Izvor: eKapija | Utorak, 02.02.2021.| 11:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

Projekat za drugu fazu gradnje ritejl parka u Smederevu - U planu još tridesetak lokala, samouslužna auto-perionica, dogradnja marketa...

Ilustracija
Ilustracija (Foto: sirtravelalot/shutterstock.com)
Gradnja ritejl parka u Smederevu uskoro ulazi u drugu fazu, a predstavljen je i urbanistički projekat, čiji je investitor kompanija Shopping Center Tri iz Beograda, a finansijer Stop car spa iz Niša. Projektom, za fazu B, koji je obradio Biro za projektovanje, geodeziju, konsalting i posredovanje Anakvadrat Niš predviđena je gradnja novih objekata sa oko 30 lokala, samouslužne auto-perionice i dogradnja marketa.

Površina Urbanističkog projekta iznosi 3 ha 24 ari 98m2. Deo parcela, unutar granice projekta komunalno je opremljen i neizgrađen.

Urbanističkim projektom, na lokaciji ritejl parka planirana je gradnja u dve faze. Faza A u severoistočnom i jugoistočnom delu kp.br. 13434, i obuhvata deo kp. br. 233/50 i faza B koja podrazumeva izgradnju poslovno-trgovinskih (komercijalnih) objekata sa upravno-administrativnim i tehničkim delom; izgradnju samouslužne auto-perionice; dogradnju postojećeg objekta DIS marketa; izgradnju potrebnih infrastrukturnih mreža i infrastrukturnih objekata, uređenje terena oko objekta, sa izgradnjom internih kolskih saobraćajnica neophodnih za funkcionisanje kompleksa, izgradnju parking prostora i ozelenjavanje.

Realizacija faze B planira se u četiri podfaze.

Podfaza B1 se odnosi na izgradnju dva komercijalna objekta i to objekta u prednjem delu parcele ka Šalinačkoj ulici koji sadrži četiri lokala, i objekta u severozapadnom delu parcele koji se sastoji od: poslovnog prostora (23 lokala), tehničkog bloka i bloka sa pomoćnim prostorijama.

Pojedini lokali imaju po dva nezavisna ulaza - jedan za posetioce, i drugi ekonomski, sa zadnje strane za snabdevanje robom. Svaki lokal poseduje sanitarni čvor. U okviru Tehničkog bloka, planira se trafo-stanica i prostor predviđen za smeštaj tehničke opreme. Tehničke prostorije imaju zasebne spoljne ulaze-izlaze. U objektu je planiran i blok sa pomoćnim prostorijama koji pored pomoćih prostorija (ostave i dr.), sadrži i sanitarne blokove za posetioce.

Faza B2 se odnosi na izgradnju objekta komercijalnih sadržaja u zaleđu parcele. Objekat B2 sadrži četiri lokala sa dva nezavisna ulaza. Svaki lokal poseduje sanitarni čvor. Objekat B2 se gradi kao sastavni deo objekta B1, i međusobno su dilatirani.

Podfaza B3 se odnosi na dogradnju postojećeg objekta DIS marketa. Na postojećem objektu DIS marketa, planirane su izvesne intervencije koje podrazumevaju dogradnji uz bočnu stranu postojećeg objekta. Dograđeni prostor se sastoji od sedam lokala u čijem sklopu se nalaze i sanitarni čvorovi.

U skladu sa tržišnim uslovima, broj svi lokala predloženih projektom može biti promenljiv, što će biti definisano tehničkom dokumentacijom.

Podfaza B4 se odnosi na izgradnju samouslužne auto-perionice sistema "jet wash", sa delom pristupne interne saobraćajnice, dela saobraćajnice parkinga i dela parkinga sa rezervisanim prostorom za sušenje vozila. Objekat je prizeman i sastoji se iz tehničke sobe i četiri polja za pranje vozila, od kojih su tri natkrivena a jedno nenatrkiveno, za vozila veće visine. U samouslužnoj auto-perionici korisnik sam vrši uslugu pranja i usisavanja svog automobila. Pored perionice predviđena su i dva mesta sa usisivačima, za usisavanje unutrašnjosti vozila. Na sredini objekta se nalazi tehnička soba. Predviđeno je da vozila ulaze na severoistočnoj strani a izlaze iz perionice na jugoistočnoj strani.

Svi planirani objekti su koncipirani kao prizemni, u osnovi sačinjeni od pravilnih pravougaonih delova, međusobno dilatiranih.

U sklopu objekata planiran je poslovni prostor, upravno-administrativni deo, tehnički blok i blok sa pomoćnim prostorijama. Upravno-administrativni deo, tehnički blok i blok sa pomoćnim prostorijama su arhitektonski koncipirani tako da čine jednu funkcionalno celinu odvojenu od poslovnog prostora - lokala, sa zasebnim ulazima. U skladu sa namenom i funkcijom, pristup objektima za posetioce (sa prednje strane) je odvojen od pristupa za snabdevanje poslovnih prostora robom (sa zadnje strane). Ulaz u lokale, i sa prednje i zadnje strane, planiran je sa nivoa trotoara uz objekte.

I. M.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE