NavMenu

Resavska pećina otvorena za investitore - opština Despotovac ponudila 3 atraktivne lokacije za izgradnju kongresnog i velnes centra

Izvor: eKapija Sreda, 19.05.2010. 16:00
Komentari
Podeli

U neposrednom okruženju Resavske pećine, jedne od najposećenijih i najlepših u našoj zemlji, opština Despotovac predvidela je izgradnju hotelskog kompleksa vrednog više od 6 mil EUR. Zamišljeno je da hotel površine do 7.000 m2 ima tri ili četiri zvezdice, 200 postelja, veliku kongresnu salu, bazen, saune, teretanu, sportske terene, kao i prateće sadržaje. Budući centar kongresnog i velnes tipa bio bi jedinstven u centralnoj i istočnoj Srbiji, a zamišljen je nalik velnes hotelu "Sotelia" u Sloveniji, kazao je za "eKapiju" direktor Direkcije za izgradnju Despotovca Darko Petrović.

Prvi koraci u realizaciji investicije već su načinjeni, a Opština je potencijalnim investitorima za izgradnju smeštajnih kapaciteta ponudila tri lokacije ukupne površine više od 2,9 ha po ceni od 1.000 EUR po aru.

Osim za smeštajne kapacitete, lokacije su predviđene za izgradnju objekata kulture rekreaciju, stacionarni saobraćaj, zelenilo.

- Planom detaljne regulacije Resavske pećine predviđena je izgradnja komercijalnih smeštajnih kapaciteta na tri lokacije, ali takođe i mogućnost realizacije jednog kompeksnog hotelskog centra. Dakle, investitor će sam odlučiti da li će smeštajne kapacitete graditi samo na jednoj lokaciji a na ostale dve prateći sadržaj ili će na svim lokacijama postojati manji smeštajni kapaciteti. Lokacije su opremljene komunalnom infrastrukturom za sadašnje potrebe postojećih objekata i do svih lokacija postoji pristupni put, elektroenergetska i vodovodna komunalna infrastruktura - objasnio je Petrović.

Predviđena spratnost smeštajnih kapaciteta je Po+P+1, dok je broj smeštajnih jedinica do 125. Hotelski kompleks biće minimalno druge kategorije (četiri internacionalne zvezdice) na lokaciji 1, dok na lokacijama 2 i 3 broj smeštajnih jedinica iznosi maksimalno 50.

Od ostalih sadržaja u budućem kompleksu, predviđeni su izložbena galerija, igraonica za decu, internet kafe, kongresna sala za najmanje 250 učesnika, sadržaji za rekreaciju u zatvorenom (teretana, bazen, saune, multifunkcionalne sale za aerobik, fitnes, stoni tenis itd). Takođe, gosti će uživati i u rekreaciji na otvorenom. Planirana je izgradnja teniskih i multifunkcionalnih terena, mini golf polja. U kompleksu će biti organizovano i jahanje konja, vožnja bicikla, vožnja džipovima i ostalo.

Kako je rekao Petrović, investitor će imati obavezu da u roku od 16 meseci od dana zaključivanja ugovora o kupovini zemljišta izradi svu neophodnu plansku, urbanističku, urbanističko-tehničku i tehničku dokumentaciju za izgradnju smeštajnih kapaciteta i da pribavi građevinsku dozvolu od strane nadležnih organa.

Takođe se obavezuje da u roku od 3 meseca od dana dobijanja građevinske dozvole započne sa izgradnjom smeštajnih kapaciteta. Investitor je dužan i da u roku od 3 godine od dana dobijanja građevinske dozvole izvrši izgradnju smeštajnih kapaciteta i pribavi upotrebnu dozvolu od strane nadležnih organa.

Resavska pećina nalazi se na obali kraškog polja Divljakovac, u krečnjačkom brdu zvanom "Babina glava", 20 km od Despotovca. Iako je za turiste otvorena 1972. godine i godišnje je poseti preko 40.000 turista, Rasavska pećina nema ni jedan pristojan ugostiteljski objekat.

Restoran "Toplica" nije u funkciji nekoliko godina, a u postojećem ugostiteljskom objektu, koji ima oko 70 m2, može se samo popiti kafa, otići u toalet ili kupiti sladoled.

Resavska pećina

Duga je 4,5 km. Detaljno je istražena 2.830 m, a za posetioce je uređeno oko 800 m. Jedna je od najstarijih ispitanih pećina u našoj zemlji, stara je oko 80 miliona godina, dok se stari nakit u pećini procenjuje na 45 miliona godina. Temperatura je konstantna i iznosi 7°C, dok vlažnost vazduha varira od 80-100%. Unutrašnjost pećine obiluje brojnim i raznovrsnim dvoranama, kanalima, galerijama, stubovima, stalaktitima, stalagmitima, draperijama i okamenjenim vodopadima. Po bogatstvu i raznobojnosti nakita Resavska pećina opravdano nosi epitet resavske lepotice.

Nakit pećine počinje od samog ulaza koji se nalazi na 485 m n.v. Nakit nastaje rastvaranjem kalcijum karbonata, a boja zavisi od minerala kroz koji prođe voda. Nakit se pojavljuje u tri boje, a to je crvena, žuta i bela. Najdominantnijia je crvena boja koja potiče od oksida gvožđa, bela potiče od kristalnog kalcijuma, a žuta od primesa gline.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.