Izvor: eKapija | Ponedeljak, 16.11.2020.| 15:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Stara Pazova priprema još jednu radnu zonu Stari Banovci Jug na 46 ha - Investitori već zainteresovani za ulaganje

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Carole Castelli/shutterstock.com)
Opština Stara Pazova planira da u narednom periodu investitorima stavi na raspolaganje prostor sa severne strane puta Vojka-Nova Pazova-Stari Banovci i oformi novu radnu zonu Stari Banovci Jug. Ovo je predviđeno planom detaljne regulacije, koji je stavljen na rani javni uvid.

Područje obuhvaćemo planom, kako se navodi, ima izuzetno povoljan položaj za razvoj planiranog sadržaja. Takođe, mogućnost proširenja i uspostavljanja sistema komunalne infrastrukture je lako ostvarljiva ako se uzme u obzir postojeća saobraćajna infrastruktura.

- Ovakve karakteristike lokaciju čine naročito atraktivnom za sve investitore u oblasti proizvodnih delatnosti, trgovine na veliko, skladištenje roba, pružanja usluga i sl. Definisanje potrebe izrade Plana detaljne regulacije je upravo i proisteklo iz izuzetnog interesovanja potencijalnih investitora i vlasnika parcele u predmetnom obuhvatu - navodi se u dokumentu.

Prostor obuhvaćen planom je u postojećem stanju najvećim delom poljoprivredno zemljište, koje će planom dobiti novu namenu. Kroz plan će biti definisano građevinsko zemljište, biće utvrđene linije regulacije i nivelacije i pretežna namena površina.

Površina plana iznosi 54,75 ha a osnovnu postojeću podelu čine: javne površine (koridor puta Stari Banovci-Vojka i nekategorisani putevi) i ostalo zemljište (poljoprivredno zemljište).
(Foto: JP Urbanizam Stara Pazova)
Planirane radne površine

Površine koje su planom predviđene kao radne na većem delu nemaju posebna ograničenja u pogledu planiranja i izgradnje objekata. Ograničenja se odnose na izgradnju u zaštitnom pojasu koridora državnog puta IA reda.

Radna površina čini zonu namenjenu poslovanju i proizvodnji i zauzima površinu od 45,90 hektara.

Svojim jugozapadnim frontom je usmerena ka državnom putu i za očekivati je da će se u radnoj zoni locirati kompleksi pre svega namenjeni trgovačkim i uslužnim centrima zbog atraktivnosti saobraćajnice državnog puta sa kojom je zona povezana peko petlje Nova Pazova.

Sa jugoistočne strane plansko područje tangira ulični koridor lokalnog puta Stari Banovci-Vojka. Ovakve infrastrukturne pogodnosti omogućavaju lociranje većih proizvodnih i skladišnih kapaciteta.

Planirana izgradnja objekata moguća je na udaljenosti od 40 m od regulacione linije auto-puta i na 5 m od planiranih saobraćajnica što će omogućiti pravilno formiranje prilaza građevinskim parcelama.

Planirani najveći dozvoljeni indeks zauzetosti iznosi 60% od ukupne površine građevinske parcele. Pri navedenim urbanističkim parametrima za predviđenu površinu od 45,90 ha namenjenu izgradnji poslovno proizvodnih sadržaja bi ukupna bruto površina pod objektima maksimalno iznosila 27,54 ha, dok bi ukupna bruto razvijena površina objekata maksimalno iznosila 68,85 ha.


Zelenilo

Obrazovanje unutrašnjeg zelenila samih kompleksa će značajno doprineti povećanju procenta površina pod zelenilom radne zone i zauzeti značajnu, kako sanitarnu tako i estetsku ulogu u prostoru. U okviru kompleksa planirati zelenilo koje će omogućiti izolaciju glavnih administrativnih objekata i glavnih pešačkih pravaca od ostalih proizvodnih delova gde predvideti za formiranje pre svega zaštitne zasade kao izolaciju od buke, prašine i drugih, štetnih uticaja. Ovo zelenilo bi trebalo da čini oko 30% ukupne površine svakog pojedinog kompleksa.

Obrađivač plana je Javno urbanističko preduzeće Urbanizam iz Stare Pazove, a rani javni uvid traje do 20. novembra 2020. godine.

I. M.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE