Izvor: eKapija | Petak, 15.01.2021.| 12:01
Izdvojite članak Odštampajte vest

U novosadskom Novom naselju gradiće se sportski kompleks, bazeni, zgrade, podzemne garaže, škole...

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Josue Isai Ramos Figueroa/unsplash)
Nacrtom plana detaljne regulacije Novog naselja u Novom Sadu prediđena je gradnja novih stambenih obejkata, škola, komercijalnih sadržaja, kao i sportskih terena i bazena.

Svojim najvećim delom, obuhvaćeno područje namenjeno je višeporodičnom stanovanju sa objektima preovlađujuće spratnosti P+4 (P+2 do P+14) u otvorenim ili poluotvorenim blokovima sa mnogo zelenila, i predstavlja specifičnu prostornu strukturu prepoznatljivog identiteta.

Planom, koji je Gradska uprava za urbanizam i građevinske poslove Grada Novog Sada oglasila na javni uvid, predviđeno da se postojeći stambeni objekti zadržavaju, uz potrebne radove na tekućem održavanju i eventualnom poboljšanju uslova stanovanja, kao i prilagođavanju drugoj nameni (stambena u poslovnu i sl). To podrazumeva i povećanje gabarita u manjem obimu (u horizontalnom i vertikalnom smislu), ukoliko se pokaže opravdano sa aspekta funkcije, prostora i okruženja.

Što se tiče nerealizovanih prostora višeporodičnog stanovanja, planira se završetak izgradnje u zapadnom delu prostora (Novo naselje V) i izgradnja na lokalitetu substandardnog porodičnog stanovanja, u urbanističkim blokovima 359, 360, 361, 362, 365 i 366 (tzv. naselje Tozinovac, ili Mali Satelit), njegovim rušenjem i rekonstrukcijom.

Pri novoj izgradnji zadržava se isti princip urbane organizacije kao na ostatku prostora. Spratnost novih objekata se ograničava na sedam nadzemnih etaža, odnosno do P+6, s tim da se u zapadnom delu planira prosečna spratnost P+3 i P+4. Parcele se izdvajaju pod objektima, a ostatak površine bloka formira zajedničku blokovsku površinu.

Porodično stanovanje zadržava se u četiri bloka u jugoistočnom delu prostora između Ulice Stevana Hristića i Bulevara Jovana Dučića (urbanistički blokovi 376, 377, 378 i 379). To su postojeći porodični objekti na parceli, građeni između 1957. godine i 1974. godine. Spratnost porodičnih objekata se planira do P+1+Pk, na postojećim parcelama, uz indeks zauzetosti do 50%.

Objekti i sadržaji opštegradskih centara planiraju se u delovima objekata u vidu prizemnih aneksa, u posebnim objektima i u prizemljima višeporodičnih stambenih objekata.

Postojeće stanje karakteriše realizovana mreža opštegradskih centara uz Bulevar Jovana Dučića, Bulevar Slobodana Jovanovića i duž Futoškog puta, u obliku samostalnih poslovnih objekata kao i poslovnih sadržaja u prizemljima stambenih objekata. Za ove objekte važi isti režim kao i za postojeće objekte višeporodičnog stanovanja.

Novi objekti u definisanoj zoni linijskih centara, ili u okviru pretežne namene stanovanja, uklapaće se u već izgrađenu strukturu.

Na kompleksu veličine 0,9 ha na uglu Bulevara Slobodana Jovanovića i Ulice Radomira Raše Radujkova u toku je izgradnja pravoslavnog hrama sa planiranim zvonikom, parohijskim domom i stanom za sveštenike.


Sportski kompleks

U okviru bloka koji se nalazi uz južnu regulaciju Bulevara Jovana Dučića urediće se kompleksi namenjeni fudbalu, tenisu, plivanju i sportovima koji se odvijaju u dvoranama.

Ovi sadržaji će se upotpuniti komercijalnim i ugostiteljsko-trgovačkim prostorima, igralištem za decu, otvorenim bazenima sa srodnim rekreativnim sadržajima i zelenilom. Visina objekata je do P+2, a visina sportskih hala do 14 m apsolutne visine.


Biciklističke staze

Na obuhvaćenom prostoru, planiraju se nove biciklističke staze u Ulici Somborska rampa, u severnom delu regulacije Ulice Radomira Raše Radujkova, u okviru poprečnog profila planiranog produžetka Ulice Bate Brkića i u ovkviru poprečnog profila planiranog produžetka Bulevara Jovana Dučića (u pravcu zapada).


Gradnja novih garaža

Rešavanje stacionarnog saobraćaja planira se izgradnjom podzemne parking garaže u bloku između Bulevara Evrope i ulica: Kornelija Stankovića, Veselina Masleše i Janka Veselinovića; kapacitet garaže je približno 160 parking mesta po etaži;

Takođe, u planu je i izgradnja podzemne parking garaže u bloku između Bulevara Evrope i ulica: Hadži Ruvimove, Veselina Masleše i Janka Veselinovića; kapacitet garaže je približno 350 parking mesta po etaži;

Parking garaže će se graditi i u bloku 367, u Ulici braće Dronjak, spratnosti (Su+P+3+ parkiranje na krovu), kapaciteta približno 50 parking mesta po etaži; u bloku 339, u Ulici Stanoja Stanojevića, (spratnosti Su), kapaciteta približno 85 parking mesta po etaži; u bloku 340, na uglu Bulevara Jovana Dučića i Bulevara kneza Miloša, spratnosti (Su+P+parkiranje na krovu), kapaciteta približno 115 parking mesta po etaži; u bloku 368, u Ulici Partizanskih baza (spratnosti Su+P+ parkiranje na krovu), kapaciteta približno 60 parking mesta po etaži.

U planu su i dve suterenske garaže u bloku 366A, kapaciteta približno 105 i 80 parking mesta; suterenska garaža u bloku 381A, kapaciteta približno 70 parking mesta; kao i u bloku 358A, kapaciteta približno 55 parking mesta.


Vrtići i škole

U urbanističkom bloku 339 (zapadni deo Novog naselja) planira se izgradnja predškolske ustanove, spratnosti do P+1. Planirana površina kompleksa predškolske ustanove iznosi 0,5 ha. Planira se ukupna bruto površina objekta oko 3000 m2, a kapacitet je 300 dece. Maksimalan indeks zauzetosti planirane parcele iznosi do 30 %.

Planiraju se i dva kompleksa osnovnih škola, u bloku 339 (zapadni deo Novog naselja) i u bloku 352 (istočni deo Novog naselja).

Planirana površina kompleksa škole u bloku 339 je 1,1 ha, i planira se za kapacitet do 800 dece, uz rad škole u dve smene, odnosno do 450 dece sa radom u jednoj smeni. Planirana površina kompleksa škole u bloku 352 je 1,26 ha, i planira se za kapacitet do 900 dece, uz rad škole u dve smene, odnosno do 500 dece sa radom u jednoj smeni.

Kompleks namenjen srednjoj školi planira se u bloku 325 (istočni deo Novog naselja), na površini od 1,71 ha. Maksimalni kapacitet kompleksa je 1300 učenika, a optimalan 900 do 1000 učenika, sa radom škole u dve smene.

Javni uvid traje do 29. januara 2021. godine.

I. M.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE