Izvor: RTS | Sreda, 21.10.2020.| 08:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kako prodati Sava centar - Cena na novom tenderu niža za 10 mil EUR, dugovi i dalje milionski

(Foto: M.Kambić/eKapija)
Grad Beograd zakazao je 9. novembra još jednu, treću prodaju Sava centra, javnim nadmetanjem. Sada je početna cena 17,54 mil EUR, što je 10 mil EUR manje nego u prvom pokušaju prodaje tog simbiola Novog Beograda. Do sada nije bilo zainteresovanih, a od budućeg kupca se očekuje da u obnovu kongresnog centra koji zauzima gotovo tri hektara građevinskog zemljišta, uloži najmanje 50 mil EUR u roku od pet godina.

Kada bi se Sava centar prodavao prema svom si-viju, vrednost bi bila neprocenjiva. Prema tržišnim kriterijumima vrednost je upitna pa grad Beograd uporno, za sada bezuspešno, traži kupca.

Iako ima samo 80 zaposlenih, spisak dugova Centra dugačak je koliko i hodnici u zdanju.

- Najviše su, prema Poreskoj upravi, negde oko 600 i nešto osnovice i 300 miliona na ime kamate. Takođe, dug prema toplanama oko 102 miliona. Imamo gradsku čistoću oko 12 miliona, imamo stari dug za struju kamata na kamatu oko 13 miliona ali grad nam plaća - navodi Đorđe Mazinjanin, v. d. direktora Sava centra.

Gradski zavod za veštačenje poslednji put procenio je vrednost Centra pre 11 meseci i to prema troškovnoj metodi. U zavodu kažu da komparativna metoda procene nije mogla de se primeni jer taj objekat nije bilo moguće uporediti sa sličnim.

- U tom trenutku Sava centar je vredeo 75 mil EUR. U tom trenutku, što ne znači da bi sada ta procena bila ta, jer su se u međuvremenu desila i pomeranja na tržištu i na poslovanje i zbog korone i sigurno da su prihodi manji a da se rashodi nisu smanjili sigurno - napominje Vlado Sekulić iz gradskog Zavoda za veštačenje.


Gde je kupac i ima li ga uopšte?

Ali rasprave o vrednosti i ceni Sava centra nisu se smanjile. Mnogi su kao kupca videli kompaniju Delta, koja je u blizini podigla hotel.

Ali kupca do sada nije bilo, a da li će ga biti 9. novembra zavisi od spremnosti kupca, tržišta ili nečeg trećeg.

- Imajući u vidu više od 60.000 metara korisnog prostora, preko 400 garažnih mesta i preko tri hektara zemljišta koje se nalazi na građevinskoj parceli, to je izuzetno povoljna kupovina. Međutim, treba uzeti u obzir i drugu stranu, treba videti bilanse Sava centra za kojima imamo u vidu da su neuspešni. Naravno, niko ko investira u nekretnine ne želi da kupi gubitaša - smatra konsultant za nekretnine Dragan Miletić.

Dobra stvar je, kaže, što je Sava centar u procesu dobijanja statusa kulturnog dobra, tako da je za očekivati da će budući vlasnik da investira u istu namenu.


Istorijat Sava centra

Sava centar izgrađen je na inicijativu Josipa Broza Tita. Prva faza sagrađena je rekordnom brzinom za samit konferencije o Evropskoj bezbednosti 1977. godine.

Od tada je objekat arhitekte Stojana Maksimovića vezao sudbinu za veliku Jugoslaviju, a Beograd u više navrata postavio u centar sveta.

Od samita KEBS-a (sadašnji OEBS), nesvrstanih, kongresa Evropske banke za obnovu i razvoj pa do spektakla i gostovanja velikana.

Bobi Fišer je baš ovde reprizno odigrao šahovski meš sa Borisom Spaskim 1992. godine u jeku sankcija Srbiji i Crnoj Gori. To je bio inat vlastima SAD čiji je Fišer bio državljanin i koji je platio cenu gubitkom državljanstva.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.