Izvor: eKapija | Ponedeljak, 23.11.2020.| 15:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

Stambeni blokovi između Učiteljskog naselja i okretnice tramvaja postaju moderni mešoviti gradski centri

(Foto: CEP/PDR, screenshot)
Stambeni blokovi između ulica Mis Irbijeve i Ustaničke koji izlaze na Bulevar Kralja Aleksandra uskoro bi mogli da postanu moderni mešoviti gradski centri.

Kako je navedeno u Izmenama i dopunama plana detaljne regulacije za ovo područje između Učiteljskog naselja i okretnice tramvaja, čiji je naručilac firma Premium doo iz Beograda, a obrađivač Centar za planiranje urbanog razvoja (CEP), u planu je da tu niknu objekti za višeporodično stanovanje, ali i komercijalni i poslovni sadržaji.

Ukupna površina područja plana koje se nalazi između planiranih regulacija ulica: Gusinjska, Vladimira Gortana, Luneta Milovanovića i Bulevara kralja Aleksandra je 0,23 hektara.

Važećim Planom detaljne regulacije Bulevara kralja Aleksandra za blokove između ulica Mis Irbijeve i Ustaničke, predviđena je radikalna rekonstrukcija saobraćajne i infrastrukturne mreže, kao i izgradnja potrebnih javnih i komercijalnih sadržaja za afirmaciju ovog područja, čime se, kako je navedeno u planskoj dokumentaciji, stvoreni uslovi da se dotrajali građevinski fond sastavljen od prizemnih i jednospratnih objekata individualnog stanovanja transformiše u kompaktne blokove višeporodičnog stanovanja i podigne kvalitet postojećeg individualnog stanovanja.

Planom detaljne regulacije predviđeno je i proširenje postojećih saobraćajnica Bulevar kralja Aleksandra, Vladimira Gortana i Gusinjske, kao i Ulice Luneta Milovanovića planirano na suprotnu stranu.
(Foto: CEP/PDR, screenshot)

Na delovima parcela koje su značajno izmenjene proširenjem Bulevara kralja Aleksandra planirana je javna zelena površina - pjaceta površine oko 345 m2 sa pratećim urbanim mobilijarom, oko koje je formirano šest građevinskih parcela za izgradnju niza objekata.

Dozvoljene namene su stanovanje, poslovanje, komercijalni i javni sadržaji, javne službe i druge kompatibilne namene koje ne ugrožavaju životnu sredinu i ne stvaraju buku, a uslov je da su u prizemnim etažama duž Bulevara kralja Aleksandra i planirane pjacete obavezni komercijalni sadržaji.

Planirani su objekti orijentacione spratnosti P+6+Ps, a u oblikovnom smislu treba da budu reprezentativni i prilagođeni ambijentu.

Parkiranje se planira na parceli, u podzemnim etažama u sklopu objekata.

Plan je na ranom javnom uvidu do 7. decembra.

B. P.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.