Izvor: eKapija | Četvrtak, 12.11.2020.| 13:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Područje između autoputa E-70, aerodroma Nikola Tesla i obilaznog autoputa Dobanovci-Bubanj potok predviđeno za privredne zone - U toku javni uvid u plan

Područje plana
Područje plana (Foto: Printskrin/ Beoinfo)
Područje između auto-puta E-70, kompleksa aerodroma Nikola Tesla i obilaznog auto-puta Dobanovci – Bubanj potok, koje sada uglavnom čine obradive površine sa pretežno ratarskom poljoprivredom, a koje nema ni izgrađene saobraćajne površine, u narednom periodu trebalo bi da dobije drugu namenu ali i izgled.

Naime, prema elaboratu Plana detaljne regulacije za navedeno područje, koje je danas Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda, stavio na rani javni uvid, pedmetno područje planira za formiranje privrednih zona.

Inicijativu za izradu Plana, čiji je obrađivač preduzeće MN Group, pokrenulo je preduzeće Cope S Land iz Valjeva. Inicijativom se predlaže definisanje površina javne i ostale namene i pravila uređenja i građenja predmetnog prostora, te saobraćajno i infrastrukturno opremanje i definisanje kapaciteta izgradnje.

- Povod za izradu Plana je da se kroz sagledavanje prostornih mogućnosti lokacije, neposrednog i šireg okruženja, kao i postojećih i planiranih infrastrukturnih veza, nađe optimalno rešenje koje će predstavljati realan i ekonomski opravdan okvir za izgradnju objekata - navodi se u dokumentaciji.

Površina obuhvata Plana iznosi oko 70,24 ha dok će konačna granica biće utvrđena prilikom izrade i verifikacije Nacrta plana.


Saobraćajnice i privredne zone

Planirana namena površina
Planirana namena površina (Foto: Printskrin/ Beoinfo)
Kako se navodi u dokumentaciji, predložene planirane namene površina su površine javne namene, tj. mreža saobraćajnica i površine za privredne zone, tj. zona privredno komercijalne delatnosti.

Kada su u pitanju glavni saobraćajni pravci, navodi se da su određeni trasama planiranih saobraćajnica prema PDR aerodrom NT – delovi Ulica Nova 1, Nova 2 i Nova 3 i u odnosu na njih je planirana ostala saobraćajna mreža.

Povezivanje predmetnog prostora sa širom saobraćajnom mrežom ostvaruje se sa postojećim autoputem Beograd-Šid (E-70) prema RP, preko denivelisane raskrsnice sa punim programom veza (petlja "Beograd"), ulicom Surčinska– Vojvođanska, preko površinske raskrsnice sa punim programom veza i sa obilaznim autoputem, indirektno, preko petlje "Dobanovci".

- U cilju kvalitetnije saobraćajne opsluženosti u granicama Plana, planirane su saobraćajnice SAO1, SAO2 i SAO3 sa direktnim vezama na planirane saobraćajnice – delovi Ulica Nova 1, Nova 2 i Nova 3 prema PDR aerodrom N.T. kojima je omogućeno povezivanje svih sadržaja u granicama Plana i povezivanje na spoljnu putnu mrežu - navodi se.

Svakoj građevinskoj parceli mora biti obezbeđen nezavisan kolski pristup sa javne saobraćajne površine, direktno ili preko parcele pristupnog puta.

Potreban broj parking mesta za zaposlene i posetioce potrebno je obezbediti u granicama građevinske parcele, u skladu sa namenom objekta, važećih standarda i normativa. Parkiranje vozila, dodaje se, trebalo bi rešavati na otvorenim parking prostorima, na slobodnim površinama parcela ili u podzemnim ili nadzemnim garažama.

(Foto: Printskrin/ Beoinfo)
(Podela na zone sa istim pravilima građenja) Planirane privredne zone, u skladu sa tipologijom privredne zone iz PGR Beograda, pripadaju privredno-komercijalnoj, u zoni P2.

U ovoj zoni je, stoji u planu, dozvoljena izgradnja i privrednih i komercijalnih delatnosti, sa učešćem pojedinačne namene do 100% na građevinskoj parceli.

- Prema PDR aerodrom N.T. delovi Ulica Nova 1 i Nova 3 presecaju središni deo obuhvata Plana formirajući tri nezavisne privredno-komercijalne celine A,B i V, koje su definisane u odnosu na regulacione linije navedenih saobraćajnica i granice Plana. Mreža planiranih saobraćajnica u granici Plana formira blokove u okviru svake celine - navodi se.

Planirana namena površina, pored osnovne, može obuhvatiti i kompatibilne namene i to: saobraćajne površine, infrastrukturne objekte i komplekse, komunalne površine, javne zelene površine ali i površine za objekte i komplekse javnih službi, sportske objekte i komplekse i ostale zelene površine.

Precizno definisane kompatibilne namene i njihov udeo u osnovnoj planiranoj nameni biće predmet nacrta Plana.


Povećanje radnih mesta

U dokumentaciji se navodi da su neki od očekivanih efekata plana povećanje atraktivnosti područja kao i stvaranje uslova za izgradnju objekata osnovne i kompatibilne namene, u skladu sa prostornim mogućnostima područja.

Očekivani efekti su i olakšavanje i ubrzavanje procesa realizacije planiranih sadržaja, ali i povećanje broja radnih mesta.

Tu se ubrajaju i adekvatno opremanje predmetnog područja primarnom saobraćajnom i infrastrukturnom mrežom i objektima, kao i unapređenje stanja životne sredine kroz racionalnije korišćenje prirodnih resursa i smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu primenom energetski efikasne izgradnje.


Nove linije putničkog prevoza?

Planom detaljne regulacije za kompleks aerodroma Nikola Tesla gradske opštine Surčin, Novi Beograd i Zemun definisan je sistem javnog putničkog prevoza.

- Imajući u vidu da se granice navedenog i predmetnog Plana u delu poklapaju, u fazi izrade Nacrta Plana biće definisane eventualno i nove mreže linija javnog prevoza - piše u dokumentaciji.


Primedbe građana

Rani javni uvid obaviće se u zgradi Gradske uprave Grada Beograda, u Ulici 27. marta i u zgradi Gradske opštine Surčin od 12. do 26. novembra, svakog radnog dana od 9 do 18 sati.

Zainteresovana lica mogu tokom ranog javnog uvida svoja mišljenja na planirana rešenja u pisanoj formi dostaviti Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove, Beograd, Kraljice Marije 1, zaključno sa 26. novembrom.

S. P.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE