NavMenu

Za gradnju Tesla grada moguće lokacije Ovča, Borča, Ada Huja, Zemun i Ostružnica

Izvor: Tanjug Utorak, 26.01.2021. 08:08
Komentari
Podeli
(Foto: Facebook stranica BK Group)
BK grupa neće graditi Tesla grad na Makiškom polju, potvrdio je potpredsednik BK grupe Dragomir Karić, dodajući su predložili još nekoliko drugih lokacija za realizaciju tog projekta. BK grupa kao moguće lokacije gde bi Tesla grad mogao da se gradi vidi u zonama Ovče, Borče, Ada Huje, Zemuna i Ostružnice.

- Mi smo još pre tri godine odustali od tog projekta na Makiškom polju, ali gradićemo Tesla grad, ima drugih lokacija - kazao je Karić Tanjugu.

U BK grupi ističu da kompanija BK Tesla tako potvrđuje svoju opredeljenost za zaštitu prirodnih resursa i očuvanu životne sredine.

Kažu da je poslovna grupacija BK javno prezentovala predlog izgradnje celovitog urbanog kompleksa u bilo kom delu okruženja Beograda, koji bi mogao da podigne nivo kvaliteta života i rada građana i otvori eru gradnje po standardima za 21. vek u Srbiji.

- Izgradnja takvog visoko tehnološkog novog gradskog jezgra sa multifunkcionalnim, ekološkim i samoodrživim sistemskim postavkama na površinama od 500 do 600 hektara, objedinio bi život i rad za preko 250.000 onih koji bi tu živeli i radili u preko 3.000 novih kompanija, za koje bi se obezbedili uslovi za rad i razvoj. Ovakvo originalno i jedinstveno konceptualno rešenje nazvali smo Tesla grad navedeno je u saopštenju BK grupe koje je dostavljeno Tanjug.

Takođe, navodi se da je tokom 2017. godine, tadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali na osnovu te već deceniju već poznate inicijative prihvatio studijsko predstavljanje idejnog rešenja projekta Tesla grad u Skupštini grada.

- Tom prilikom je uz gradskog arhitektu predložio potencijal lokacije Makiš za realizovanje ovog projekta, pri čemu je i najavljena perspektivna izgradnja nacionalnog stadiona na ovom lokalitetu. Nakon dobijanja takvog predloga, kompanija BK Tesla je poverila svojim stručnim ekspertskim timovima da izvrše procenu fizičkih osobina i potencijala lokacije Makiš.

Kako je navedeno, njihov konačni zaključak je bio da se zbog geološke strukture i blizine podzemnih voda ta lokacija ne može koristiti za izgradnju prostorno zahtevnih i konstrukciono kompleksnih projekata.

BK navodi da su nakon toga, tokom 2018. godine, predložili gradskim vlastima i Vladi Srbije kao moguće lokacije u zonama Ovče, Borče, Ada Huje, Zemuna i Ostružnice, kao i da čekaju odgovor.

Kažu da je do danas projekat Tesla Grad prezentovan na uglednim međunarodnim investicionim sajmovima u Beču, Londonu, Parizu, Minhenu i Dubaiju, gde je dobio potvrdu stručnih žirija za originalnost ponuđenih rešenja i kvalitet arhitektonskog koncepta.

U ovom trenutku u glavnom gradu Kazahstana Astani, upravo se izgrađuje urbani kompleks Tesla Grad i park visokih tehnologija Tesla Park, kažu u BK grupi.

- Da vizija Tesla grad ima svoju potvrđenost u realnim uslovima i u tržišnoj uspešnosti pomenutog koncepta, dovoljno govori završeni monumentalni kompleks Makajonka od oko 3.000.000 metara kvadratnih sa jednim od najvećih tržnih centara Evropi od preko 300.000 kvadrata i novo započetim kompleksom Mir od 5.000.000 kvadrata u glavnom gradu Belorusije Minsku, u kome će živeti i raditi više od 300.000 ljudi - ističu u BK grupi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.