Izvor: eKapija | Petak, 06.11.2020.| 13:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

Šta predviđa nacrt plana generalne regulacije u okolini Novosadskog sajma?

(Foto: Print screen / Plan generalne regulacije / JP Urbanizam)
Plan generalne regulacije prostora između ulica Mičurinove, Novosadskog sajma i Futoške u Novom Sadu, površine 22,68 ha, nalazi se na javnom uvidu do 27. novembra.

Generalnim planom obuhvaćeni prostor namenjen je za opštestambene zone, linijski centar i opštegradski centar. Učešće stanovanja u ukupno izgrađenom prostoru planira se do 100%, a minimum u blokovima mešovite namene je 30%.

Planom se obuhvaćeni prostor namenjuje višeporodičnom stanovanju srednjih gustina, porodičnom stanovanju, sportu i rekreaciji, javnim službama iz oblasti obrazovanja (predškolska ustanova i osnovna škola) i zdravstvenoj
zaštiti, opštegradskim centrima, objektima javne namene u okviru gradskog centra i zelenim površinama.

Uz Ulicu Novosadskog sajma nalazi se kompleks osnovne škole (Osnovna škola Petefi Šandor) koji se zadržava i planira se njegovo proširenje. Uz Ulicu Novosadskog sajma planira se zadržavanje objekata višeporodičnog stanovanja i planiraju se novi objekti spratnosti do P+3. U Ulici Uroša Predića nalazi se kompleks namenjen sportu i rekreaciji Partizan II. Planira se nadogradnja objekta do spratnosti P+2 ili VP u zavisnosti od potreba korisnika.

Uz Futošku ulicu planiraju se objekti namenjeni višeporodičnom stanovanju i atraktivnim sadržajima iz domena poslovanja, kulture, obrazovanja, trgovine, kao i savremeni komercijalni i kancelarijski prostori i različite vrste poslovanja. Objekti planirani u okviru ove namene etapno će dobijati karakteristike centra do odgovarajućeg odnosa sadržaja stanovanja i poslovanja. Planirana spratnost objekata je do P+3.

Uz Futošku ulicu nalazi se kompleks bivše kasarne Dr Rudolf Arčibald Rajs, za koju se planira namena u okviru kulturnih, obrazovnih ili turističkih delatnosti (kulturni ili multimedijalni centar, likovne i zanatske radionice, ateljei, galerija, filmski centar i sl.), a sve u skladu sa potrebama Grada.

Funkciju svih planiranih sadržaja obezbediće saobraćajna mreža, uklopljena u zatečeno stanje i usklađena sa planiranim potrebama gradske saobraćajne mreže.

U okviru obuhvaćenog prostora planira se produžetak Ulice Kosančić Ivana (u svom južnom pravcu) i kolski prolaz koji će povezati Ulicu Žike Popovića i Ulicu Branislava Nušića.

U cilju poboljšanja funkcionisanja postojećeg kanalizacionog sistema, Javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija Novi Sad, u toku 2018. godine, izradilo je projekat odvođenja otpadnih i atmosferskih voda sa obuhvaćenog područja. Kroz izradu projekta došlo se do zaključka da je neophodna izgradnja crpne stanice, koja će ukupno prikupljene vode sa ovog prostora, prepumpavati ka mreži duž Futoške ulice. Realizacijom crpne stanice razrešiće se višegodišnji problem odvođenja atmosferskih i otpadnih voda, na području oko Ulice Nikole Tesle.

Planom se predviđa izgradnja crpne stanice u kompleksu Jodne banje, na koju će biti orijentisane ukupno prikupljene vode iz bloka ulica oko Ulice Nikole Tesle. Crpna stanica će prikupljene vode prepumpavati ka kolektoru u Futoškoj
ulici. Crpna stanica će se realizovati kao podzemni objekat, šahtnog tipa, u potpunosti vodonepropustan.

Planom se predviđa rekonstrukcija postojeće kanalizacije u svim ulicama gde ona do sada nije rekonstruisana.

A. K.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.