NavMenu

Za rođendan novi bazen kompleks plivališta novosadskog "Spensa" na više od 35.000 m2 vodene površine

Izvor: eKapija Sreda, 21.04.2010. 15:12
Komentari
Podeli

Novosadski "Spens" će 2011. godine, kada slavi tri decenije od izgradnje, dobiti prvi bazen budućeg kompleksa koji će se prostirati na više od 35.000 m2. Ukoliko se obezbede potrebna sredstva, novo kupalište, vredno 15 mil EUR, moglo bi da bude završeno do 2014. godine. Prema usvojenom arhitektonskom rešenju, predviđena je izgradnja olimpijskog plivališta, bazena za skokove u vodu sa skakaonicom, sale za zagrevanje sportista, dečjih bazena i svih pratećih sadržaja. Upotrebom novih tehnologija i materijala očekuje se značajna ušteda energije, veća od 50% u poređenju sa postojećim bazenskim kompleksom, koji je izgrađen 1980. godine.

U prvoj od četiri faze realizacije biće zavšetak otvorenog plivališta, a radovi će početi tokom predstojećeg leta. Za te radove potrebno je između 150 i 200 miliona dinara, od čega je 65 miliona obezbedio Grad, a isto toliko Ministarstvo za sport i omladinu. Novosađani bi u novom bazenu mogli da se kupaju već do kraja jeseni naredne godine, najavio je za ekapiju direktor "Spensa" Zvonimir Kaprocki.

- Kompleks će biti sagrađen kroz četiri faze - A, B, C i D. Faza A (6.704m2) obuhvata rekonstrukciju i završetak izgradnje otvorenog bazena dimenzija 21x50m. U fazi B (6.428m2) planirana je izgradnja bazena za skokove, sa olimpijskom skakaonicom i gledalištem za 1.500 do 2.000 posetilaca. U trećoj (11.511m2) fazi biće sagrađen olimpijski bazen dimenzija 25x50m i kapacitetom od 7.000 do 8.000 gledalaca sa montažno sklopivim tribinama. U poslednjoj fazi (10.671m2) obavićemo rekonstrukciju postojećih zatvorenih bazena i pokriti kompletan bazenski kompleks - objasnio je Kaprocki.

Autor izabranog idejnog rešenja, arhitekta Miroslav Krstonošić predloženim rešenjem sačuvao je autentičnost prvobitne postavke, jer je produžio postojeće arhitektonsko tkivo horizontalno i vertikalno iz postojeće konfiguracije elemenata. Tako da u svakom pogledu sa postojećim čini celinu, kako u konfiguraciji, tako i u kompleksu.

Investicione aktivnosti za 2010. godinu

Direktor "Spensa" Zvonimir Kaprocki podsetio je i na najvažnije investicije koje je "Spens" imao u prethodnoj godini, poput remonta bazena i nabavke novog ozvučenja, zamene podova u prizemlju SPC-a i početka zamene plafona, i kazao da se sređivanje SPC "Vojvodina" nastavlja.

- Planirane investicije za 2010. godinu imaju za cilj revitalizaciju postojećih kapaciteta, a sve u cilju održavanja kvaliteta usluga. Među projektima koji će biti realizovani u narednom periodu su dogradnja sprata postojeće kuglane do spratnosti P+1 i dogradnja poslovnog prostora do punog gabarita prizemlja spratnosti P, u Ulici Novosadskog sajma 60 - rekao je Kapocki.

Prema njegovim najavama, planirano je saniranje hidroizolacije platoa i krova, uređenje sanitarnih čvorova na bazenima, tuševima i svlačionicama.

- Nabavićemo mobilnu opremu za ozvučenje i scensku rasvetu, a jedan od ciljeva je promovisanje neafirmisanih muzičkih grupa. Takođe, planiran je remont sistema za klimatizaciju, grejanje i hlađenje.

Tri decenije Spensa

JP "Sportski i poslovni centar Vojvodina" je 14. aprila 2010. proslavio 29 godina rada. Od 1981. godine do danas objekat je otvoren svaki dan u godini od 6 do 22 h, a dnevno kroz njega prođe od 10.000 do 30.000 posetilaca. Izgradnjom objekta više od 50 vojvođanskih sportskih klubova dobilo je prostor za rad.

Zatvorene bazene svakodnevno koriste vaterpolo klub, ronilački klub, plivački klubovi, rekreativci, deca svih uzrasta, deca u školama za neplivače, invalidi, rekovalescenti i građani.

Otvoreni bazeni SC, "Sajmište", koji su sastavni deo javnog preduzeća, radili su od 13. juna do 4. septembra 2009.godine (od 86 predviđenih dana, zbog vremenskih uslova, bazeni su radili 70 dana).

U 2009. godini kroz sportske prostore u okviru JP "SPC Vojvodina" prošlo je 290 sportskih ekipa u okviru svih uzrasnih kategorija i 181 ekipa u okviru sportsko rekreativnih aktivnosti. Zatvorene bazene, u okviru građanskih smena koristilo je 90.058 građana, a otvorene bazene "Sajmište" - 74.576. Sportski prostori (sve dvorane u objektu) u 2009. godini korišćene su ukupno 62.978,5 sati a koristilo ih je 799.523 korisnika (sportista, građana i rekreativaca).

T.S.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.