Izvor: eKapija | Ponedeljak, 25.01.2021.| 15:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Šta podrazumeva PDR šireg područja uz Knez Mihailovu ulicu - Novi muzej, metro, dodatni stambeno-poslovni objekti i biciklističke staze

(Foto: Urbanistički zavod Beograda/Plan detaljne regulacije/screenshot)
Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda oglasio je elaborat za rani javni uvid Plana detaljne regulacije šireg područja uz Knez Mihailovu ulicu u Beogradu, koji predviđa gradnju novih muzeja, poslovno stambenih objekata i biciklističkih staza.

Planom je obuhvaćen deo teritorije Gradske opštine Stari grad, tačnije prostor između ulica Knez Mihailove, Kralja Petra, Uzun Mirkove, Studentski trg, Vase Čarapića, Trga Republike, Sremske, Maršala Birjuzova, Carice Milice, Cara Lazara, Gračaničke i Pariske. Površina obuhvaćena planom iznosi oko 17.9 ha.

Kako je navedeno u planskoj dokumentaciji čiji je obrađivač Urbanistički zvod Beograda, na plaksom području planira se zadržavanje i dalje razvijanje postojećih visokoškolskih ustanova, kao i instituta u okviru objekta SANU, a ukoliko postoji potreba za rekonstrukcijom i dogradnjom, navedene ustanove te aktivnosti realizuju u okviru svog kompleksa.

- Za deo nastavnog i naučnoistraživačkog rada Biološkog i Geografskog fakulteta, koji svoju delatnost trenutno obavljaju u ulici Studentski trg 3, planirano je preseljenje na novu lokaciju. U toku je izrada tehničke dokumentacije za izgradnju objekta tri fakulteta Univerziteta u Beogradu (Geografskog, Biološkog i Fakulteta za bezbednost), na Novom Beogradu – dodaje se u planu.

U planu je i jedan novi objekat kulture – Muzej nauke i tehnike u Ulici Đure Jakšića br. 9, na lokaciji na kojoj se trenutno nalazi privremeni javni parking.

U granicama plana predviđeno je čuvanje i unapređenje drvoreda i zelenih površina u regulaciji pešačkih ulica, a predviđena je i mogućnost uvođenja dodatnih načina ozelenjavanja prostora (vertikalno zelenilo, krovno zelenilo, zelenilo iznad podzemnih objekata).

Kada je reč o skveru (trgu), u slučaju rekonstrukcije obavezno je sačuvati zelenu površinu u postojećim granicama, propisati mere zaštitite postojećih kulturnoistorijskih vrednosti i rekonstrukciju izvršiti u stilu u kojem je zelena površina podignuta, a izgradnja novih nadzemnih i/ili podzemnih objekata nije dozvoljena.

U okviru granice Plana zadržava se postojeća javna garaža na Obilićevom vencu, koja, kako je navedeno, zadovoljava deo potrebnih parking mesta na predmetnom području, dok će se deo potrebnih parking mesta rešavati van granice plana, gde su prema PGR Beograda, planirane javne garaže Trg Republike, Studentski trg – Rektorat i Tadeuša Košćuška.

Kada je reč o saobraćajnim rešenjima, planom je predviđeno da Ulica kneza Mihaila i nadalje čini osnovu pešačke zone.

Sve postojeće pešačke veze i pasaže, kako je navedeno, treba sačuvati i unaprediti, a u daljoj razradi naći mogućnost i za formiranje novih.

- Planirano je i postepeno uvođenje mreže savremenog gradskog kapacitetnog šinskog sistema čiji je jedan krak planiran podzemno kroz centralno gradsko područje i prelazi reku Savu preko planiranog novog mosta nizvodno od "Brankovog mosta", neposredno uz njega. Trasa ovog kraka šinskog sistema se nalazi unutar granice predmetnog prostora – navodi se u elaboratu.

Prema strateškim planovima razvoja biciklističkog saobraćaja u Beogradu, ulicama Kralja Petra, Uzun Mirkovom i Vase Čarapića, u kontaktnoj zoni Plana, planirane su biciklističke staze.

Planom je predviđena i rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže.

Planirano je očuvanje i unapređenje zatečene istorijske urbane matrice blokova, ulica, trgova i parkova.
Predviđene su i površine za mešovite gradske centre na oko 5.81ha (32.4% površine plana), dok se u postojećim objektima u površinama za mešovite gradske centre planira transformacija prizemlja, suterena i eventualno ostalih etaža u poslovne i javne sadržaje.

Planirana površina za komercijalne sadržaje iznosi oko 3.33 ha (18.6% površine plana).

Urbanističkim parametrima predviđeno je da se broj stanova sa 2,331 poveća na 2.393, a broj stanovnika sa 6.760 na 6.940.

Plan je na ranom javnom uvidu do 8. februara.

B. P.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE