Izvor: eKapija | Utorak, 12.01.2021.| 10:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Šta predviđa plan za područje oko budućeg ulaza u tunel ispod centra Beograda - Ulicom Gavrila Principa u 4 trake, novi kompleks socijalne zaštite u Lominoj...

(Foto: Urbanistički zavod Beograda/Plan detaljne regulacije/screenshot)
Gradnja tunela koji će povezati Savsku i Dunavsku padinu, najavljena svojevremeno za ovu godinu, donosi i promene na području oko trase budućeg tunela. Grad Beograd stavio je na rani javni uvid Elaborat plana detaljne regulacije područja između trase tunela i ulica Kraljice Natalije, Balkanske i Gavrila Principa.

Cilj plana je, kako se navodi u dokumentaciji, unapređenje standarda stanovanja i poslovanja i podizanje nivoa saobraćajne opremljenosti i kapaciteta tehničke infrastrukture za planiranu izgradnju.

Prema planu, koju obuhvata površinu od oko 5,9 hektara, Ulica Gavrila Principa imaće dve saobraćajne trake po smeru. Ulice Kraljice Natalije, Balkanska i Lomina ulice se zadržavajuu okviru postojeće regulacije.

Kada je reč o parkiranju, navedeno je da se zbog deficita u mestima za parkiranje za postojeće višespratne objekte u granici plana zadržava ukupno 145 parking mesta za podužno parkiranje u regulaciji javnih saobraćajnih površina, s tim da će, s obzirom da je u toku izrada plana za postavljanje podzemnih kontejnera za selekciju otpada i reciklažu u periodu od 2019-2029. godine u opštini Savski venac), doći do korekcije broja i položaja parking mesta.

U planu je i dodatno ozelenjavanje ulica, pa se tako u ulicama Kraljice Natalije i Lominoj planira dopuna postojećeg jednostranog drvoreda novim sadnicama drveća, dok se postojeće mobilne žardinjere u Balkanskoj ulici sa drvećem manjih dimenzija u formi drvoreda zadržavaju, uz mogućnost postavljanja drvoreda i sa druge strane ulice kao i podizanje novih drvoreda.

Radiće se i na poboljšanju vodovodne, kanalizacione i elektro mreže, povećanjem obima cevovoda, kao i gradnjom sekundarne kanalizacione mreže, podzemnih vodova i daljom izgradnjom toplovodne mreže.

Plan predviđa i izgradnju kao i rekonstrukciju objekata javnih službi, s obzirom na planirano povećanje broja stanovnika sa 1.436 na 2.355.

Planirana je rekonstrukcija i dogradnja postojećeg pretškolskog objekta "Princeza Olivera", dok se na parceli u Lominoj 22 planira gradnja novog kompleksa socijalne zaštite, u koji će biti premešten postojeće odeljenje Gradskog centra za socijalni rad na broju 17.

Najzad, površina planirana za mešovite gradske centre u okviru granice plana iznosi oko 3,61 hektara, a broj stanova povećaće se sa 532 na 872.

Elaborat koji je izradio Urbanistički zavod Beograda na ranom javnom uvidu biće do 25. januara.

B. Petrović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.