Izvor: eKapija | Petak, 25.12.2020.| 10:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kako bi mogao da izgleda Blok 089 u Pančevu?

Planirana namena - šatirano ljubičastim kultura, šatirano crvenim poslovanje
Planirana namena - šatirano ljubičastim kultura, šatirano crvenim poslovanje (Foto: Print screen / PDR / JP Urbanizam )
Razlog za izradu Plana detaljne regulacije dela Bloka 089 u Pančevu je definisanje javnog i ostalog građevinskog zemljišta, uz zadržavanje postojećih namena, kao i stvaranje planskog osnova i uslova za izdavanje dozvola za izgradnju novih objekata, rekonstrukciju, dogradnju, sanaciju i adaptaciju.

Okvirna površina obuhvata plana iznosi oko 8,2 ha. U pitanju je širi centar (krug obilaznice).

Blok je po nameni podeljen na tri podceline- krajnji istočni deo bloka je pretežno namenjen stanovanju sa kompatibilnim namenama, u središnjem delu se nalazi gradska pijaca dok je krajnji zapadni deo namenjen javnim službama i poslovanju.

U ovom delu se nalaze i dva objekta spomenika kulture, a to su zgrada Istorijskog arhiva u Nemanjinoj br. 7 i zgrada Doma omladine u ul. Svetog Save br. 10.

U okviru parcele Arhiva ima mogućnosti za izgradnju novog objekta za potrebe čuvanja arhivske građe, dok na parceli Doma omladine može da se postavi bina i gledalište, amfiteatar, za potrebe održavanja različitih manifestacija.

Dozvoljena je i izgradnja podzemne javne garaže u kom slučaju je moguće podizanje pijačnog prostora-platoa do maksimalno 1.2m u odnosu na pristupne trotoare po obodu bloka.

U unutrašnjosti bloka postoje javne zelene površine koje je potrebno urediti, osavremeniti, obnoviti novim sadnim materijalom i opremiti odgovarajućim mobilijarom.

Od saobraćajnih površina planirani su kolovozi, parkinzi i pešačke staze za komunikaciju do svih sadržaja.

Plan je uradilo JP Urbanizam iz Pančeva.

A. K.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.