omiljena destinacija mnogih sportskih ribolovaca, akumulaciona jezera Savat 1 i Savat 2, trebalo bi da postanu deo turističko-sportskog centra u blizini Dimitrovgrada. U oblasti Smilovskih jezera, kako se obično nazivaju zbog blizine sela Smilovci, u planu je izgradnja ugostiteljskih objekata, marine, trim staze.

- Predviđeno je da se na prostoru oko jezera otvori restoran, bungalovi od prirodnih materijala, a na jezeru bi trebalo da se izrade drvene platforme za ribolovce kao i marina za čamce. Teren oko jezera pogodan je za trasiranje pešačkih, trim, jahaćih i biciklističkih staza – kaže u razgovoru za "eKapiju" Gordana Rančev, arhitektkinja u Odeljenju za urbanizam i građevinarstvo u Dimitrovgradu.

Opština Dimitrovgrad je izradu plana detaljne regulacije područja akumulacionih jezera Savat 1 i Savat 2 poverila knjaževačkom projektnom birou "Cvetković".

Smilovska jezera

- Oblast Smilovskih jezera nije u području parka prirode Stara Planina, tako da želimo da ovaj deo postane turistički centar jer ima brojne pogodnosti. Sada je u toku izrada plana detaljne regulacije, a mi ćemo u narednom periodu ponuditi investitorima konkretne mogućnosti za ulaganje. Osim ribolovnog turizma, jezero pruža mogućnost jedrenja, a može da se otvori i kupalište – kaže za "eKapiju" Veselin Veličkov, predsednik opštine Dimitrovgrad.

U blizini jezera se nalazi čuvena prirodna retkost Petrlaška pećina (oko 2 km), kao i manastiri Sveta Petka i Sveti Kirik i Julita.

Veštačka akumulaciona jezera, smeštena u rejonu Zabrđa udaljena 12 kilometara od Dimitrovgrada, napravljena su sedamdesetih godina u cilju melioracije u kraškoj Odorovačko-smilovskoj kotlini, odnosno odvodnjavanja u proleće i navodnjavanja u leto i jesen. Pošto nikad nisu u potpunosti stavljena u svoju osnovnu funkciju, jezera su vremenom poribljena što se pokazalo kao dobro rešenje za uzgoj ribe i sportski ribolov.

Smilovska jezera

Kako kažu u opštini Dimitrovgrad o poribljavanju jezera sada brine Udruženje sportskih ribolovaca "Nišava" iz te opštine, a na ovim jezerima udruženje organizuje i brojna takmičenja ribolovaca.

Ljubitelji sportskog robolova, koji na Smilovska jezera dolaze iz svih krajeva Srbije, mogu da upecaju šarana, štuku, soma, crvenperku, bodorum, američki somić, karaš i drugu ribu, a godišnji kapacitet proizvodnje i izlovljavanje je 30-50 tona ribe.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.